به گزارش کمال مهر ، حسین فاضلی هریکندی، رئیس کل دادگستری استان البرز، امروز در جمع اصحاب رسانه، با اشاره به آغاز به کار «کمیته تخصصی پیشگیری و مقابله با سرقت در استان البرز»، گفت: با عنایت به فرمایشات رئیس قوه قضائیه در خصوص لزوم بررسی علل وقوع سرقت و اتخاذ تدابیر مناسب در این زمینه و با توجه به شرایط خاص استان البرز، کمیته تخصصی پیشگیری و مقابله با سرقت در استان تشکیل و آغاز به کار کرد.
رئیس شورای قضایی استان البرز با تبیین برخی از چالشهای استان بیان کرد: افزایش نرخ رشد جمعیت، قرار گرفتن در مبادی ورودی و خروجی چندین استان، وجود چهار زندان بزرگ، مهاجرپذیری و حاشیه نشینی، تعدد اقوام، فراوانی اتباع خارجی و فراوانی بنگاههای اقتصادی در استان از جمله این چالشهای پیش رو است.
رئیس شورای پیشگیری از وقوع جرم استان البرز افزود: طبق بند «ت» ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه، یکی از اقداماتی که قوه قضائیه باید انجام دهد، تقسیم وظایف دستگاهها در حوزه پیشگیری از جرایم است که در ماده ۳ قانون پیشگیری از وقوع جرم نیز به اصل مشارکت، همکاری و هم افزایی همه دستگاهها برای کاهش و کنترل جرایم تأکید شده است.
وی از جمله اقدامات انجام شده در راستای اجرای قوانین مذکور در استان را برگزاری جلسات شورای پیشگیری از وقوع جرم و تدوین برنامه های عملیاتی و نظارت و پیگیری اجرای آنها برشمرد و تاکید کرد: برای برنامه ریزی اثربخش، نیاز به آمار و اطلاعات دقیق است که با رصد و پایش آمار جرایم در استان براساس فراوانی، میزان حساسیت و تأثیر رفتار و عملکردهای بزهکارانه مجرمان احصاء شده است.
رئیس کل دادگستری استان البرز در مورد آمار مربوط به جرم سرقت تصریح کرد: با توجه به آمار دریافتی از سامانه ثبت اطلاعات قوه قضائیه، بزه سرقت، جزو جرایم رده اول یا دوم در همه استانهای کشور است و استان البرز نیز از این قاعده مستثنی نیست و از طرفی رصد و پایش آمار زندانیان استان، بیانگر رکورد داری زندانیان بزه سرقت در بین سایر جرایم است.
وی بیان کرد: با توجه به سیاستهای قوه قضائیه و راهبردها و فرمایشات ریاست محترم قوه قضائیه، تهیه، تدوین و حُسن نظارت بر اجرای اثربخش برنامه کاهش و کنترل سرقت، در دستور کار اولویتی دادگستری کل استان قرار گرفت.
رئیس کل دادگستری استان البرز افزود: در گام دوم، پس از آسیب شناسی جرم سرقت، برنامههای عملیاتی پیشگیرانه در این زمینه تدوین و پس از تعیین وظایف و تکالیف کلیه دستگاهها براساس بند «ت» ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، بخشنامه ای صادر و به کلیه مدیران ابلاغ شد.
اجرای پنج طرح پیشگیری از سرقت در استان البرز
رئیس کل دادگستری استان البرز با ابراز اینکه تاکنون دو طرح «پیشگیری از سرقت منزل» و «پیشگیری از سرقت خودرو و وسایل داخل آن» توسط کمیته مذکور تدوین و به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده؛ از تهیه و تنظیم سه طرح دیگر با موضوع پیشگیری و مقابله با «سرقتهای خشن»، «سرقت تجهیزات شبکه مخابرات» و «سرقت تجهیزات شبکه توزیع برق» تا روزهای آتی خبر داد.
وی اظهار کرد: در این ۵ طرح، مجموعاً بیش از ۵۰ برنامه تهیه و تدارک دیده شده و برای افزایش اثربخشی برنامهها، مقرر شده علاوه بر گامهای اجرایی، مجری، نهاد همکار و فرآیند زمانی مشخص مطابق با مدل برنامهریزی عملیاتی برای هر برنامه تدوین و سپس به مجریان مربوطه ابلاغ شود.
رییس کل دادگستری البرز درخصوص گام سوم اجرای این برنامه، افزود: بعد از برگزاری نشستهای متعدد کارشناسی با حضور جامعه شناسان، روانشناسان، کارشناسان علوم انتظامی، مددکاران زندان و صاحب نظران و قضات، پرسشنامههایی با هدف شناسایی علل و انگیزههای ارتکاب سرقت در البرز تهیه و تنظیم و طرح جامع پیمایش سرقت منزل و خودرو در زندان های استان اجرا شد.
آسیب شناسی علل سرقت
وی اظهار کرد: علل ذهنی، اجتماعی، اقتصادی، علل و انگیزههای روانی و عاطفی و تأثیر مجازات زندان بر سارقان؛ در این پرسشنامه ها در نظر گرفته شده و خروجی اجرای طرح مذکور، در بانک جامع اطلاعاتی گردآوری شده و راهکارهای حاصله، در اختیار تصمیم گیران و تصمیم سازان استانی قرار خواهد گرفت.
رئیس شورای پیشگیری از وقوع جرم استان البرز افزود: برنامههای تدارک دیده شده، جامع و مانع است و تمام اقدامات فرهنگی، اجتماعی، وضعی، انتظامی، امنیتی و قضایی و همچنین مشارکت همه دستگاهها و سازمانهای مردم نهاد، در اجرای این طرح ها پیش بینی شده است.
فاضلی هریکندی یادآور شد: معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری البرز، به عنوان مسؤول پیگیری و دبیرخانه کمیته مذکور، ضمن برگزاری جلسات متعدد و پیگیری برنامه های پیش بینی شده در طرحها، بر حُسن اجرای بخشنامه نظارت نموده و گزارش ماهانه از اقدامات صورت گرفته توسط مجریان و موانع اجرای برنامه ها را پیگیری، دریافت و جمع بندی میکند.
اقدمات عملیاتی موثر در کاهش سرقت
رئیس کل دادگستری استان البرز در بخش دیگری از سخنانش، به سایر اقدامات در دست انجام برای کاهش و کنترل سرقت از جمله اجرای طرح نگهبان محله، گشت رضویون، نصب دوربین های پلاک خوان در کلیه ورودی و خروجی شهرها، نظارت بر قرارهای تأمین متهمان، نظارت بر زندانیان، اجرای دستورالعمل مجرمین حرفه ای بعد از فراغت از زندان، اعمال مجازاتهای مناسب و ارتقاء آگاهیهای شهروندان اشاره کرد.
وی افزود: از دیگر اقدامات عملیاتی دادگستری استان برای پیشگیری از سرقت، ایجاد بانک اطلاعات مجرمان حرفه ای با احصاء مدل و ترفندهای وقوع سرقت، اجرای مقررات ملّی ساختمان در حوزه برنامه نظارت بر کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مبتنی بر عدم حذف پارکینگ، بسط و توسعه پارکینگهای عمومی و شناسایی و برخورد قاطع با مال خرها میباشد که با جدّیت در حال پیگیری است.
انتهای پیام/ج