به گزارش «کمال مهر»؛، «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آخرین ساعات روز چهارشنبه به وقت تهران، به سخنان امروز «حسن روحانی» رئیسجمهور اسلامی ایران در خصوص مضرات نقض برجام برای جامعه بینالملل واکنش نشان داد.
خبرنگار آسوشیتدپرس از سخنگو پرسید که آیا با ۲ طرحی که کنگره برای ممنوع کردن فروش بوئینگ و خرید آب سنگین در دست تصویب دارد و با توجه به سخنان امروز پرزیدنت روحانی درباره ازسرگیری برنامه هستهای، آیا منطقی نیست که ایران در صورت تصویب این طرحها دست از اجرای برجام بکشد.
سخنگو پاسخ داد: «ما کماکان به اجرای برجام پایبند ماندهایم، در عین حال همه ابزار لازم و قدرت کافی برای بازگرداندن تحریمها در صورت زیرپا گذاشته شدن توافق توسط ایران را داریم.»
خبرنگار دوباره پرسید «شما میگویید که به توافق پایبندید در صورتی که ایران از احتمال عدم پایبندی سخن میگوید.»
جان کربی پاسخ داد: «هر توافقی باید توسط همه طرفین اجرا شود.»
رئیسجمهور ایران روز چهارشنبه برای چندمین بار گفته بود که ایران به عهد خود در توافق هستهای پابرجا و متعهد است. روحانی البته لحن جدیدی هم در بخشی از سخنرانی خود به کار برده و گفته بود «اگر روزی ۱+۵ از تعهدات خود سر باز بزند، در زمان کوتاهی به نقطه مطلوب میرسیم.»
رسانههای خارجی این سخن روحانی را نوعی تهدید به از سرگیری برنامه هستهای و شروع مجدد کار در راکتورهای سیماناندود شده سازمان انرژی اتمی ترجمه کردند.
پیش از کلید خوردن ماجرای برجام، گمان میرفت که با برداشته شدن تحریمهای هستهای، اقتصاد ایران به اقتصاد بینالملل گره می خورد و با توجه به پتانسیل تولیدی و تجاری ایران، جامعه بینالملل دیگر نخواهد توانست این بازیگر مهم را با تحریم و یا هر ابزار دیگری، حذف کند.
در پسابرجام اما تحریمهای غیرهستهای آمریکا جلوی اجرای کامل توافق هستهای را گرفت؛ بانکها مثلاً از ترس قرار گرفتن در شمول ناقضان تحریمهای اولیه آمریکا، از تعامل بانکی با ایران ترسیدند و رفت و آمد رئیس بانک مرکزی ایران و وزیر خارجه آمریکا به لندن هم نتوانست غولهای بانکی اروپا را مجاب کند.