آنچه که بیش از همه سازمانهای اطلاعاتی غربی را سردرگم کرده، سیستم انتقال پولی است که داعش به کار گرفته است. داعش پولش را از طریق حسابهای بانکی معمولی جابه جا نمی کند، بلکه این کار را با استفاده از شبکه ای از تاجران که چمدانهای پر از پول را از طریق واسطه ها به نقاط مختلف منتقل می کنند، انجام می دهد.
براساس برخی از گزارشهای اطلاعاتی، یک سوم درآمد روزانۀ این سازمان از فروش آب، برق و سایر خدمات اجتماعی به مردم شهرهای تحت تصرف این گروه حاصل می شود. این گروه در عراق توانست ۴۰ درصد تولید گندم و همچنین نانوایی های را در اختیار گرفت، و بدین ترتیب موفق شد تنظیم قیمت نان را در اختیار بگیرد و سود فراوانی به جیب بزند. این گروه همچنین در شش ماه گذشته توانسته ۱۱ میدان گازی و چاه نفت را در سوریه و عراق در اختیار بگیرد.
بخشی از عواید تصرف این چاهها صرف جنگ با ارتش عراق و پیشمرگه های کرد می شود. داعش با استفاده از یک سیستم کارآمد قاچاق، موفق شده تا روزانه دهها هزار بشکه نفت را در بازار سیاه به خریدارانی از سوریه، ترکیه، مناطق کردنشین و حتی اردن بفروشد. کارشناسان برآورد می کنند که این گروه روزانه بین ۲۵ تا ۴۰ هزار بشکه نفت می فروشد، که درآمدی حداقل ۱.۲ میلیون دلاری را برایش به همراه می آورد.
برآوردهای دیگر از درآمد روزانۀ ۳ میلیون دلاری این گروه از فروش نفت حکایت دارند. بخش عمدۀ این نفت بوسیلۀ کامیون در مرزهای مختلف به مشتریان تحویل داده می شوند. بر اساس گزارشهای این گروه هر بشکه نفت را ۶۰ دلار می فروشد که از قیمت رسمی آن حدود چهل درصد پایینتر است.
از دیگر منابع درآمد این گروه فروش زنان و دختران و حتی پسران خردسال اقوامی چون مسیحیان و یزیدی ها به عنوان بردگان جنسی است. گزارشها حاکی از آن است این زنان بعضاً به عنوان ‘جایزه’ به جنگجویانی که عملکرد چشمگیری از خود نشان دهد، اهدا می کند.
این گروه همچنین از اهالی مناطق تحت اشغالش به بهانۀ تامین امنیت باجگیری می کند، که نام این باجگیری را هم ‘مالیات اسلامی’ گذاشته است. برآورد می شود که درآمد این گروه از این منبع، ماهانه در حدود ۸ میلیون دلار باشد.
یکی از مقامات اطلاعاتی آمریکایی در این موضوع می گوبد: ‘فعالیتهای این گروه برای کسب درآمد مشابه کارهای سازمانهای مافیایی است. آنها سازماندهی خوبی دارند، سیستماتیک عمل می کنند، و این سازماندهی و سیستم را از طریق زور و خشونت اعمال می کنند.’
این گروه همچنین توانسته میلیونها دلار از طریق پولهایی که بابت استرداد گروگانهایش دریافت می کند، کسب درآمد کند. سال پیش، چندین خبرنگار فرانسوی از دست این گروه آزاد شدند. گفته می شد که جهت آزادی آنها میلیونها یورو به گروه پرداخت شده است.
زمانی که شش ماه پیش داعش توانست موصل، دومین شهر بزرگ عراق، را تصرف کند، بانک مرکزی کشور به همراه میلیونها دلار به دست این گروه افتاد. در آن زمان تخمین زده می شد که ۴۲۵ میلیون دلار از این بانک به سرقت رفته است.
در عین حال، بخش زیادی از پولهای داعش از کمک هایی که حامیان ثروتمندشان در کشورهای عربی به آنها انجام می دهند به دست می آید. این حامیان شامل شیوخ و شاهزادگان سعودی و قطری هم می شوند. این گروه برای تشویق کمک های مالی، اقدام به راه انداختن کمپینی در شبکه های اجتماعی با عنوان ‘چرخ جهاد را با پولهایتان به حرکت درآورید’ کرده است. این گروه مدعی است که می تواند ‘در ازای هر ۲۵۰۰ دلار کمک، مبارز تازه نفسی را به جبهه ها’ به بفرستد! /انتهای پیام
منبع:تابناک