به گزارش گروه استانی «کمال مهر»، پدیده طلاق در سال های اخیر به عنوان یکی از معضلات اجتماعی و زیربنایی در آسیب ها،دغدغه خانواده ها و مسئولان کشورشده است. استان البرز نیز به دلیل مهاجرت ها و افزایش جمعیت و به ویژه حاشیه نشینی که منشا آسیب ها به شمار می رود، در این معضل اجتماعی سرآمد است که بر اساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال در سال۹۵ البرز با کمترین نرخ ثبت ازدواج بین استان های کشور دررتبه۲۹ قرار دارد و این درحالی است که در حوزه طلاق بیشترین نرخ ثبت کشوری را به خود اختصاص داده و رتبه اول کشور را دارد.
تزلزل و خدشه در کانون خانواده با برهم زدن تعادل روانی واجتماعی فرد نقطه آغاز آسیب های اجتماعی است.
خانواده یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی است که اساس و پایه حیات اجتماعی به شمار می رود و این نهاد تاثیر بسزایی در تعادل روانی، عاطفی اجتماع یا فرد داشته و به عنوان کوچکترین کانون اجتماعی شدن، پایه شکل گیری نقش های اجتماعی هر فرد محسوب می شود. وقتی این کانون دچار تزلزل وخدشه شود شروعی برای بروزآسیب های روانی واجتماعی اعضا و درنهایت جامعه می شود.
طلاق یکی از غم انگیزترین پدیده های اجتماعی است که در فرهنگ اسلامی بعنوان مغبوض ترین حلال محسوب می شود. فروپاشی خانواده درنتیجه طلاق علاوه بر برهم زدن تعادل روانی وعاطفی بروز آسیب هایی مانند انحرافات جنسی، خودکشی، فرار از خانه، سرقت، اعتیاد، تکدی گری و کارتن خوابی را به دنبال دارد.
این پدیده در سال های اخیر به عنوان یکی از معضلات اجتماعی و زیربنایی در آسیب ها،دغدغه خانواده ها و مسئولان کشورشده است. استان البرز نیز به دلیل مهاجرت ها و افزایش جمعیت و به ویژه حاشیه نشینی که منشا آسیب ها به شمار می رود، در این معضل اجتماعی سرآمد است که بر اساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال در سال۹۵ البرز با کمترین نرخ ثبت ازدواج بین استان های کشور دررتبه۲۹ قرار دارد و این درحالی است که در حوزه طلاق بیشترین نرخ ثبت کشوری را به خود اختصاص داده و رتبه اول کشور را دارد.
اقدامات پیشگیرانه مانع ازدواج های ناموفق است
مدیرکل بهزیستی با بیان اینکه یکی از آسیب های اجتماعی پدیده طلاق است می گوید: ضرورت دارد در آگاه سازی و اقدامات پیشگیرانه برای حل این آسیب به سرعت وارد عمل شد.
داریوش بیات نژاد با تاکید بر اینکه اقدامات پیشگیرانه مانع از شکل گیری ازدواج های ناموفق می شود، می گوید: مشاوره و آگاه سازی های قبل از ازدواج از جمله موضوعات مهمی است که دراین زمینه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بیات نژاد با اشاره به اینکه بسیاری از طلاق ها معمولا در سال اول و یا پنج سال اول زندگی به دلیل مباحث ساده و اختلافات بسیار جزیی رخ می دهد می گوید: طبق بررسی ها، تفاوت های معنی داری را در علل طلاق در البرز نسبت به سایر استان ها شاهد هستیم که نگران کننده است.
درخواست طلاق ازسوی زوج های باعمر زندگی بیشتر
وی در ادامه اظهار می کند: یکی از این تفاوت های مهم درخواست طلاق، بیشتر از سوی زوج هایی است که دارای بیشترین طول مدت زندگی مشترک هستند در حالی که دوره بحران زوج ها معمولا سه سال است اما امروز زوجهایی که طول عمر زندگی مشترک آنان از پنج تا ۱۰سال است برای طلاق مراجعه می کنند.
بیات نژاد دخالت اطرافیان، بیماری های روحی و اعتیاد را از عوامل این طلاق ها معرفی می کند.
چالش های حاشیه نشینی آسیب زا هستند
این مسئول با معرفی حاشیه نشینی بعنوان عاملی در آسیب های اجتماعی می گوید: حاشیه نشینان آسیب زا و منحرف نیستند اما چالش هایی که با آن درگیر هستند زمینه را برای آسیب های اجتماعی همچنین طلاق فراهم می کند.
بیات نژاد ادامه می دهد: جامعه ما در مرحله گذار از سنتی به مدرن است و با تغییرات سریع تکنولوژوی و گسترش فضای مجازی، همچنین تضعیف باورهای مذهبی و عدم آگاهی آسیب هایی مانند طلاق گسترش یافته است.
مدیرکل بهزیستی البرز در ادامه می گوید: تضعیف باورهای مذهبی جامعه یکی از ایرادات امروز ما است و در این راستا باید به اجرای طرح های آموزشی و پیشگیری و ترویج برنامه های آموزشی و فرهنگی و افزایش آگاهی جوانان بیشتر پرداخته شود.
وی همچنین ایجاد و گسترش نشاط اجتماعی وضرورت پیاده سازی آن در جامعه و تقویت احساس مسئولیت اجتماعی را در کاهش آسیب های اجتماعی موثر دانست.
وجود زندان ها ازمهمترین علل آسیب های البرز
یک روانشناس اجتماعی می گوید: طبق بررسی ها وجود زندان ها، مهاجرت، همجواری با پایتخت از مهمترین علل آسیب های اجتماعی البرز بوده و پدیده های اجتماعی همچون طلاق،اعتیاد،کارتن خوابی و روسپی گری از مهمترین آسیب های اجتماعی نتیجه این عوامل به شمار می روند.
سیده زهرا حسنی اظهار می کند: در نتیجه مهاجرت هایی که یا به دلیل زندانی بودن فردی از خانواده و یا به دلیل همجواری با پایتخت و امید به زندگی بهتر انجام می شود، ابتدا معضلاتی مانند بیکاری و مشکلات مالی در این خانواده ها بروز می کند و با گسترش این مشکلات تبعاتی مانند فرار فرزندان از خانه،طلاق،اعتیاد و دزدی را می بینیم.
نبودمعیارهای اخلاقی در ازدواج
حسنی در ادامه تصریح می کند: البته همه طلاق ها در البرز مربوط به تبعات حاشیه نشینی نیست و برخی از آنها به دلیل نبود معیارهای درست و اخلاقی در انتخاب همسراست.از طرفی چشم و هم چشمی ها،مقایسه وظاهر بینی عامل طلاق های کلی به شمار می رود.
وی می افزاید: از طرفی سبک زندگی امروز با فرهنگ و سنت اصیل ما فاصله گرفته و همین امر موجب بروز اختلاف بین همسران و خانواده هایشان و در نتیجه طلاق می شود.
این روانشناس اجتماعی با اشاره به گسترش استفاده از فضای مجازی می گوید: ازتاثیری که این شبکه ها در ایجاد سردی روابط و دوری اعضای خانواده از هم ایجاد می کند نباید غافل شد و ضرورت دارد در این زمینه با مدیریت هر شخص در استفاده از آنها از بروزعواقب ناخوشایند پیشگیری کرد.
نقش برنامه های سینماوتلوزیون در آگاهی جوانان
حسنی می افزاید: آگاه سازی جوانان در خصوص معیارهای درست برای ازدواج اهمیت بسیاری دارد و در این زمینه علاوه بر خانواده ها،رسانه ها به ویژه صداوسیما با ارائه برنامه های جذاب و مناسب می توانند موفق عمل کنند.
وی در ادامه می گوید: بیشتر برنامه های تلوزیونی و سینما ترویج اشرافی گری و تجملات است و همین امر موجب تغییر نگاه جوانان به زندگی می شود در حالیکه اگر برنامه های تلویزیونی مطابق با واقعیت زندگی اکثریت جامعه تهیه و نمایش داده شود و همراه با آموزش و فرهنگسازی باشد تاثیر بالایی در جذب و کمک به جوانان، در نتیجه گرایش کمتر آنها به ماهواره و الگوبرداری از آنها خواهد بود.
خدیجه ستارزاده