تاریخ : سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Tuesday, 7 May , 2024
1

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند/ مقصر مرگ عقاب‌ها کیست؛ مردم یا مسئولان؟

  • کد خبر : 217478
  • 19 آبان 1397 - 15:36
شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند/ مقصر مرگ عقاب‌ها کیست؛ مردم یا مسئولان؟

خبر مرگ دسته جمعی عقاب‌های سروستان نخستین فاجعه زیست محیطی انسانی نبود، ولی می‌تواند آخرین باشد.

به گزارش«کمال مهر» از شیراز؛ ۸  آبان خبر تلفات گروهی عقاب‌های گردنه غنیمی سروستان استان فارس در شبکه‌های مجازی منتشر شد و بسیاری از دوستداران محیط زیست را نگران کرد.

در صدر دلایلی که باعث کاهش شدید جانوران می‌شود، فعالیت‌ها و اقدامات انسانی قرار دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به تخریب و نابودی زیستگاه، روند بی‌رویه ماهیگیری، شکار و این بار هم مسمومیت و مرگ عقاب‌ها بر اثر خوردن لاشه‌های مرغ اشاره کرد. آنچه عیان است ورود انسان به قلمرو حیوانات، چرخه طبیعی را بر هم زده و موجب کاسته شدن قلمرو، طعمه و امنیت گونه‌های مختلف جانوری شده است. در کنار همه ویرانگری‌های بشری دوستداران محیط زیست نمی‌توانند بی تفاوت باشند.

خانعی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سروستان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ با اشاره به این که دوستداران محیط زیست حادثه مسمومیت این پرندگان را به ما اطلاع دادند، گفت: مسئولیت پذیری این افراد و اقدام به موقع باعث نجات ۸ عقاب صحرایی که در آستانه مسمومیت بودند، شد.

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند

به گفته این مقام مسئول، نقش گروه‌ها و نیرو‌های مردمی در آموزش و حفاظت از محیط زیست منطقه بسیار قابل توجه است و برای پیشگیری از چنین حوادثی ارتقای آگاهی مردم نسبت به محیط زیست و اهمیتی که در زندگی دارد، می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

خانعی تصریح کرد: هر چند علت حادثه هنوز در دست بررسی است و به قطعیت نمی‌توان از علت مرگ عقاب‌ها گفت، اما می‌توان به این نکته توجه کرد که از این پس باید به دفع بهداشتی پسماند‌های مرغداری‌ها و دامداری‌ها توجه بیشتری شود.

مرادی معاون فنی سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ گفت: عقاب‌های صحرایی که قربانی بی مسئولیتی انسانی نسبت به محیط زیست شدند در راس هرم اکوسیستم سالم زیستی قرار می‌گیرند و نقش تمیز کننده زیست بوم را دارند. شکارچیان رأس هرم غذایی جانوران نه تنها باعث کنترل جمعیت می‌شوند و جانوران بیمار یا زخمی را نابود می‌کنند، که نقش مهمی در پاسداری از تنوع زیستی در بلندمدت دارند.

وی در تعریف «شکارچی رأس هرم غذایی» گفت: درنده‌ای است که هنگامی که به سن بلوغ می‌رسد، در بالای زنجیره غذایی قرار می‌گیرد و دیگر جانوران توانایی شکارش را نخواهند داشت.

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند

با این تفاسیر می توان گفت انسان شکارچی رأس هرم غذایی نهایی است، چرا که تنها جانداری است که نه تنها توانایی شکار همه دیگر شکارچیان رأس هرم غذایی زمین را دارد که می‌تواند جانورانی را که از آن بهره می‌گیرد به کلی نابود کند.

مرادی عقاب‌های صحرایی تلف شده را مهاجر از اطراف سیبری خواند و گفت: حدود ۸ گونه عقاب مقیم استان فارس هستند.

وی با بیان اینکه بررسی حاکی از کاهش آمار تعداد پرندگان شکاری بومی و مهاجر از جمله این عقاب‌ها را دارد، گفت: شرایط اقلیمی نقش قابل توجهی در این امر دارد آنچه وظیفه ما است این است که به سرعت این روند کاهشی نیفزاییم.

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند

چشم‌ها را باید شست و جور دیگری به محیط زیست نگریست

این مقام مسئول هم ارتقای فرهنگ عمومی را مهمترین عامل برای پیشگیری از چنین حوادثی برشمرد و گفت: هر چند همه نهاد‌ها و ارگان‌ها باید وظایفشان را به خوبی انجام دهند، ولی حفظ محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن بدون حمایت همه جانبه مردم امکان پذیر نیست.

مرادی تعداد محیط بان‌ها در استان فارس را حدود ۲۰۰ نفر برشمرد و گفت: ماهم قبول داریم که این تعداد برای حفاظت از محیط زیست چنین استان پهناوری کافی نیست و حتی کمی تعداد محیط بان‌ها یک مشکل کشوری هم محسوب می‌شود. اما! حضور تعداد بیشتری محیط بان‌ها هم نمی‌تواند جلو حوادثی مانند تلف شدن عقاب‌ها که مهمترین علتش بی مسئولیتی نسبت به محیط زیست است را بگیرد.

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند

نوع سمی که عقاب‌ها راکشت نامشخص، بی مسولیتی نسبت به محیط زیست واضح

یعقوب مهندس مدیرکل دامپزشکی استان فارس نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ گفت: در حال حاضر آزمایش‌های سم شناسی برای پی بردن به علت دقیق تلف شدن این پرندگان در آزمایشگاه‌های مشهد و تهران در حال انجام است که علت مسمومیت این پرندگان مشخص شود.

وی افزود: علت دقیق تلف شدن این پرندگان در روز‌های آینده و در پی تشخیص نهایی اطلاع رسانی خواهد شد.

یعقوب مهندس، وجود چاه دفن لاشه حیوانات را برای دامداری‌ها ضروری برشمرد و گفت: از شرایط گرفتن مجوز راه اندازی دامداری محسوب می‌شود و دامداری‌ها ملزم به امحای لاشه به طریق بهداشتی هستند.

به گفته مهندس، این موضوع هر دو سال هم برای تمدید پروانه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

شکارچیانی که قربانی شکارچی دیگری شدند

نوع سمی که باعث مرگ عقاب‌ها شد هنوز مشخص نیست و بررسی‌ها در دست اقدام است. اما! آنچه واضح است نامهربانی بشر با طبیعتی است که ارمغانش خیر و برکت ارمغان است. تفاوتی ندارد فردی در نهاد‌های اجرایی یا حمایتی در حوزه محیط زیست مسولیتی دارد یا ندارد. این نکته اهمیت دارد که محیط زیست میراثی ماندگار از گذشته‌ها است و ما باید امانتدار خوبی باشیم و تا جایی که در توان داریم اجازه ندهیم تاریخ نام ما را به عنوان ویران گران طبیعت و حیات وحش ثبت کند.

انتهای پیام/ن

۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
لینک کوتاه : https://kamalemehr.ir/?p=217478

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
افکار شما را دوست دارم، لطفا نظر دهیدx
()
x