تاریخ : سه شنبه, ۶ آذر , ۱۴۰۳ Tuesday, 26 November , 2024
2

تاخت‌وتاز قیمت‌ها، دو قدم مانده به یلدا/ از دست دست کردن مسئولان تنظیم بازار و توزیع کالا در لحظه آخر تا سوء مدیریت در بازار مرغ و مٌسَکّنِ خارجی برای تنظیم بازار!

  • کد خبر : 219083
  • ۲۲ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰
تاخت‌وتاز قیمت‌ها، دو قدم مانده به یلدا/ از دست دست کردن مسئولان تنظیم بازار و توزیع کالا در لحظه آخر تا سوء مدیریت در بازار مرغ و مٌسَکّنِ خارجی برای تنظیم بازار!

طی یکی‌ دو سال اخیر، خنجر تیز دلار چنان از پشت به بدنه اقتصاد کشور زخم وارد کرده است که توان خیلی‌ها را برای حرکت گرفته است و این روزها در کنار تمام این ناملایمات‌های اقتصادی و رکود تمام نشدنی که مستقیما بر روی سفره خانوارهای کم‌درآمد و بهتر بگوییم عموم مردم اثرگذار بوده است، گرانی مرغ و تخم مرغ هم افزوده شده است.

تاخت‌وتاز قیمت‌ها، دو قدم مانده به یلدا/ از دست دست کردن مسئولان تنظیم بازار و توزیع کالا در لحظه آخر تا سوء مدیریت در بازار مرغ و مٌسَکّنِ خارجی برای تنظیم بازار!

به گزارش «کمال مهر»؛ به نقل از بلاغ، بازار مرغ و تخم مرغ طی یکی‌دوسال اخیر نوسانات مستمر و متعددی را پشت سر گذاشته است، نوسانات گوناگونی که متأثر از بیماری‌های شایع و افزایش نرخ ارز تبعات فراوانی را برای فعالان این صنعت به‌دنبال داشته است که در نهایت منجر شد تا طی این مدت، بازار این کالا شرایط ملتهب و ناپایداری را نسبت به سنوات گذشته تجربه کند.

مرغ و تخم‌مرغ از جمله اقلام اساسی خانوارهای ایرانی محسوب می‌شود که با گرانی این کالا طی سال گذشته و نیز سال‌جاری، سفره تعداد قابل توجهی از اقشار جامعه به ویژه قشر کم‌درآمد را کوچک و کوچک‌تر کرد.

دست دست کردن مسئولان تنظیم بازار تا توزیع کالا در لحظه آخر!
جدا از کم‌کاری و اهمال دولت و نیز ستاد تنظیم بازار در تعدیل بازار، عدم حمایت از بخش خصوصی، تخصیص نهاده‌های یارانه‌ای مطلوب به تولیدکنندگان و ناتوانی کنترل قیمت‌ها و  حفظ ثبات بازار، دست‌دست کردن برای تزریق کالاهای تنظیم بازاری از لحظه آغاز گرانی‌ها موجب شد تا قیمت‌ها از تعادل و ثبات خارج و تنها شاهد توزیع کالاها در نقطه نهایی قیمت‌ها و اوج تشدید گلایه‌های مردمی باشیم.

خواب زمستانی مسئولان تا داستان تکراری گرانی‌ها در فصل آخر!
با وجود آن‌که هر ساله در فصول پایانی به ویژه زمستان با کاهش دمای هوا، شاهد اثرات سوء آن بر تولید و نیز افزایش تقاضا، شاهد بر هم خوردن تعادل و ثبات بازار هستیم که با برهم خوردن تراز میان عرضه و تقاضا، موجی از گرانی‌ها در این بخش به راه می‌افتد، اما گویی مدیران دستگاه‌های ذیربط به‌ویژه تنظیم بازار به خواب که نه، کمای زمستانه می‌روند و مشخص نیست با وجود احتمال مسلم گرانی در بازار مرغ و تخم مرغ، به دنبال راهکار برای حل این موضوع نیستند و این داستان ادامه‌دار و تکراری هر ساله باید تکرار و تکرار گردد.

سوء مدیریت در بازار مرغ تا مٌسَکّنِ خارجی برای تنظیم بازار!
متأسفانه با وجود قابل پیش‌بینی بودن افزایش تقاضا در این فصل و نیز روند صعودی قیمت‌ها در بازار مرغ و تخم مرغ، و به رغم مشخص بودن مصرف سرانه این کالا در کشور، اما مدیریتی در پیشگیری و رفع آن صورت نمی‌گیرد و تنظیم بازاری‌ها تنها به توزیع کالاهای وارداتی بسنده می‌کنند!

عملگرایی شعاری به شعار سال تا زمین‌گیری واحدهای تولیدی!
به رغم تأکید مقام معظم رهبری طی نامگذاری چندین و چندین ساله شعار سال مبنی بر حمایت از کالا و تولید ملی و نیز حرکت قطار اقتصاد کشور در ریل اقتصاد مقاومتی، اما در بخش‌های گوناگون با سوء مدیریت مسئولان  و نادیده گیری منویات روشن و راهگشای رهبری، موجب زمین‌گیر شدن بسیاری از واحدهای تولیدی، بیکاری، گرانی و نارضایتی عمومی شده است.

چشم مردم روشن از این همه گرانی‌ها!
طی یکی‌، دو سال اخیر، خنجر تیز دلار چنان از پشت به بدنه اقتصاد کشور زخم وارد کرده است که توان خیلی‌ها را برای حرکت گرفته است و گرانی‌ها در غالب بخش‌های بازار، موجب افزایش نارضایتی‌های عمومی شده است، نارضایتی‌هایی که روز به روز با دسته‌گلی تازه، چشم مردم را روشن‌تر می‌کند!

افزایش چندین و چند برابری اقلام در بازار از نان مردم گرفته تا طلا و سکه، از مصالح ساختمانی گرفته تا  خانه و اجاره بها، از پوشاک و موبایل گرفته تا زمین و خودرو و از میوه و سبزی گرفته تا همین مرغ و تخم‌مرغ، روزگار را برای عموم مردم، سخت‌ و سخت‌تر کرده است.

رقابت نفس‌گیر کالاها روی پیست گرانی!
در حالی‌که، از مدت‌ها قبل با تیک‌آف دلار، رقابت برای جا نماندن از روند صعودی قیمت‌ها میان صنوف متعدد بازار آغاز شده است، اما دست روی دست گذاشتن مسئولان موجب شد تا علیرغم ترمز دلار، این رقابت  نفس‌گیر همچنان میان اقلام بازار ادامه پیدا کند و بی‌تعارف بگوییم آن‌گونه که از شواهد پیداست کسی هم جلودارش نیست و تازه بماند که هنوز چند نرخی شدن سوخت در راه است!

تاخت‌وتاز قیمت‌ها، دو قدم مانده به یلدا!
تمرکز دولتی‌ها و مدیران اقتصادی برای کنترل نرخ ارز، موجب شد تا غفلت در سایر بخش‌ها اتفاق افتد و این اهمال، زمینه‌ای کم‌نظیر برای تاخت‌وتاز قیمت‌ها و دلالان فرصت طلب فراهم آورد، گرانی‌هایی که روز به روز قدرت خرید مردم را کمتر و کمتر می‌کند و حال در کمتر از دو هفته مانده به شب یلدا، بر نگرانی‌های سرپرستان خانوار افزوده است.

قیمت امروز بازار چند؟
کامران هاشمی رئیس اتحادیه مرغ و تخم‌مرغ مرکز مازندران در گفت‌‌وگو با خبرنگار ما در خصوص نرخ امروز بازار مرغ و تخم‌مرغ اظهار کرد: طی روز جاری قیمت توزیع مرغ، ۱۰ هزار و ۹۰۰ تومان و قیمت عرضه در خرده فروشی‌ها با احتساب سود ۱۰ درصدی، ۱۲ هزار تومان است.

وی ادامه داد: قیمت توزیع تخم مرغ نیز ۱۹ هزار و ۳۰۰ تومان است که قیمت هر شانه تخم مرغ در خرده‌فروشی‌ها، ۲۱ هزار تومان و قیمت هر دانه، ۷۵۰ تومان است.

به گفته این فعال صنفی، کاهش تولید (عرضه) و افزایش تقاضا، مهم‌ترین علت افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ در بازار است.

عوامل موثر بر گرانی این روزهای مرغ در بازار
رئیس اتحادیه مرغ و تخم مرغ مرکز مازندران متذکر شد: طی سال‌جاری، عواملی نظیر اعتصاب رانندگان کامیون، کمبود علوفه، نوسانات ارزی، افزایش قیمت نهاده‌های دامی وارداتی، کمبود نقدینگی و نیز حذف معاملات به صورت نسیه و چک مدت‌دار، دست به دست هم داد تا بازار این کالا دچار نوسانات و در نتیجه افزایش قیمت شود.

افزایش تلفات مرغداری‌ها با آغاز فصل سرما
امین هاشمی یکی از تولیدکنندگان مرغ گوشتی در مازندران در خصوص وضعیت حال حاضر تولید در صنعت مرغ به خبرنگار ما گفت: هر ساله از آذر الی بهمن‌ماه، بیماری‌های ویروسی میان دام زیاد می‌شود که در نهایت منجر به افزایش آمار تلفات در مرغداری‌ها می‌شود.

وی افزود: در این فصل و بهِ‌ویژه ماه های آذر و دی، بیماری‌های نیوکاسل، آنفولانزا و برونشیت به جان مرغ‌ها می‌افتد و موجب تلفات ۳ هزار مرغ از یک گله ۱۰ هزار تایی در یک مرغداری می‌شود.

مرغداری در فصل زمستان مقرون به صرفه نیست
این تولیدکننده و فعال صنعت مرغ در مازندران با بیان اینکه هزینه سنگین تلفات مرغ، بقا و ادامه فعالیت را برای برخی مرغداران غیر ممکن می‌کند، خاطرنشان کرد: از سویی دیگر با کاهش دما، حفظ دمای سالن نیازمند مصرف سوخت بیشتری است که به دلیل هزینه بالای سوخت، در کنار سایر عوامل دیگر نظیر آن‌چه که در بالا گفته شد، فعالیت را برای تعداد دیگری از مرغداران به‌دلیل مقرون به صرفه نبودن، سخت و گاه غیرممکن می‌کند.

تعطیلی برخی مرغداری‌ها در زمستان تا کاهش تولید
به گفته هاشمی، با فصل سرما به دلایل متعدد با غیرفعال شدن تعداد قابل توجهی از مرغداری‌ها به‌دلیل مرقون به صرفه نبودن در این فصل، با کاهش تولید در کنار افزایش تقاضا در بازار مواجه خواهیم شد که اثر مستقیمی بر روی قیمت دارد.

 باز هم جای پای دلار روی تَنِ گرانی!
وی بیان کرد: سومین عامل اثرگذار بر روی قیمت‌ها، افزایش نهاده‌های دامی و مواد اولیه این صنعت به‌دلیل نوسانات ارزی بوده است که ضمن مقرون به صرفه‌نبودن ادامه فعالیت در این صنعت، موجب افزایش قیمت تمام شده محصول شده است.

این مرغدار و فعال صنعت مرغ تصریح کرد: طی سال‌جاری به دلیل صادرات تخم‌های نطفه‌دار، زمینه جوجه نیز در بازار کم است که موجب گرانی جوجه یکروزه در بازار شده است.

افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی جوجه یک‌روزه تا بهانه برای گرانی دوباره!
به گفته هاشمی، طی سال‌جاری، قیمت جوجه یکروزه به ۳ هزار تومان رسیده است که بنا به این اظهار نظر، رکورد جدیدی در قیمت جوجه یکروزه به ثبت رسیده است که با افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی نسبت به سال گذشته، احتمال افزایش قیمت مجدد مرغ و تخم مرغ محتمل به‌نظر می‌رسد.

رکود تا رکورد
این روزها در کنار تمام این ناملایمات‌های اقتصادی و رکود تمام نشدنی که مستقیما بر روی سفره خانوارهای کم‌درآمد و بهتر بگوییم عموم مردم اثرگذار بوده است، گرانی مرغ و تخم مرغ هم افزوده شده است و این بازار به دنبال ثبت رکوردی جدید در نرخ عرضه، از مرز ۱۲ هزار تومان در بازار مرغ و ۲۱ هزار تومان در بازار تخم مرغ گذشته است و مشخص نیست کی و کجا و چگونه این روند صعودی، منقطع خواهد شد؟

۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
لینک کوتاه : https://kamalemehr.ir/?p=219083

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
افکار شما را دوست دارم، لطفا نظر دهیدx
()
x