در ماده یک بند «الف» این تفاهمنامه در رابطه با سفارشات پژوهشی مرز دانش (شراکت راهبردی) تاکید شده است: به منظور توسعه کسب و کار دانش بنیان ملی و پیشگیری از غافلگیری فناورانه، وزارت دفاع علاوهبر روش جاری در ارجاع نیازهای فناورانه، گلوگاهی صنعتی خود به دانشگاهها در نظر دارد سفارشات پژوهشی در مرز دانش و سازگار با ظرفیتهای تحقیقاتی دستگاهها در مقطع تحصیلات تکمیلی را افزایش دهد. این نوع سفارشات پژوهشی ناظر به نیازهای آینده نیروهای مسلح و به صورت موافقتهای مشترک است.
همچنین در بند ۲ ماده «الف» این تفاهمنامه آمده است: وزارت علوم با توجه به اهمیت نتایج تحقیقات با کاربرد دفاعی در برنامههای توسعه و نوسازی زیرساختهای آزمایشگاهی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی خود نیازهای زیرساختی آزمایشگاههای تحقیقاتی همکاران دفاعی در دانشگاهها را در اولویت تجهیز قرار میدهد.
در «ب» این تفاهمنامه که با عنوان «دانشآموخته وظیفه» مشخص شده، آمده است: در اجرای رویکرد موافقتنامههای همکاری مشترک یادشده و در بند (الف) برای تشکیل تیم مشترک اجرایی پروژههای تحقیقاتی وزارت دفاع سالانه تا ۶۰۰ نفر دانشآموخته وظیفه «تحصیلات تکمیلی» با تخصص مرتبط را به عنوان دستیار تحقیقاتی در پروژههای مزبور بهکارگیری خواهد کرد. شیوهنامههای اجرایی این موضوع توسط وزارت دفاع تدوین و به تصویب وزیر دفاع خواهد رسید.
همچنین در بند «ج» این تفاهمنامه در رابطه با «فرصت مطالعاتی» تصریح شدهاست: جهت توسعه ارتباط همکاری مؤثر اعضای علمی با صنعت دفاعی، شیوهنامه فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در وزارت دفاع مشترکاً توسط موسسه و معاونت پژوهش وزارت علوم تدوین و پس از امضای وزرا جهت اجرا ابلاغ میشود. هدفگذاری برای انجام سالیانه حداقل ۲۰ مورد فرصت مطالعاتی در صنایع دفاعی است.
گفتنی است در بند «د» این تفاهمنامه در رابطه با «پسادکتری»، آمده است: با توجه به ظرفیت فارغالتحصیلات دکتری تخصصی، طرفین توافق میکنند تا بسته کاری مناسبی را جهت بهکارگیری بخش از این ظرفیت در قالب دورههای پسادکتری در آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی وزارت علوم طراحی و بهاجرا درآورند. شیوهنامه اجرایی توسط مؤسسه و معاونت پژوهشی وزارت علوم پس از تصویب وزرا، به مرحله اجرا درخواهد آمد.
در بند «هـ» این تفاهمنامه تاکید شده است: در فرآیند ارزیابی و ارتقا و فعالیت اعضای هیأت علمی دانشگاهها، برای اساتید همکار در پروژههای دفاعی و امنیتی تدابیر لازم در خصوص ارائه مشوقهایی جهت تقویت زمینه همکاریهای فیمابین پیشبینی خواهد شد. شیوهنامه حمایتها و مشوقهای ویژه اساتید همکار در پروژههای دفاعی و امنیتی وزارت علوم تدوین و پس از تصویب به مرحله اجرا درخواهد آمد.
در ادامه آمده است: با توجه به اهمیت عوامل متنوع مؤثر در زنجیره علم تا عمل و وجود حلقههای مؤثری مانند پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، شرکتهای دانشبنیان، انجمنهای علمی، قطبهای علمی و… شیوهنامه مشترکی توسط مؤسسه و معاونت پژوهش وزارت علوم جهت ارتقای کمی و کیفی همکاریهای مشترک فیمابین تدوین و پس از تصویب وزرا به مرحله اجرا درخواهد آمد.
در پایان تاکید شده است: به منظور تکمیل و خاتمه پروژههای جاری در زمینه توافق وزارت علوم و وزارت دفاع، برنامه تأمین مالی مشخص تدوین و اجرا میشود و تلاش میگردد در یک بازی سه ساله تمام تمهیدات طرفین به میزان مشارکت مورد توافق تسویه شود. تأمین اعتبارات موردنیاز برای اجرای پروژههای مورد توافق جدید از محل ردیف مربوط به پژوهش در بودجه سنواتی کشور، کمک وزارت علوم و وزارت دفاع به ترتیب هر کدام به میزان یکسوم صورت میپذیرد و بهمنظور اجرای این توافقنامه و تهیه شیوهنامهها و آییننامههای مربوطه و همچنین مفاد تفاهمنامه و معاونت پژوهشی وزارت علوم برگزار و گزارش پیشرفت هر ۶ ماه یکبار برای وزرای علوم و دفاع تهیه و ارسال خواهد شد.
لازم به ذکر است، این تفاهمنامه در پایان به امضای حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و محمد فرهادی وزیر علوم رسید.
منبع:فارس
انتهای پیام/