به گزارش گروه استانی «کمال مهر»، قائم مقام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ظهر سه شنبه در مراسم رونمایی ازکتاب “معرفی ۴۰ فناوری در حال توسعه” این پژوهشگاه همزمان با ۴۰ سالگی انقلاب، با اشاره به اینکه طی ۲۰ سال اخیر دستاوردهای بسیار خوبی حاصل شده است، به خبرنگاران گفت: فناوری هایی که غالبا به بخش خصوصی منتقل شده است در این کتاب درج شده است.
پژمان آزادی افزود: ۸۸ میلیون تومان برای تولید فناوری”بررسی اثربخشی پایه های مالینگ سیب” هزینه شده است اما بیش از ۱۸۰ میلیارد تومان اثربخشی در جامعه دارد و ارزیابی آن توسط بخش های خصوصی خارج از مجموعه انجام شد.
وی با اشاره به اینکه فناوری مذکور سوددهی بسیار بالایی برای کشاورزان داشته است، اظهار داشت: نمونه شاخص دیگر، “کشت گیاهان شور پسند سالیکورنیا” است که با ۳ میلیارد تومان سرمایه گذاری برای آن، در کوتاه مدت بالای ۱۶۰ میلیارد تومان برای جامعه اثربخشی به همراه خواهد داشت و در این حوزه تا کنون بیش از ۱۰۰ هکتار کشت انجام شده است.
آزادی تصریح کرد: بررسی ها نشان می دهد که اگر این پروژه به صورت کامل انجام شود بالای ۳۵۰ نفر اشتغال زایی مستقیم خواهد داشت، ۱٫ /. در جی دی پی کشور اثر گذار خواهد بود.
وی گفت: روز گذشته قرارداد توسعه و تکمیل فناوری “آنزیم ها” در قالب شوینده، مواد غذایی و خوراک دام منعقد و در این قرارداد ۱٫۵ میلیارد تومان از صندوق توسعه زیست فناوری به این پروژه کمک شد، همچنین با همکاری شرکت بین المللی پارس و یکی از برندهای آن به نام “هوم کر” می توانیم طی دو سال آینده با تولید آنزیم های مذکور نیاز واردات را در سطح قابل توجهی در این حوزه کاهش دهیم.
آزادی افزود: در حوزه بذر هیبرید با توجه به اینکه بیش از ۹۵ درصد بذرهای مصرفی کشور وارداتی است، خوشبختانه قراردادی با حوزه خصوصی درباره دو محصول خیار و فلفل دلمه ای منعقد شده است، با یک تکنولوژی هاپلوئیدی و اصلاح معکوس موفق به تولید این تکنولوژی شده و در حال انتقال آن به بخش خصوصی هستیم.
وی اظهار داشت: امیدواریم با فناوری ایجاد شده مذکور در پژوهشگاه، طی چند سال آینده اولین شرکت های بذری، بخشی از نیاز داخلی کشور را مرتفع نمایند، این موضوع برای شرکت های مختلف به صورت غیر انحصاری بوده و با همکاری معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با چندین شرکت علاقه مند به این حوزه در حال مذاکره هستیم.
آزادی تصریح کرد: پس از جنگ تعداد زیادی از نهال های خرما در کشور از بین رفت و عملا نتوانستیم جایگزینی برای آنها داشته باشیم، امروز روش کشت بافت برای تولید نهال های کشت بافتی خرما استفاده شده است و پروتکل یکی از بهترین ارقام خرما به نام “مجول” توسط محققین تولید شده، همچنین در حال مذاکره با بخش های خصوصی برای واگذاری این فناوری هستیم.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۱۰ میلیون نهال خرمای مورد نیاز کشور، می تواند با دانش فنی مذکور پوشش داده شود و از واردات نهال خرما بی نیاز شویم، گفت: دانش فنی متابولیت ها و جلبک ها به دست آمده است و با همکاری ستاد حوزه آبزیان و شیلات، تولید انبوه جلبک ها برای تولید انواع مواد با ارزش افزوده بالا در دستور کار داریم.
آزادی با اشاره به مذاکره ۵ شرکت داخلی درباره دانش فنی مذکور، افزود: همکاران ما در پژوهشکده تبریز، به سویه های بومی برای پروبیوتیک های لبنی دست پیدا کرده اند تا در ادامه محصولاتی متناسب با ذائقه ایرانی ها تولید شود و تولید انبوه این سویه ها را با همکاری شرکت پگاه در دستور کار داریم.
وی در خاتمه اظهار داشت: آماده عرضه طیف وسیعی از فناوری ها هستیم و از رسانه ها اطلاع رسانی این فناوری ها را به عموم خواستاریم زیرا سیاست پژوهشگاه حمایتی است و در غالب قراردادها مبلغ اولیه کمی، دریافت می شود و پس از تجاری سازی فناوری و فروش در بازار، رویالیتی دریافت خواهیم کرد.
انتهای پیام/ س