به گزارش گروه وبگردی«کمال مهر»؛مسعود نصرتی با اعلام این خبر اظهار داشت:عمارت تخت مرمر یکی از قدیمیترین بخشهای کاخ گلستان، نیازمند مرمت بود، این عمارت در سالهای گذشته همواره به روی بازدیدکنندگان باز بود، اما حدود ۴-۵ ماه پیش بهدلیل انجام مرمت بسته شد.
مدیر مجموعه کاخ گلستان افزود: «این بخش دارای دو گوشواره شرقی و غربی است که بخش شرقی آن که یکی از زیباترین گوشوارههای کاخ است مرمت شد.
نصرتی تأکید کرد: «تخت مرمرین فتحعلیشاه بهصورت ۶۳ پازل به هم وصل میشود و دارای تزیینات زیبا و منحصربهفردی است که نیازمند تمیز کردن و مرمت بود. نخستین شاهی که بر روی این تخت، شاهی خود را اعلام کرد فتحعلیشاه و آخرین شاه رضاشاه بود.»
وی میزان اعتبار برای مرمت این بخش از کاخ را ۱۳۵ میلیون تومان اعلام کرد و افزود: «تا به امروز بازدید از تخت مرمر و برلیان رایگان بود، اما پس از مرمت ما مبلغ ۲ هزار تومان ورودی را برای بازدیدکنندگان پیشنهاد دادیم که در صورت تأیید ادارهکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگیتاریخی از بازدیدکنندگان اخذ و صرف نگهداری و تمیز کردن این بخش میشود.»
گفتنی است، در سال ۱۲۲۱ فتحعلی شاه به سبب محفوظ نبودن ایوان تخت مرمر و دشواری جابجایی تخت طاووس، دستور داد تختی بسازند که همیشه در وسط ایوان قرار داشته باشد. این تخت به تخت مرمر یا تخت سلیمانی مشهور شد. طراحی تخت را میرزا بابای شیرازی نقاش باشی و سرپرستی حجاری آن را استاد محمد ابراهیم اصفهانی حجارباشی دربار انجام دادند.
تخت مرمر به شکل سکوی بلند دیواره داری روی دوش سه دیو و شش فرشته و یازده ستون مارپیچی که بعضی از آنها بر پشت شیر قرار دارند، در وسط ایوان مستقر شده است. در سطح عمودی پلهها و بر روی طارَمیهای (دست اندازهای دور تا دور تخت) تخت مرمر اشکال و اشعاری از فتحعلی خان صبا حک و زراندود شدهاست که دارای مادّه تاریخ ساخت تخت است.
نام سازنده اصلی تخت، محمدابراهیم، نیز بر روی مجسمهها حک شدهاست. تخت مرمر از ۶۵ قطعه مرمر زرد معادن یزد شامل ۵ قطعه سنگ مرمر صاف به ضخامت ۱۲ سانتیمتر که از زیر به یکدیگر وصل شده پلهها ۷ قطعه، طارمیها ۲۱ قطعه، پایهها و ستونها و مجسمههای حامل تخت ۲۱ قطعه، مجسمههای کوچک دور تخت ۱۲ قطعه ساخته شده و از چهار طرف بر دوش ۳ دیو و ۶ فرشته یا انسان قرار گرفته است.
ارتفاع تخت مرمر یک متر است و نشیمنگاه آن از دو سطح ۳*۲ متر (سطح جلو) و ۲۷ ر. ۱*۷۰ ر. ۱ متر (سطح عقب) تشکیل میشود. همانطور که گفته شد تخت بر دوش سه مجسمه دیو و ۶ فرشته و بر یازده ستون مارپیچی قرار دارد. بعضی از ستونها در زیر تخت و بقیه در کنارههای تخت و هر کدام در پشت شیری قرار گرفتهاند. بر روی سطح عمودی کنار دو پله جلو تخت، نقش دو اژدها و در دوسوی پله اول دو مجسمه شیر حجاری شدهاست. به دستور کریم خان ایوان تخت مرمر بنای نخستین دیوانخانه و ایوان دارالاماره نامیده شد.
تخت مرمرین فتحعلیشاه بهصورت ۶۳ پازل به هم وصل شده است و دارای تزیینات زیبا و منحصربهفردی است، ولی مدتی بود که نیاز به مرمت داشت. نخستین شاهی که بر روی این تخت، شاهی خود را اعلام کرد فتحعلیشاه و آخرین شاه پهلوی اول بود.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/