تاریخ : یکشنبه, ۲۳ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 12 January , 2025
1

طرح ترکیه بیشتر نقاط کشورمان را زیر گرد و خاک می‌برد/ چند خشت مانده تا شروع دردسر‌های عظیم

  • کد خبر : 156022
  • ۰۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۶

مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با اتمام ساخت سد ایلیسو بر روی رودخانه دجله سرتاسر کشورمان درگیر ریزگرد‌ها می‌شود.

  «کمال مهر»؛  محمد درویش، مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیستدر خصوص طرح گاپ ترکیه و ایجاد ریزگردها در منطقه اظهار داشت: دولت ترکیه ۲ دهه گذشته با احداث سدهای بسیاری در حوضه آناتولی جنوبی و سر چشمه‌های اصلی و فرات، از ورود آب به کشور سوریه و عراق جلوگیری کرده است.
وی افزود: گنجایش تنها یکی از سدهای ساخته شده بر روی رودخانه فرات به نام آتاترک که در سال ۱۹۹۲ آبگیری شده، به ۴۸میلیارد متر مکعب می‌رسد که ظرفیتی معادل ۶۵۰سد ساخته شده در ایران را دارد.
مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همچنین ساخت سد ایلسیو با گنجایش ۴۳میلیارد متر مکعب و ظرفیتی معادل ۳برابر، بزرگترین سد ایران یعنی کرخه در حال انجام است.
درویش با بیان اینکه سدهای ساخته شده بر روی دجله و فرات، تمام آب این ۲ رودخانه را می‌گیرند، بیان داشت: فرات از ترکیه وارد سوریه شده و با گذر از این کشور، وارد عراق و در نهایت به تالاب هورالعظیم سرازیر می‌شود.
وی افزود: دجله نیز مستقیماً از ترکیه وارد عراق شده و بعد از آبیاری این کشور، سرانجام به تالاب هورالعظیم می‌رسد، بنابراین عمده آب ورودی این تالاب مرزی با ایران از طریق دجله و فرات تأمین می‌شود.
مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اینکه ایران یکی از متضررین اصلی مهار حقابه رودخانه‌های دجله و فرات در منطقه است؛ تصریح کرد: خشک شدن تالابهای مرکزی عراق و سوریه، تبدیل تالاب هورالعظیم به برزگ ترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه درگیری ۲۵استان غربی و مرکزی کشورمان با معضل ریزگردها و افزایش چشمگیر این مسئله نمونه‌ای از ارمغان حذف حقابه دجله و فرات است.
درویش ادامه داد: نابودی بیش از ۶و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق، سوریه ،ایجاد کانون‌های فرسایش بادی و تولید گرد و خاک، خشکی عراق و گرد و غبار برخاسته از این کشور بر روی ایران از دیگر آسیب‌های جبران‌ ناپذیر اقدام دولت ترکیه با احداث سدهای گاپ  است.
وی با اشاره به سوءاستفاده دولت ترکیه از وضعیت امنیتی کشورهای منطقه که درگیر گروه‌های تروریستی داعش و تکفیری هستند، گفت: این دولت حقابه این رودخانه‌ها را که از عراق و سوریه می‌گذرد، از ۷۵۰ متر مکعب در ثانیه به ۲۵۰متر مکعب در ثانیه رسانده است.
مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه تصریح کرد: اگر ساخت سد ایلیسو به اتمام برسد، کار همه ما تمام است و همه نقاط کشور ما درگیر ریزگرد خواهد شد؛ بنابراین ایران هر چه زودتر باید از تکمیل این سد که تا سال ۲۰۱۹ افتتاح خواهد شد، جلوگیری کند.
درویش گفت: کمپین مردمی حمایت از زاگرس مهربان با راه‌اندازی پویش میان رودان؛ مبارزه خود را در سطح‌های فعالان، تشکل‌های محیط زیستی، شهروندان، سایر نهادهای داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی برنامه‌ریزی کرده تا با جلب توجه فعالان محیط زیست کشورهای ترکیه، عراق، سوریه بتوانند اقدام این دولت را به عنوان یک مطالبه جدی منطقه‌ای و خطای آشکار مدیریتی دولت ترکیه در محاکم بین‌المللی همانند دادگاه لاهه مطرح کنند.
مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: گروهی از صاحب‌ نظران حوزه محیط زیست این کمپین، متنی را آماده و در حال جمع‌آوری امضا‌های آن هستند تا با ارائه به سازمان ملل متحد و یونسکو از ترکیه به دلیل بستن آب دجله و فرات به عامل بروز بحران‌های اجتماعی، سیاسی و محیط زیستی سال‌ های اخیر در منطقه از جمله ریزگردها شکایت کنند.
درویش گفت: دوستداران محیط زیست می‌توانند با پیوستن به این کمپین و امضا شکایت‌نامه مذکور ضمن افزاش بار روانی در دادگاه لاهه، برای نجات میان رودان و جلوگیری از ادامه بلندپروازی‌های دولت ترکیه مثمر ثمر باشند.
انتهای پیام/
۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
لینک کوتاه : https://kamalemehr.ir/?p=156022

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
افکار شما را دوست دارم، لطفا نظر دهیدx
()
x