گروه گوناگون «کمال مهر»، ویلارینو دا فورنا Vilarinho da Furna دهکده ای قدیمی در شمال پرتغال بوده که در سال ۱۹۷۲ و همزمان با ساخت سدی در محوطه ی اطراف آن از روی نقشه حدف شد! مخزن این سد با آب های رودخانه ی Homem پر شده و همزمان این شهر نیز به زیر آب فرو رفت، اما این داستان همیشگی نبود. هرازگاهی که سطح آب پایین تر می رفت، ساختمان های این شهر که در روزگار خود شکوفا بودند از زیر آب پدیدار می شوند.
مرگ این شهر ناگهانی و در حقیقت علت آن نیز به همان دلایل همیشگی بود؛ شرکت های بزرگی که قصد انجام دادن پروژه های بزرگ را داشته، مردم را عصبی کرده و خانه های آنها را تخریب می کنند. در این مورد هم تمام داستان مربوط به یک شرکت برق پرتغالی می شد و پروژه ی بزرگ هم احداث سد هیدروالکتریکی ۱۲۵ MW بود.
تعداد زیادی از شهرها و روستاها در سراسر جهان دچار همین سرنوشت اجباری شده اند. اما ویلارینو دا فورنا موردی بسیار خاص است چرا که در حقیقت یک دهکده ی ۲۰۰۰ ساله مربوط به دوران روم باستان می باشد. از جمله شاخص ترین ویژگی های معماری باستانی این روستا می توان به سه پل رومی اشاره کرد.
در زمانی که این روستا زیر آب رفت ۳۰۰ سکنه داشته و ساکنان آنها مرغ، گاو، خوک، گوسفند و بز نگهداری می کردند. مراتع در بالای تپه ها وجود داشتند و زمین برای زراعت به ندرت یافت می شد. به همین دلیل خانه ها نزدیک به هم ساخته شده بودند.
در اوایل سپتامبر سال ۱۹۶۹، تخلیه ی این روستا آغاز شده و آخرین ساکنان نیز در سال ۱۹۷۱ جابجا شدند. شرکت برق غرامت بسیار اندکی به این افراد پرداخت کرد؛ به همین دلیل آنها نیز هر آنچه که می توانستند را با خود حمل کردند که از ان جمله می توان به سقف های خانه ها اشاره نمود و تنها چیزی که باقی ماند دیوارهای عریان بودند.
در نهایت در سال ۱۹۷۲، آب این دهکده را در خود بلعید. از قضا، ساخت همین سد و زیر آب رفتن آن باعث شد که تا امروز همچنان باقی بماند.
در روزگار امروز، زمانی که خشکسالی بروز می کند، گردشگران به سواحل این سد سرازیر می شوند تا بتوانند نگاهی به این روستا که از دل آب ها بر می خیزد، داشته باشند.