به گزارش گروه وبگردی «کمال مهر»؛ پترا شهری است کامل که همهٔ آن در کوه و در تخته سنگهایی به رنگ گُل سرخ یا رنگ صورتی تراشیده شدهاست. از اینجاست که نام این شهر زیبا پترا نهاده شدهاست. کلمه پترا به زبان یونانی به معنی صخره است و، چون این شهر باستانی تماماً در سنگ (صخره) کنده شدهاست آنرا پترا نامیدهاند.
همچنین این شهر تاریخی و زیبا را به خاطر گل سرخ گون بودنش بهنام المدینه الوردیه نیز نامیده شدهاست، در سال ۱۹۷۸ میلادی کتابی در این مورد نوشته شدهاست که از تاریخ بنای این شهر باستانی سخن میگوید، مؤلف نام کتاب را الأسرار المَدینَه الوَردِیَه نامگذاری نمودهاست. نام قدیم این شهر سلع بود، یعنی صخره، رومیان نامش را به زبان خودشان ترجمه نمودهاند. پترا در قرن اول قبل از میلاد و در عهد شاه غسانی حارث سوم درخشید.
نبطیها در شکلگیری دبیره یا خط عربی که بعدها مورد تقلید و استفاده ایرانیان هم قرار گرفت نقش بهسزایی داشتند.
حدود کشور نَبَطیها از ساحل شهر عسقلان در غرب فلسطین و در امتداد صحرای شام در سمت مشرق ادامه مییافت. شهر پترا حلقهٔ اتصال بین تمدن سرزمین میانرودان (یا بینالنهرین) و سرزمین شام و شبهجزیره عربستان و مصر بودهاست. این شهر که پایتخت کشور نَبَطیها بود توانستهبود کنترل و زمام راههای تجارتی مناطق اطراف خود بدست گیرد، کاروانهای تجارتی از جنوب شبهجزیره عربستان و غزه و عسقلان و صور و دمشق از راه پترا پایتخت کشور نَبَطیها میگذشتهاند و این شهر از رونق خاصی برخوردار بودهاند.
جهانگردانی که به اردن سفر میکنند، پس ازدیدار از شهر پترا و آثار باستانی «جرش» قلعههای عجلوان و امقیس، آمفی تئاتر رومانیفیلادلفیا، غار اصحاب کهف و دریاچه بحر المیتدر سواحل زیبای عقبه با اقامت در هتلها ورستورانهای مجهز در سواحل زیبای عقبه بهتفریح و استراحت میپردازند. شاید باورش مشکل باشد، اما هر ساله، هزارانتوریست از کشور کوچکی مانند اردن دیدارمیکنند، کشوری که حدود ۵۰ سال پیش با رهایی از تحت الحمایگی انگلیس با نام «پادشاهیاردن» رسمیت یافت. اما به چه دلیل هزارانتوریست در سال از «اردن» دیدن میکنند؟
معروفتریناثر باستانی اردن محلی است بهنام «پترا» که در سال ۱۸۱۲ میلادی، یکجهانگرد سوئیسی به نام «جان ژان لودریک» در ۲۲۶ کیلومتری جنوب شهر «امان» مرکز اردن، آن را کشف کرد. پس از آن، این کشف باعثرونق «پترا» شد و در دوره معاصر شهر پتراجهانگردانبیشماری در هتلهای مجهزی که از سوی وزارت توریسم احداث شده بود، اقامت کردند؛ بخش خصوصی نیز با کوشش فراوان به ارائهخدمات گردشگری پرداخت. در زمانهایگذشته و بیش از دو هزار سال پیش، هنگاماحداث شهر پترا، اجنه به انسانهای ساکن آنمنطقه کمک کردند. شهر پترا درهها و گذرگاههای به عمق۲۰۰۰ متر و طول یک کیلومتر به نام «ضمیق» یاتنگه، دارد.
دانشمندان درههای عمیق باقیمانده، را از زمین لرزههای دوران پیش از تاریخدانستهاند. در دو طرف تنگه «پترا» کتیبههایباستانی حکاکی شده و صدها ساختمان، آرامگاه، سالن و تالارهای تدفین مردگان، معابد، پرستشگاهها و تخته سنگهای کنده کاری شدهاز دورانهای گذشته وجود دارد. هنگام طلوع و غروب آفتاب، سنگهای قرمزشهر پترا با تغییر رنگ مناظر زیبایی را به وجودمیآورند. در ارتفاعات جبل هارون، آرامگاه هارون برادر حضرت موسی، قرار دارد. آمفی تئاتری باضریحی به سبک رومی و با گنجایش سه هزار نفردر بخش دیگر شهر واقع است. جهانگردان برای دیدن این منطقه به اردنمیروند، منطقهای که داری آب و هوای معتدل، چشم اندازهای طبیعی، آثار تاریخی ازرشمند وسواحل زیبایی عقبه، در کنار دریای سرخ، بحرالمیت، شنهایسرخ و روان صحرا وصخرههای سر به فلک کشیده میباشد.
شهرباستانی پترا دیرینهای بسیار قدیمی دارد. در سال ۱۰۶ بعد از میلاد این شهر وارد مرحلهایجدید از تاریخ شده است و «کورنلیوس پالما» فرماندار سوریه به شهر پترا پایتخت «ناباتایی» یورش برده و آنجا را به سرزمینهای تحت سلطهروم ضمیمه کرد و این سرزمین را ایالت عربی رومنامید. اکنون این شهر را شهر سنگی گمشده نامنهادهاند. در واقع سازندگان و ساکنان اولیه اینشهر مشخص نیستند، اما عدهای معتقدند موجودات فضایی و فرا زمینی این شهر سنگی وصخرهای را ساختهاند، زیرا در توان بشر اولیه وبدون امکانات نیست که چنین شهری را بنا وطراحی کرده باشد، گرچه عدهای میگویند: درزمانهای قدیم روایت است که «جنها» بهانسانها در بالا بردن این بنا کمک کردهاند، اماعدهای دیگر میگویند: اگر این فرضیه درستباشد، پس فراعنه هم با کمک اجنه و موجوداتفضایی اهرام خود را بنا نمودهاند.
این شهر تمام سنگی، از سنگهای شنی وصخرههای صحرایی تراشیده شده منحصر به فرد تشکیل شده و یکی از جالبترین معماریهایقرن اول میلادی محسوب میشود. در آن دوراناین شهر به خاطر واقع شدن در جاده ابریشم ازاهمیت خاصی برخوردار بوده شهر پترااست و اهمیتآن در واقع به خاطر ارتباط کشورهای آسیایمانند، چین و هند به کشورهایی، چون یونان، سوریه و مصر بوده است. البته تاریخچه این شهر به قبل از میلاد میرسد. طبق اسناد تاریخی، «کمبوجیه» شاه بابل پسرارشد کورش بزرگ در سال ۵۳۰ قبل از میلادبعد از اینکه پدرش کشته شد، خود را شاه بزرگکشورها نامید و برای لشکرکشی و حمله به مصرعازم جنگ شد. او در هنگام عبور لشکر از صحرایاردن از شهر سنگی عبور کرد و آنجا را مرکز آثارباستانی جهان نامید. خسرو، پادشاه ایران، نیز بعد از حمله به خاکروم و تصرف انطاکیه، شهر سنگی پترا را تصرف کردو به این ترتیب تا مدت زیادی شهر پترا متعلق بهایران بود.
پترا تاریخ باشکوه تبدیل شدن، قوم بیابانگرد نبطیها به شهر نشینان بود، که شهر خود را دردرون صخرهها ایجاد کرده و یکی از بزرگترینجامعههای شهری دوران باستانی را به وجودآوردند. در شن زارهای جنوب اردن، شهر اردن یکمرکز مهم بازرگانی در نیمه راه، میان دریای سرخو بحرالمیت محسوب میشود. اکنون باستان شناسان با تحقیق و بررسیتوانستهاند که از این شهر سنگی انواع و اقسام وسایل زندگی و مجسمههای مربوط به دوران قبلو بعد از میلاد را بیابند. برای مثال یک هیاتباستانشناسی فرانسوی در جریان کاوشها درشهر باستانی مشهور پترا در جنوب کشور اردن یکسر متعلق به یک مجسمه «مارکو آئورلیو» امپراتوررم متعلق به قرن دوم میلادی را کشف کرده، کهکاملا سالم مانده است. این سر که ۵۰ سانتیمترارتفاع و ۳۵ سانتیمتر پهنا دارد، در منطقهای از پترا که در آن کاخ قرار دارد کشف شده است.
شهر باستانی پترا برای بناهای باشکوهش که دردل صخرهها تراشیده شدهاند، شهرت بسیار دارد. به گفته باستان شناسان این سر در جریان یک زلزلهدر قرن چهارم قبل از میلاد از پیکر اصلی مجسمهجدا شده است. قصرالبنت در شهر پترا از مکانهایی است که بهعقیده محلیها، ساخته دست بشر نیست؛ بلکهموجودات فرا زمینی در ساخت این قصر سنگیدست داشتهاند و حتی بسیار معتقدند سالیان سالافراد فرا زمینی در این قصر زندگی میکردند وبدون جا گذاشتن اثری از خود آنجا را ترک کرده و از زمین رفتهاند. در آنجا زمانی که با محلیها بهصحبت مینشینی، همه شان از «اجنهها» صحبتبه میان میآورند.
آنها میگویند شبها، این منطقه پر از اجنه است و ما صدای آنان را میشنویم، همین امرباعث شده که توریستها در شب برای دیدن بهآنجا نمیروند. همچنین شایعه وجود اجنه در پترا شهری که به شهر «اجنه» نام گذاری شده، باعثگردیده است که توریستها به صورت دستهجمعی به دیدن آن منطقه بروند، حتی محلیها هم برای ورود به منطقه سنگی پترا میترسند، ازاین رو به صورت دسته جمعی از شهر اجنه دیدنمیکنند. باستان شناسانی که به این منطقه برای کاوش وتحقیق رفتهاند، سر و صداهای عجیب در اینمنطقه را تاییدکردهاند.
منبع:الکوثر
انتهای پیام/