به گزارش گروه استانی «کمال مهر»، وضعیت نامطلوب کتابخوانی در کشور مسئله ای است که این روزها موجب نگرانی شده به گونه ای که سید باقرمیرعبداللهی مدیرکل منابع نهاد کتابخانه های عمومی کشور میزان سرانه مطالعه در کشور را ۲ دقیقه در سال اعلام کرد و راهکار بهبود این وضعیت را استفاده از احساسات مذهبی و دینی مردم در هدایت آنها به سمت کتابخوانی دانست.
درحالی که برخی منتقدان به سرانه مطالعه گران بودن کتاب، گرایش به فرهنگ شفاهی، محدودیت کتابخانه ها و کتاب ها را درباره سرانه پایین مطالعه مطرح می کنند تنها کتابخانه سیار کرج توانسته است با حضور در روستاهای این شهرستان مردم را به کتابخوانی ترغیب کرده و گام مهمی در راستای ارتقا فرهنگ و افزایش اطلاعات عمومی روستانشینان و دانش آموزان بردارد.
مسئول، راننده و کتابدار کتابخانه سیار فروغ دانایی با اشاره به افتتاح آن در مهر ۹۴ به خبرنگار تیتریکگفت: قریب به دو سال از فعالیت این کتابخانه سیار می گذرد و ۲ هزار عنوان کتاب توسط یک کامیونت ایسوزو در روستاهای فاقد کتابخانه به دانش آموزان و مردم روستا کتاب امانت می دهد و برنامه آن به این صورت است که روزهای شنبه و چهارشنبه را در روستای احمد آباد، روزهای یکشنبه راشته، دوشنبه جاده چالوس، نسا و حسنکدر و سه شنبه روستای محمود آباد و سیاه کلاهان حضور دارد.
محسن خان محمدی با اشاره به اینکه برپایی مسابقات فرهنگی، داستان نویسی و مناسبتی از جمله خدمات دیگر این کتابخانه سیار است افزود: این مجموعه حتی روزنامه و مجله در اختیار روستانشینان می گذارد و اگر کتابی مورد خواست مردم باشد که مجموعه از آن بی بهره باشد آن را از کتابخانه مرکزی به امانت گرفته و در اختیار آنها می گذارد.
وی ساعت کاری این کتابخانه را روزانه از صبح تا ساعت ۱۳ ظهر اعلام کرد و اظهار داشت: استقبال مردم روستا از پیش بینی ما نیز بیشتر بوده و با توجه به اینکه از امکانات فرهنگی کمتری برخوردار هستند مراجعه یک کتابخانه سیار به درب منزل آنها برایشان جذاب است و البته اغلب اعضای ما دانش آموزان در قالب کودک و نوجوان هستند.
این کتابدار با اشاره به اینکه مردم با ما همدلی می کنند تصریح کرد: دهیاران در حد توان تابلوی کتابخانه ما را در روستا نصب کرده اند و برخی خدمات را به ما ارائه داده اند چرا که مراجعه به روستا در زمستان سخت بوده و سعی کرده اند به ما کمک کنند اما خدمات ویژه ای از جانب دستگاه ها علاوه بر اداره کتابخانه ها که متولی این مهم هستند مشاهده نمی شود.
خان محمدی محتوای کتابها را مذهبی، علوم اجتماعی، کودک و نوجوان، تاریخی، سیاسی، رمان و ادبیات اعلام کرد و گفت: دانش آموزان ارتباط خوبی با کتاب دارند اما با توجه به اینکه مطالعه فرهنگ سازی نشده اغلب بزرگسالان تمایلی به خواندن کتاب ندارند و مردم احساس می کنند زمانی برای اختصاص دادن به این کار نخواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه در برخی روستاها دانش آموزان یک مدرسه ۳۰ نفر هستند و همه عضویت کتابخانه سیار را دارند افزود: مدرسه شهید کهن ترابی در روستای سیاه کلاهان قریب به ۷۵ نفر عضو کتابخانه شده اند و اغلب در مسابقات نقاشی دهه فجر، داستان نویسی، نقد کتاب و … شرکت می کنند و علاقه خاصی به مسابقات نقاشی دارند.
خان محمدی ایجاد فضایی برای ارتباط بیشتر مردم با کتاب و تبلیغات را دغدغه فعالیت در عرصه کتابخوانی عنوان کرد و اظهار داشت: اغلب روستاییان کمبود زمان و مسائل اقتصادی را از جمله موانع مطالعه کتاب عنوان می کنند و البته متاسفانه با توجه به اینکه بیشتر مردم به فضای مجازی گرایش پیدا کرده اند عموما سطحی نگر بوده و از فضای مطالعه دور شده اند.
مسئول کتابخانه سیار “فروغ دانایی” در خاتمه با اشاره به اینکه علی رغم جمعیت کم روستاها کتابخانه سیار فروغ دانایی ۵۰۰ عضو دارد تصریح کرد: از مردم خواستاریم در روز یک ربع و در هفته زمانی را برای خواندن حداقل دو کتاب اختصاص دهند و سعی کنند اگر خود کتاب نمی خوانند فرزندان خود را به سمت مطالعه سوق دهند.
همچنین معاون آموزشی مدرسه پسرانه شهید کهن ترابی در روستای سیاه کلاهان با اشاره به اینکه آقای خان محمدی مسئول کتابخانه فروغ دانایی دو سال پیش با هماهنگی اداره کتابخانه های عمومی شهرستان کرج به ریاست آقای زکریاپور در این روستا حضور پیدا کرد به خبرنگار تیتریک گفت: حضور این کتابخانه موجب خوشحالی عوامل مدرسه ما و دانش آموزان شد و بچه ها به فرهنگ کتابخوانی علاقمند شده و مشتاقانه منتظر فرا رسیدن روزهای سه شنبه و دریافت کتابهای جدید هستند.
سعیده کرمی افزود: با توجه به وسع مالی متوسط برخی دانش آموزان مسئول کتابخانه سیار نهایت همکاری را در راستای ثبت نام آنها با ما داشته اند و البته ما در کلاس ها کتابخانه هایی کوچک داشتیم و در نمازخانه مدرسه نیز مجموعه کوچکی از کتابها را در اختیار دانش آموزان قرار می دهیم.
وی اظهار داشت: کتابهای مجموعه فروغ دانایی برای دانش آموزان مناسب تر بوده و ما نیز سعی کرده ایم با تفکیک کتابها هماهنگی و تعاملاتی با مجموعه های فرهنگی داشته باشیم تا با قیمت مناسب و یا رایگان کتابخانه مدرسه را مجهز کنیم.
کرمی ضمن تقدیر از رئیس اداره کتابخانه های شهرستان کرج و مسئول کتابخانه سیار به عنوان یار همیشگی مدرسه شهید کهن ترابی خواستار ارائه کتاب هایی با محتوا و مناسب سن دانش آموزان در مدارس شد و تصریح کرد: سیاه کلاهان علی رغم نزدیکی به رجایی شهر کرج روستایی کم برخوردار بوده و از نظر تجهیز کتابخانه محروم واقع شده است لذا امیدواریم مسئولین نگاه ویژه تری به تجهیز کتابخانه داشته باشند تا بتوانیم این فرهنگ را رواج دهیم.
معاون آموزشی مدرسه شهید کهن ترابی در خاتمه خاطر نشان داشت: از شبکه خبری تحلیلی تیتریک به واسطه اشاعه فرهنگ کتابخوانی و توجه به این امر مهم قدردانی کرده و آرزوی توفیق روزافزون برای عوامل آن دارم.
آنچه مسلم است گرایش مردم از فضای مجازی به سمت کتاب و کتاب خوانی و استفاده از منابع اطلاعاتی موثق در راستای افزایش سرانه مطالعه کشور دغدغه ای است که همواره دلسوزان عرصه فرهنگ به آن اشاره دارند و متاسفانه برخی مسئولین و دستگاه های متولی از آن غافل هستند لذا بهبود این روند نیازمند همراهی و تعامل دستگاه های اجرایی با اداره کتابخانه ها و اختصاص بخشی از بودجه آنها به این امر خطیر خواهد بود.
انتهای پیام/