به گزارش گروه استانی “کمال مهر»”،چایخانه امروز«قهوه خانه دیروز»نامی آشنا برای همگان و از جمله مشاغلی است که از آغاز اسمش با آنچه تولید و عرضه می کرده همخوانی نداشته است و به همین جهت در برهه ای سعی شده نامش را تغییر دهند تا اسم و ماهیت کاریش هماهنگ شود و نامش را گذاشتند چایخانه چون از حدود پانصد سال پیش که قهوه خانه در ایران ظهور و حضور پیدا کرد کمتر و شاید به ندرت دیده شده بود که در آنجا قهوه عرضه شود و پیوسته مشتریان با چای مورد پذیرایی قرار می گرفتند.
قهوه خانه ها در قدیم از اماکن عمومی و محلی جذاب برای شاهنامه خوانی و داستان سرایی و نقالی در ترویج تاریخ و فرهنگ و ادب و همچنین گذراندن اوقات فراغت به شمار می رفتند، اما در برهه ای نیز به خاطر برپایی دود و دم در بسیاری از آنها و حضور افراد ناباب اعتبار خود را از دست دادند.
کسب و کار چایخانه داران در مدت زمانی از رونق افتاده و در محدود نقاطی از هر شهر آن هم در نقاط قدیمی ، شاید چایخانه ای به چشم می خورد اما امروزه در اکثر شهرها در هر کوچه و خیابانی یکی از این چایخانه ها به چشم می خورد که با جذب و حضور جوانان از رونق زیادی برخوردار است. و در اکثر آنها مهمترین وسیله ای که باعث جذب جوانان شده، قلیان است که به طور گسترده در اکثر آنها وجود دارد.
شهر کرج نیز نه تنها از این قاعده مستثنا نبوده بلکه طبق نظریات و آمارهای ارائه شده در داشتن چایخانه های امروزی سرآمد است. و قطعا همه ما در هر خیابانی حداقل یکی از این چایخانه ها را مشاهده می کنیم.
ناگفته نماند که هرچند وقت یکبار اقداماتی در زمینه پاکسازی و بهینه سازی این چایخانه ها از جانب نیروی انتظامی به چشم می خورد و آماری از پلمب یا برخورد با آنها ارائه می شود.
سپری کردن روزانه ۴ ساعت در چایخانه
یکی از کسبه قدیمی شهر کرج می گوید: چایخانه ها جزو اماکنی هستند که همیشه رونق دارند و با وجود جوانان امروزی که درگیر قلیان و گپ های همیشگی دوستانه هستند هیچوقت خالی نمی مانند. هادی قربانی می گوید: مغازه من روبروی یکی از این چایخانه ها است و هر روزه شاهد رفت و آمد جوانان به این محل هستم و متاسفانه می بینم که بعضی از جوانها در روز حدود ۴ الی ۴ ساعت از وقت خود را در این چایخانه سپری می کنند .
وی در ادامه با بیان اینکه در اکثر این چایخانه ها قلیان نیز وجود دارد که مورد استفاده جوانان است، می افزاید: گپ و تفریح با دوستان یا اوقات فراغت حدی دارد نه اینکه یک جوان در روز ۴ ساعت از عمرش را به قلیان کشی و بطالت بگذراند.
قربانی می گوید: واقعا جای تاسف است که جوانان امروزی اینقدر بی هدف هستند و بدتر اینکه امروزه دختر و پسر ندارد و چایخانه ها و استفاده از قلیان برای هر دوی آنها عادی شده است.
علل روی آوری جوانان به تفریحات نادرست
یک جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی، در تشریح دلایل و واکاوی ریشه های گرایش و تمایل جوانان به حضور در چنین اماکن و سپری کردن اوقات به این نحو می گوید: جوانان و نوجوانان در شرایطی که از حضور در کنار خانواده احساس خوشایندی را کسب نکنند به اشکال مختلف در صدد بر می آیند خود را از خانواده دور کرده و به نوعی به سمت تفریحات نادرست روی می آورند.
حسین پیرزاده اظهار می کند: تغییر تفکرات و گرایش به فرهنگ غرب در کنار گستره شدن شبکه های اجتماعی موجب اختلاف فاحشی میان فرزندان با خانواده ها شده از این رو جوانان با این دید که خانواده آنها را درک نمی کنند و قدیمی نگر هستند، در میان دوستان و در مکان هایی مانند چایخانه یا کافی شاپ پناه می گیرند.
پیرزاده می افزاید: با وجود هجوم فرهنگی و اختلاف تفکری که امروزه بین فرزندان و خانواده ها وجود دارد، مسئولیت خانواده ها همچنین نهادهای آموزشی و اجتماعی در جامعه خیلی سنگین شده و برای نجات و بهبود اوضاع جوانان و نوجوانان، نیاز به یک برنامه متحد و کارکشا داریم.
خدیجه ستارزاده