امیر عطاران، منتقد و فعال اجتماعی طی یادداشتی اختصاصی برای گروه سبک زندگی پایگاه خبری تحلیلی «تیتر یک» نوشت: یکی از سرمایههای راهبردی و اجتماعی هر نظام سیاسی و همچنین یکی از چالشهای مدیریتی برای هر حکومتی افزایش اعتماد عمومی و امیدآفرینی در جامعه است.
اعتماد عمومی نه تنها یکی از مهمترین جنبههای مهم در روابط انسانی و کنشهای اجتماعی است، بلکه فرهنگ عمومی جامعه را به شدت تحت تأثیر خود قرار میدهد.
جلوههای اعتماد عمومی در رفتارهای داوطلبانه و همدلی و همکاری و همگرایی دولت و ملت قابل مشاهده است.
از این رو، اعتماد عمومی، روحیه امید به آینده را در جامعه ارتقاء میدهد و بیتوجهی به آن در بلندمدت موجب آسیبهای جدی در انسجام فکری و تداوم حکومتها خواهد شد و اگر دچار خسران شود، بازسازی آن به سختی صورت خواهد گرفت.
در اصل سوم قانون اساسی (بندهای ۲، ۸، ۹، ۱۴) به این موضوع اشاره شده که عدم اعتمادِ شهروندان به سازمانهای دولتی منجر به عدم حضور و مشارکت و بیتفاوتی آنها خواهد شد.
هرچند که عوامل مختلف و گستردهای در حوزههای اقتصاد، سیاست و فرهنگ در ایجاد اعتماد عمومی نقش دارند، اما برای فهم دقیق این موضوع میتوان به عهدنامه امیرالمؤمنین (ع) با مالک اشتر به عنوان اساسنامه و مانیفست حکومتداری و امیدآفرینی در دولت اسلامی، اشاره کرد.
چنانکه فرمودند: «ای مالک، هیچ وسیلهای برای جلب اعتماد عمومی والی به رعیت، بهتر از نیکوکاری به مردم نیست و بهترین راه برای ایجاد حُسن ظن مردم به حاکمان، احسان به مردم است.»
از این رو، انتظار است که در جامعه ولایی بر اساس تفکر نظام سیاسی اسلام، مسئولان و دولتمردان با الگوگیری از شاخصهای کلام امیرالمؤمنین (ع) در تقویت و افزایش این سرمایه عظیم اجتماعی و خنثی کردن توطئه دشمنان در ناامید کردن مردم اقدامات جدیتری انجام دهند.
معصومه میرحسینی – تیتر یک
انتهای خبر/