به گزارش «کمال مهر»؛ از کرج، یکی از کاخ های بسیار زیبا در استان البرز کاخ سلیمانیه است که در محدوده مرکزی شهر قدیم کرج، حدفاصل بلوارهای شهید چمران و امامزاده حسن در محل کنونی دانشکده کشاورزی قرار دارد.
این کاخ در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید
کاخ سلیمانیه مربوط به دوره قاجار است و فتحعلی شاه این کاخ را به سلیمان میرزا فرزند سی و چهارم خود که در آن زمان کودکی ۱۱ ساله بوده اهدا کرد و محل استقرار وی و مقر اقامت خود اختصاص داده است و فتحعلی شاه قاجار نام این فرزند را بر روی این قصر گذاشت.
همچنین احتمال دارد که ساختمان بنای اولیه در سال ۱۲۲۵ هجری قمری آغاز شده ودر سال ۱۲۲۷ هجری قمری، فتحعلیشاه دستور تکمیل و گسترش این مجموعه را داده باشد، متاسفانه سلیمان میرزا مدت زیادی در این کاخ ساکن نبوده و بعد از فوت فتحعلی شاه قاجار متروک ماندن آن را میتوان به فرار سلیمان میرزا اشاره کرد، زیرا پسر طبق عهد نامه ترکمن چای نوه او محمد شاه بسیاری از شاهزادگان را زندانی و برخی را کور کود که سلیمان میرزا جزو آنها بود و از ترس به خارج از ایران فرار کرد.
کاخ سلیمانیه کرج به علت قرار گرفتن در کنار مدرسه منسوب به دانشکده کشاورزی، سالها مورد تردد و عبور و مرور دانشآموزان قرار داشت و تزیینات و شیشههای الوان آن بازیچه سنگپرانیهای آنان قرار گرفت، اما بعد از سالها که کاخ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت دوبار در معرض بازدید عموم قرار گرفت.
از جمله نکات بسیار جالب در کاخ سلیمانیه پنجرههای بسیار بزرگ و کم عرض ساختمان است که سبب شده فضاها از دو سوی به محوطه بیرونی چشماندازی وسیع داشته باشند و در تمام ساعات روز نورگیری کنند. ساختمان کاخ نیز دارای دو اشکوب است.
طبقه همکف تقریبا بهصورت پیلوتیهای امروزی و بهمنظور قرارگیری برخی از فضاهای خدماتی کاخ در نظر گرفته شده است.
طبقه دوم که از طریق دو راهپله در دو سوی ساختمان قابلدسترسی است، شامل تالار مرکزی بزرگ و اتاقهای دو سوی آن میشود. این اتاقها بهمنظور اتاقهای استراحت در نظر گرفته شدهاند.
تالارها و فضاهای داخلی کاخ سلیمانیه دارای تزئینات و نقاشیهای بسیار زیبا بر روی دیوارهای بالایی سالنهای هر دو طرف است که نمایی از وجود شاهان و نوادگان آنها است.
نمای بیرونی ساختمان با قابهای آجری آراسته شده است و دو نقاشی تالار از عبداللهخان نقاشباشی روی دیوارها کشیده شده که یکی تصویر آقا محمدخان و دیگری تصویر فتحعلیشاه و اطرافیانش است.
فضای بیرونی کاخ بیار زیبا و لچسب بود تا جایی که رو به نمای بیرونی کاخ حوزه بزرگی نمایان شده که عکس کاخ را در خود نشان میدهد و در نمای پشت باغ نیز حوزه فیروزهای رنگی وجود دارد که نمای پشت بنا را به رخ میکشد.
حال و هوا ی این کاخ با وجود بنایی به این عظمت در وسط باغ ما را به دوره قاجار و شاهان و مردم آن ز مان میبرد.
کاشیهای فیروزه رنگ پلههای ورودی کاخ، پنجرههای نیمه هلال بلند، ارتفاع سقف، بازسازی کف این بنا بسیار شگفت انگیز بوده و نشان از ذوق و سلیقه هنر ایرانی از معماران آن زمان میدهد.
کاخ سلیمانیه از جمله کاخ هایی است که به عنوان کاخ تابستان بنا شده و بسیاری از شاهان معروف و نوادگان آنها در آن سکونت داشتهاند.
از نکات بسیار جالب این کاخ به گفته برخی این است که این کاخ را ناصردین شاه قاجار به پنجمین زن عقدی خود با نام خدیجه ترانه ملقب به جیران داده است که بسیاری از قرارهای خود را در این کاخ میگذاشتند.
در گذشته در اطراف این کاخ ساختمانهای دیگری همچون ساختمان فراشآباد، عمارت کلاه فرنگی، عمارت کلاه گلشن و عمارت در قرمزی وجود داشته که امروزه هیچ اثری از آنها باقی نمانده است.
همچنین برج ۵ طبقهای در ضلع شرقی کاخ قرار داشته که در حال حاضر تنها ویرانهای از طبقه همکف آن باقی مانده است.
کاخ سلیمانیه در حال حاضر همه روزه برای بازدید عموم باز است و علاقهمندان می توانند همه روزه از این کاخ بازدید داشته باشند.
.
انتهای پیام/