جمعه / ۱۴ آذر / ۱۴۰۴ Friday / 5 December / 2025
×

گوشت مرغ به عنوان یکی از اقلام اصلی سبد پروتئینی خانوارهای ایرانی، این روزها با اختلاف قیمت چشمگیری میان نرخ مصوب و بازار آزاد روبرو است؛ اختلافی که از نظر صاحب نظران، ناشی از مشکلات جدی در زنجیره تأمین و سامانه توزیع نهاده‌هاست

بلبشوی گرانی مرغ در بازار/ وقتی مرغ «غاز» می شود
  • کد نوشته: 3507
  • ۹ مهر
  • 76 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • برچسب ها
    – اخبار استانها –

    به گزارش خبرگزاری کمال مهر، بحران در بازار مرغ که از ماه‌ها قبل قابل پیش‌بینی بود، حالا خود را با جهش بی‌سابقه قیمت‌ها نشان داده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که نرخ مرغ در بازار حتی از مرز ۱۸۰ هزار تومان نیز عبور کرده و این موضوع موجی از نارضایتی عمومی و واکنش نمایندگان مجلس را به دنبال داشته است.

    کمبود نهاده‌ها در سامانه رسمی (بازارگاه) موجب شد مرغداران ناچار شوند بخش بیشتری از خوراک طیور خود را از بازار آزاد تهیه کنند؛ آن هم با قیمتی چند برابر نرخ مصوب. این شرایط علاوه بر افزایش هزینه تولید، باعث کاهش انگیزه جوجه‌ریزی و حتی کشتار زودهنگام مرغ‌ها شد که نتیجه آن کاهش عرضه و رشد سریع قیمت در بازار بود.

    عامل مهم دیگر در تشدید بحران، کاهش چشمگیر ارز ترجیحی تخصیصی به بخش کشاورزی در بودجه سال جاری است. در حالی که سال گذشته ۴ میلیارد یورو ارز ترجیحی برای حمایت از این بخش در نظر گرفته شده بود، امسال این رقم به یک میلیارد یورو کاهش یافته است. کاهش بودجه عملاً توان وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار، توزیع بهینه نهاده‌ها و ذخیره‌سازی استراتژیک را تضعیف کرده و دست تولیدکنندگان را در مقابل هزینه‌های رو به افزایش بسته‌تر کرده است.

    باید به این نکته اشاره کنم که فعالان بخش خصوصی می‌گویند علت اصلی کاهش عرضه نهاده‌ها، کندی در تخصیص ارز توسط بانک مرکزی است. به گفته آنها، فرآیندی که سال گذشته حداکثر سه ماه طول می‌کشید اکنون هشت ماه یا بیشتر به طول می‌انجامد و این مسئله باعث کمبود نقدینگی و کاهش توان واردات شده است.

    در حالی که مصرف گوشت قرمز در سبد خانوار کاهش یافته و تقاضا برای مرغ افزایش پیدا کرده، لازم بود واردات نهاده‌های دامی افزایش یابد، اما به دلیل تأخیر‌های ارزی و محدودیت‌های اداری این امر محقق نشد.

    به گزارش خبرنگار خبرگزاری کمال مهر، در حال حاضر امروز چهارشنبه ۹ مهرماه قیمت مرغ در شمال کشور بر اساس نوع و میزان اندازه و سایز بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است از طرفی این میزان قیمت در غرب کشور در کرمانشاه هر کیلو ۱۵۰ هزار تومان که البته نایاب هم است! این در حالی است که در جنوب ایران مانند بوشهر قیمت هر کیلو مرغ ۱۷۳ هزار تومان به فروش می رسد اما میزان قیمت این محصول در شرق کشور مانند استان خراسان جنوبی برای هر کیلو مرغ ۱۱۸ هزار تومان است،همچنین قیمت مرغ در مرکز ایران مانند شیراز ۱۸۰ هزار تومان است نکته قابل اهمیت در خصوص بازار فروش مرغ این است که این محصول پر مصرف در تهران بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تومان است.

    دغدغه ای به نام مرغ به قیمت بوقلمون

    افزایش میزان قیمت مرغ در بازار در تمامی استان های کشور تبدیل به یک دغدغه مهم و اساسی شده است که با باز شدن مدارس و بالا رفتن میزان مصرف پروتیین و مواد غذایی این رشد قیمتی برای مردم در اقشار مختلف درآمدی بسیار آزار دهنده است. اکنون در بلبشوی بازار فروش مرغ مسوولان جهاد کشاورزی باید با همکاری و همیاری استان‌ها هرچه سریع تر نسبت به مدیریت بازار برای کاهش قیمت این محصول پر مصرف گام اساسی و جهادی بر دارند. 

    اکنون قیمت مرغ زنده در واحدهای تولیدی ۸۴ تا ۹۲ هزار تومان است، اما محصول نهایی با نرخ ۱۳۰ تا ۱۵۵ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد؛ شکافی که بیش از آنکه ناشی از تولید باشد، به شبکه توزیع و سیاست‌گذاری‌های دستوری بازمی‌گردد.

     طبق آمار، سالانه ۲.۷ میلیون تن مرغ در کشور تولید می‌شود. در حالی‌که سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نرخ مصوب هر کیلو مرغ را ۱۰۵ هزار تومان اعلام کرده، در میدان بهمن عمده‌فروشان این محصول را ۹۸ تا ۱۱۰ هزار تومان عرضه می‌کنند، اما واحدهای صنفی مدعی هستند که مرغ را کیلویی ۱۲۶ هزار تومان خریداری کرده و ناگزیر در  بازار خرده‌فروشی با قیمتی بیش از ۱۳۰ هزار تومان می‌فروشند.

    عرضه قطره‌چکانی نهاده‌های دامی 

    تولیدکنندگان علت اصلی این اختلاف قیمت را عملکرد سامانه «بازارگاه» می‌دانند، زیرا تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد نهاده‌ها از طریق سامانه تأمین می‌شود و باقی نیاز تولیدکنندگان با نرخ آزاد، کیلویی ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان، تهیه می‌گردد؛ در حالی که نرخ مصوب ذرت ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان است.به گفته وی، حضور واسطه‌ها و تعریف فرآیندهای پیچیده در سامانه، آن را به محلی برای دلالی و سودجویی بدل کرده است.

    پیشنهادی برای ثبات بازار مرغ 

    به اعتقاد فعالان این صنعت، برای بازگشت ثبات به بازار مرغ باید شفافیت در سامانه بازارگاه ایجاد، واسطه‌ها حذف و نهاده‌ها با نرخ واقعی و مصوب به دست تولیدکنندگان برسد. تنها در این صورت است که می‌توان انتظار داشت قیمت مرغ در سطح بازار به نرخ منطقی نزدیک شود و امنیت غذای شود.

    یادداشت: حجت عابدی اصل/فعال رسانه

    انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *