گروه استانی «کمال مهر»؛»،علیرضا گروسی کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری درخصوص وضعیت بازار مسکن در شهرستان نظرآباد به تصویرالبرز گفت: با توجه به تحولات جمعیتی و همچنین اهمیت مسکن در اسلام و نیز فرهنگ ایرانی ، نگاه ویژه ای به بخش واحد مسکونی در بین خانوارهای ایرانی وجود دارد. بخش مسکن یکی از بخش های مهم اقتصادی می باشد و رابطه تنگاتنگ با بخش های دیگر اقتصادی دارد، مسکن یک کالای مصرفی محسوب نمی شود و ارزش سرمایه ای نیز دارد ،لذا بازار مسکن بازاری یک دست نمی باشد. بازار مسکن از نظر تولید به سه بخش مصرف شخصی ، فروش و اجاره تقسیم می شود. بازار مسکن علاوه بر بخش تولید ، به خرید و فروش مجدد و نقل و انتقال واحدهای مسکونی موجود نیز تقسیم می شود که سهم عمده ای از مهم ترین عامل تولیدی مسکن یعنی سرمایه و اعتبار را به خود تخصیص می دهد.
گروسی افزود: دو بخش تاثیرگذار در بخش مسکن بازار مسکن تولید یا عرضه مسکن و تقاضا برای مسکن است. شهر نظرآباد از رشدی بالا برخوردار بوده است و جمعیت این شهر از سال ۱۳۴۵ که به صورت روستا و از توابع شهر کرج بود تا سال ۱۳۹۰ از ۲۸۰۰ نفر به ۱۱۲۴۸۰ نفر رسیده است. در طول ۲۵ سال گذشته جمعیت شهر نظرآباد در سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۰ جمعیت از ۴۵۸۷۰ تا ۱۱۲۴۸۰ نفر رسیده که نشان دهنده متوسط رشد سالانه ۳٫۸ درصد است.
کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری افزود: در شهر نظرآباد با توجه به اینکه تعداد واحد های مسکونی نسبت به تعداد خانوار ها کمتر است و از طرفی وجود زوج های جوان و همچنین جوانان در سن ازدواج سبب شده تا نگاه ویژه ای به بخش مسکن در این شهر وجود داشته باشد . در این بین کاهش بعد خانوار و همچنین تبدیل خانوار های گسترده به هسته ای نیاز به افزایش واحدهای مسکونی را سبب شده و در کل مشاهده می گردد کمبود واحدهای مسکونی و همچنین تطبیق و افزایش نیاز به واحدهای مسکونی در آینده در شهر نظرآباد امری مهم و حیاتی است.
علیرضا گروسی در ادامه به نقش بنگاههای معاملاتی مسکن نیز اشاره کرد و افزود: نقش بنگاه های مسکن در بازار مسکن مهم است. بنگاه های مسکن عموما بر خرید و فروش زمین ، خرید و فروش مسکن و همچنین رهن و اجاره خانه تکیه دارند ودر شهر نظرآباد آنچه که مسلم است ، تعداد بنگاه های معاملاتی مسکن بالا و البته رو به افزایش است.ضوابط و معیارهای ارزش گذاری و قیمت زمین ، ساختمان و سرقفلی نیز در شهر نظرآباد مانند سایر شهرهای کشور شامل دو جریان متفاوت است، نخست قیمت رسمی املاک که در محضرهای رسمی ثبت می شود و دیگر قیمت بازار و رایج بین مردم که معمولا بالاتر از قیمت های رسمی است و این تفاوت قیمت ناشی از عوامل مختلفی می باشد که یکی از مهم ترین دلایل آن کم بودن واحد مسکونی به نسبت تعداد خانوار ، پیش بینی نکردن مسکن مورد نیاز برای جامعه های هدف در آینده و همچنین حجم بالای جمعیت جوان و در شرف ازدواج است.
وی در ادامه گفت: آنچه که در بازار مسکن شهر نظرآباد دیده می شود نشانگر این وضعیت است که با وجود رقابت شدید بنگاه های مسکن برای جذب مشتری به خصوص مشتریان متقاضی اجاره یا رهن مسکن ، کیفیت واحدهای اجاره شده چندان بالانیست . بیشتر واحدهای اجاره ای به صورت مشترک می باشند که از زیربنای کمی برخوردارند و متقابلا واحدهای مسکونی مستقل نیز به مراتب کمتر و البته با قیمت بسیار بیشتر به اجاره داده می شوند. از طرفی قیمت اجاره و همچنین قیمت فروش واحدهای مسکونی در بازار مسکن نظرآباد از قاعده و اصول خاصی پیروی نمی کند . باید این نرخ قیمت ها سبب افزایش کیفیت واحدهای مسکونی اجاره ای و نیز افزایش کیفیت در ساخت واحدهای مسکونی باشد.
کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری در پایان خاطرنشان کرد:وضعیت بازار مسکن و اصول آن در شهر نظرآباد چندان مناسب نیست و از طرفی رقابت بالای بنگاه داران موجب افزایش کیفیت واحدهای مسکونی نمی شود و پیشنهاد من این است که با توجه به رشد جمعیت و همچنین در نظرگرفتن جمعیت زوج های جوان و البته نرخ تخریب واحدهای مسکونی قدیمی ، به ساخت واحدهای مناسب در افق طرح های شهری توجه شود.
انتهای پیام/