به گزارش کمال مهررحیم صفوی از فرماندهان دوران دفاع مقدس در مصاحبه ای تفضیلی با هفته نامه رمز عبور مسائل و ناگفته هایی از جنگ را بیان کرده است.
قسمت هایی از این مصاحبه را در زیر بخوانید:
هاشمی می گفت: ما جنگ را به روش سیاسی تمام می کنیم!
بروید ببینید که آقای هاشــمی، فرماندهان را جمع کرد و گفت: شما باید این عملیات را انجام بدهید، دیگر به شما کاری نداریم. این صحبت را آقای هاشمی نه تنها در سال ۶۲، بلکه در سال ۶۳ و ۶۴ هم به فرماندهان ارتش میگفت. ایشان میگفت: شما این عملیات را با موفقیت انجام دهید و دیگر به خانههایتان بروید؛ ما جنگ را به روش سیاسی تمام میکنیم.
خطای استراتژیک صدام
فکر میکنم صدام همان ماه سوم یا چهارم جنگ متوجه شد که نمیتواند در این جنگ پیروز شود. یعنی به خطای استراتژیک خودش در رابطه با این که لشکرهای نظامیاش را در طول مرز پخش کرده، پی برد. شاید اگر آن ۱۲ لشکر اول جنگش را تمرکز داده بود، حداقل آبادان و خرمشهر را گرفته بود. تازه نمیگویم که اهواز را میتوانست بگیرد.
صدام در ابتدا روی سپاه حساب نکرده بود
در پیشبینیهایشان، سپاه پاسداران به عنوان سازمان رزم نبود؛ مثلا روی ارتش حساب میکردند. در اســناد ارتش عراق که بعد از جنگ به دســتمان افتاده، همین موضوع هســت که اصلا سپاه را جزو سازمان رزم نمیشــناختند. بنابراین در عملیات الیبیتالمقدس، امام در اعلامیه خود میفرمایند: صدام به این نتیجه رسیده که در مقابل ایران شکست خواهد خورد، لذا از نظر سیاسی، پرچم صلحطلبی را بلند کرد که بتواند بر ایران پیشدســتی کند والا در ته دلش، واقعاً این نبود که جنگ با ایران را پایان دهد.
دیپلماسی عراقی ها قوی تر از ما بود
ضعف سیاســت خارجی یا دیپلماسی سیاســی ایران را ما در طول جنگ داشــتیم، هم اکنون هم داریم. شــما فکر میکنید دســتاوردهایی که در افغانســتان ، در عــراق، در لبنان و در فلسطین داریم؛ آیا سیاست خارجی ما، نمیتواند آنها را تبدیل به یک منفعت سیاســی برای ایران بکند؟ هم اکنون هم حتی نمیتواند. بنابراین در طول جنگ، ضعف دیپلماســی خارجی داشــتیم. برعکس عراقیها که خیلی در دیپلماسیشان فعال بودند.
نهضت آزادی چندنفر شهید داده؟!
نهضت آزادیها اگر عرق ملی و عرق میهن داشتند، چرا یک نفرشان در جنگ شرکت نکرد؟ آن وقتی که شهرهای ایران اشغال شد، چند نفر از این نهضت آزادیها در جنگ شرکت کردند؟ چند نفرشان شهید شدند؟ شهدایشان را نام ببرند. اینها اگر واقعاً ملیگرا و وطندوست بودند، بیایند بگویند تــا قبل از الیبیتالمقدس، چه کمک مالی را به جنگ کردند؟ اینجاست که آدم واقعاً میفهمد در مبانی حکومتداریشان با امام فاصله داشتند.
بازرگان اموال آمریکایی ها را با هواپیما برایشان فرستاد!
اوایــل انقلاب بود، آقای مهندس بازرگان نخســت وزیر موقت ایران بود ما در اصفهان ســپاه پاســداران را تشکیل داده بودیم. اولین استاندار ما آقای دکتر واعظی بود. من در استانداری پیش آقای واعظی بودم که آقای مهندس بازرگان زنگ زد به ایشان و گفت: به چه حقی اموال امریکاییها را آنجا نگه داشتهاید؟ دادگاه انقــلاب حکم داده؟ در اصفهان بیــش از ۲۰ هزار امریکایی در هلیکوپترسازی و جاهای دیگر بودند.
در شهری که الان اسمش را گذا شتهاند شا هینشــهر، زندگی میکردند؛ مدرسه داشتند، دانشگاه داشتند، تمام شهر در اختیارشان بود. اموال آنها را آنجا مصادره کردند. آقای مهندس بازرگان به استاندار اصفهان دستور داد که تمام آن اموال را بار کامیون کنید و بیاورید فرودگاه مهرآباد و بفرستید امریکا؛ همین کار هم انجام شد. در حالی که میلیاردها دلار از سرمایههای ایران در امریکا بلوکه شده بود.
ارتش هیچ استراتژی و دیدگاه مشخص نداشت
رهبری جنگ در آن موقع، به صورت مقطعی فکر میکرد؛ یعنی این روش را انجام دهیم، بعد به روش سیاسی عمل کنیم. فرماندهان نظامی ارتش هم هیچ استراتژی و دیدگاهی نداشتند. ارتش هیچ عملیات بزرگی را نتوانست به پیروزی برساند. من اینها را میگویم که شما بنویسید؛ هیچ اشکالی ندارد. در آن موقع، سپاه قدرت اصلی بود. رهبری سیاسی جنگ وقتی که دید عملیاتهای ما در جنوب به نتیجهای نمیرســد، کار عملیات را به غرب و شمال کشاند و ما دیگر در سال ۱۳۶۴ به غرب رفتیم و به اصطلاح، تغییر استراتژیک دادیم. بنده مخالف این تغییر بودم و صحبتهایم ضبط شــده و موجود اســت که مخالفت خود را ا علام کردهام. به دلیل مخالفت من، آقا محســن ما را در جنوب نگه داشت که ادامه عملیات فاو را طرحریزی کنیم. البته خدا بعضی از دوستان را هدایت کند که در قرارگاه رمضان بودند و آقا محسن را تشویق میکردند که به غرب بیاید.
آقای هاشمی به فکر قدرت بعد از امام بود
آقای هاشمی و میرحسین موسوی و یکی، دو نفر دیگر نزد امام رفتند و گفتند: از نظر اقتصادی، کفگیر به ته دیگ رسیده و دولت نمیتواند هزینه جنــگ را تأمین کند و پولی برای ادامه جنگ نداریم. در مورد این مسائل باید از آقا محسن سؤال کنید، حتی میتوان از آقای هاشــمی هم سؤال کرد. چون ما از سال ۱۳۶۵ به بعد، میزان فروش نفــت را زیر ۱۰ دلار برده بودیم. آن زمان قیمت نفت چقدر بود؟
آقا محسن خیلی برای جنگ زحمت کشــید. رهبری سیاسی جنگ، یعنی آقای هاشــمی، با حضرت امام و رهبری نظامی جنگ هماهنگ نبود. به نظر من، آقای هاشمی به فکر قدرت بعد از امام بود و میخواست بعد از امام کشــور را اداره کند. لذا میخواست قدرت را در دست داشته باشد و شاید پیش خود فکر میکرد در این جنگ نباید همه چیز از بین برود. این برای حفظ قدرت خود و ادامه حکومت خودش بود که نمیخواست همه منابع کشور از بین برود.
مشروح گفت و گو را اینجا بخوانید