به گزارش کمال مهر ، منطقه حصارک پایین با ساکنانی که اغلب از قشر کم درآمد هستند، با انبوهی از محرومیتها در حوزه شهری مواجه است که حالا گودبرداری غیر اصولی ۷ ساله در این منطقه که قرار بود به یک مرکز تجاری تبدیل شود و رونقی به کسب و کار منطقه بدهد، باری که از دوش مردم برنداشته،هیچ سنگی بر پای لنگ محرومیتشان شده و حالا قدم را فراتر گذاشته و جانشان را تهدید میکند و فریاد کمک، کمکشان هم به جایی نمی رسد.
۷ سال پیش فردی در باغ ناصر بخت واقع در خیابان فروردینِ حصارک پایین و در محدوده منطقه ۵ شهرداری کرج، که روزی درختان کهنسالش مایه سرسبزی منطقه و تنفس شهر بودند؛ به حفر گودالی غیر اصولی به مساحت حدود ۷ هزار(۶۸۰۰) مترمربع به عمق ۱۰ متراقدام کرد تا مجتمع تجاری بسازد.
اهمال شهرداری و تبدیل گودال به چاه ویل
برخی گفتهها حاکی از این است که شهرداری پس از گودبرداری با این عظمت، متوجه ماجرا شده و در عمل انجام شده قرار گرفته و مجوز ساخت این پروژه را صادر کرده است. اما از سال ۹۳ تا کنون این گودبرداری به حال خود رها شده و شهرداری هم اقدام درخوری برای الزام مالک به ساخت، تمدید جواز و غیره نداشته است.
حالا پس از ۷ سال، ترک خوردگی دیوارها و شکستن شیشه خانههای اطراف این گودالِ رها شده، نشان میدهد این گودال غیرمجاز به چاه ویل تبدیل شده و ممکن است ۷۰ خانه و سقف آرزوهای ساکنان اطرافش را ببلعد. گویا عدد ۷ که برای همه دنیا نماد خوش یمنی و تقدس است؛ حالا در حصارک پایین کمر بسته تا جان اهالی را تهدید کند.
طبق آنچه اهالی محل میگویند، در چند سال گذشته با اعتراضات ساکنان خانههای همجوار گودال، شهرداری مالک را ملزم به ایمن سازی گودال کرده، اما حتی ایمن سازی هم اصولی انجام نشده است.
تهدید تخریب ۷۰ خانه و جان بیش از ۲۰۰ انسان
از سال گذشته با اعلام آتش نشانی و سازمان نظام مهندسی، مبنی بر خطر ریزش برای ساختمانهای اطراف گودال، هنوز هیچ اقدامی از سوی شهرداری صورت نگرفته و فقط مسؤولان دسته دسته از گودال بازدید میکنند؛ یک سری صحبتهای شعاری و باید باید سر میدهند و باز هم از اقدام فوری برای نجات خانهها و جان مردم محل خبری نیست!
۷۰ خانوار در اطراف این گودال ساکن هستند که اگر در خوشبینانه ترین حالت، هر خانواده را ۳نفر حساب کنیم، جان حداقل ۲۱۰ نفر در خطر است. علاوه بر آن سقف خانههایی در حال فرو ریختن است که شاید تنها دارایی حاصل از دسترنج و کار چندین ساله آنها و تنها پناهگاه امنشان باشد. اما گویا خون مردم هم با رنگ سکه های جیبشان معیار میشود!
تخلیه خانهها با جیب خالی؟!
به گفته اهالی با توجه به بالا بودن خطر ریزش، سازمان نظام مهندسی به برخی از مالکان این خانهها اخطار برای تخلیه، داده است. اما امان از جیب خالی! که موجب شده ساکنان، دلهره هر لحظه آوار را به جان بخرند و ترجیح بدهند به جای نقل مکان، زیر تنها سقف زندگیشان بنشینند و آرزو کنند روی سرشان فرو نریزد و آرزوهایشان را در گودال طمع پولدارها و بی خیالی مسؤولان دفن نکند!
خطر جدی، جانی و فوری است
به گفته کارشناسان سازمان نظام مهندسی کسب جواز و گودبرداری باغ ناصربخت از ابتدا با تخلف انجام شده و کاملا نا ایمن است. بالا بودن شدت خطر موجب شده به صراحت، خطر جانی و فوری اعلام شود. ضمن اینکه با توجه به نشست خانههای اطراف گودال، بارشهای آسمانی نیز درصد این خطر را چندین برابر میکند.
کارشناسان نظام مهندسی معتقدند که با توجه به سبک سنتی املاک اطراف گودال، آوار شدن یک واحد مسکونی، ساختمان های دیگر را هم با خود فرو میریزد و به قعر گودال میبرد.
خسارت خانههای آسیب دیده قابل جبران است؟
رضا فیض، مدیر منطقه ۵ شهرداری کرج، بارها قول داده تا اسفند ۹۹ وضعیت این ملک را تعیین تکلیف کند اما هنوز خبری نیست. وی در این خصوص گفته است که مسؤولیت گودبرداری بر عهده مالک زمین است و خسارت اهالی باید پرداخت شود. مالکان منازل آسیب دیده بر اثر این گودبرداری میتوانند با طرح شکایت در دادگاه و احراز آسیب دیدگی بر اثر گودبرداری توسط کارشناس، نسبت به دریافت خسارت از مالک اقدام کنند.
وی وظیفه پایدار سازی وایمنی گودبرداری براساس مقررات ملی ساختمان و دستورالعمل اجرایی برعهده مالک، مجری ومهندس ناظر دانسته و گفته که درصورت عدم اجرای پایداری واجرای ایمنی سازه، شهرداری در راستای وظایف قانونی و رفع خطر جهت پر کردن محل گود برداری شده اقدام میکند.
نماینده مجلس دست به کار شد
علیرضا عباسی، نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی در این خصوص ورود کرد و طی مکاتباتی از دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خواست به موضوع ورود کند وضمن احقاق حق اهالی، به موضوع اهمال مالک و شهرداری رسیدگی کند.
شهرداری باید پاسخگو باشد/ شهردار رفوزه!
محمد اسدیان، رئیس مرکز پژوهشها و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر کرج، در این خصوص گفت: ۷ سال است این منطقه گودبرداری شده و این خطای محرز، ناشی از کوتاهی مسؤولان وقت است. شهرداری در این خصوص مسوول است و باید پاسخگو باشد. نمی شود که هر مالکی هر وقت دلش بخواهد بتواند پروژهای را شروع یا متوقف کند؟ پس وظیفه شهرداری در این میان چیست؟!
وی با اشاره به اینکه مالک اولیه ملک را واگذار کرده است، افزود: مالک جدید هم گفته که برای تکمیل این مجتمع تجاری به ۳ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز است که به تنهایی از پس تامین آن بر نمیآید. شهرداری در این خصوص مسوولیت دارد و باید وضعیت حساب مالک دوم را استعلام و گردش مالی خریدار را چک میکرد.
این عضو شورای اسلامی شهر کرج با گلایه از اهمال شهرداری در خصوص این گودبرداری، خاطر نشان کرد: شورا موظف است که بر چنین مواردی نظارت کند. شهردار منطقه پنج رفوزه شده است. ما در قبال جان مردم مسؤول هستیم لطفا هرچه سریعتر دستگاه امنیتی و نظارتی به این قضیه ورود کند.
وی افزود: شهردار منطقه ۵ در طول سال های گذشته، برای توافق با مالک جهت تمدید پروانه ساخت و آغاز عملیات ساخت این پروژه به توافق رسیده و اقدامی برای پر کردن زمین صورت نداده است که جای تامل دارد.
دیگر از اعضای شورا هم نسبت به اهمال شهردار منطقه ۵ و سکوت شهردار کرج در این خصوص واکنش نشان دادند.
شهردار کرج پاسخ دهد
فاطمه منعمی عضو دیگر شورای شهر کرج هم خطاب به شهردار گفت: گویا تذکرات ما به گوش شما نمیرسد یا برای شما ناآشناست چون درباره هر موضوعی تذکر دادهام از آقای شهردار پاسخی ندیدهام. با یک گودبرداری در حصارک، ۷۰ واحد مسکونی در صورت بارندگی در خطر ریزش قرار میگیرند. مردم شکایت کردهاند و موضوع به شهرداری ارجاع شده است. آقای شهردار گزارش دهید ببینیم چه کار کردهاید چه اقدامی برای این موضوع انجام شده است؟!
مقصران شناسایی میشوند
علی قاسمپور، سخنگوی شورای اسلامی شهر کرج، نیز در این خصوص گفته است که در خصوص این گودبرداری بررسیهایی از سوی شورای اسلامی شهر، دادستان، معاون دادستان و دستگاههای نظارتی انجام شده و همچنان در حال بررسی است تکالیف دستگاههای مربوطه توسط دستگاه قضایی بررسی میشود و اگر کسی قصوری داشته باشد بررسی و رسیدگی میشود.
گودال پر شود
و بالاخره دادستان مرکز البرز با توجه به مسائل مطروحه به عنوان مدعی العموم دستور پر کردن این گودال را صادر کرد. اما به گفته برخی عوامل شهرداری پرکردن این گودال هم به راحتی نیست و حدود ه دو سال زمان می برد.
مردم را به دور باطل راهنمایی نکنید
این همه گفتیم اما با وجود پیگیری برخی مسؤولان و مدیران شهری اقدام فوری برای جلوگیری از آوار انجام نشده است. شاید منتظر فاجعه ای شبیه پلاسکو هستیم؟ این همه اهمال و تعلل برای چیست؟! آیا اگر این موضوع در منطقه ای شبیه عظیمیه، جهانشهر و … بود، باز هم ۷ سال رها می شد؟! یا مردم حصارک پایین آنقدر پایین رفتند که صدایشان شنیده نمیشود؟!
وقتی دم از پرداخت خسارت می زنید، اول ببینید آن مردم پولی برای شکایت قضایی دارند؟! آنها در چاهی افتادهاند که شما برایشان حفر کردید؟! اگر توان مالی داشتند در خانه هایی که هر لحظه ترک هایش عمیق تر و سقف و پایههایش لرزانتر میشود، نمیماندند. اصلا ببینید مردم آن منطقه راهکار قانونی میدانند که آنها را دعوت به شکایت قضایی و پرداخت خسارت از مالک میکنید؟! گیریم که انجام شد، از کجا معلوم مالک اولیه متواری نشود و مردم به دور باطل نیافتند؟!
دادستان محترم البرز این مردم در لابلای شلوغی کلانشهر کرج گم شدند. حتی حالا در کنار گودال ۷ هزار متری، ۷۰ خانه با سقف لرزانش به چشم مدیران نمیآید. حالا چشم امید آنها به شماست تا چه سرنوشتی برایشان رقم می زنید؛ مسؤولان دلسوز دست بجنبانید. خطر جدی، جانی و آنی است…
انتهای پیام/ج/م