هربار از این نقطه از شهر عبور می کنم حداقل ۷ یا ۸ نفری از کارگران فصلی را می بینم که به انتظار ایستاده اند. البته ابتدای صبح تعدادشان به ۲۰ نفر هم می رسد.
گاهی که یک خودرو برای بردن کارگری توقف می کند همه به سمت خودرو می دوند تا شاید بتوانند نظر کارفرما را برای بردن خود جلب کنند.
سایت بیمه بسته شده و کسی جوابگو نیست
بین آنها جوانی که حدود ۳۰ سال دارد به دعوت من برای گفتگو اشتیاق بیشتری نشان می دهد. دل پردردی دارد و می گوید: اگر واقعا حرف های ما را چاپ می کنید من صحبت می کنم.
«ایوب حاتمی» می گوید: ساکن شهریار هستم اما بیش از ۸ سال است در این منطقه کار می کنم. از کارهای ساختمانی گرفته تا باربری و نظافت ساختمان و….
حاتمی که متاهل است می افزاید: چند سال اخیر شرایط زندگی برای ما کارگران روزمزد خیلی سخت شده و هیچ کس به فکر ما نیست.
وی بیان می کند: حدود ۳ سالی است که کار ساخت وساز کمتر شده، باز هم در فصل تابستان شرایط بهتر است و کار بیشتری می گیریم اما در فصل های سرد در هفته یک یا دو روز بیشتر کار گیرمان نمی آید.
حاتمی با بیان این که هیچ حمایتی از کارگران فصلی وجود ندارد می گوید: بیش از ۷ ماه است برای بیمه کارگری ثبت نام کردم اما سایت بیمه بسته شده و مسئولان بیمه هیچ پاسخی هم نمی دهند.
حاتمی می گوید: بیشتر کسانی که اینجا برای کار جمع می شوند بیمه ندارند و با توجه به شرایط سخت و گاهی خطرناکی که در کار ما وجود دارد نداشتن بیمه معضل بزرگی برایمان است.
وی اضافه می کند: بیشتر ما مشکل مسکن داریم و حتی برای کرایه رفت وآمد تا اینجا مشکل داریم. ماه هایی که کار نمی کنیم به سختی زندگی را می گذرانیم و همیشه شرمنده خانواده خود هستیم.
افغانی ها را بیشتر به کار می گیرند
جوان ترین فردی که بین آنها دیده می شود می گوید: ۱۶ سال دارم و تا کلاس ششم بیشتر درس نخواندم.
«مهرداد کرمی» می افزاید: حدود۴ سال است با پدرم از کنگاور در کرمانشاه برای کار به کرج آمدیم، با وجود علاقه و موفقیتی که در درس داشتم مجبور شدم مدرسه را رها کنم.
کرمی می گوید: در شهر خودمان کار نبود و زندگیمان نمی چرخید و ناچار به کار در کرج شدیم. هرچند که اینجا هم مثل قبل کار نیست.
این پسر جوان می گوید: بیشتر افراد کار را به کارگران افغانی می دهند. کارگران روزمزد نرخ مشخصی دارند اما چون افغانی ها دستمزد کمتری می گیرند بیشتر کسانی که اینجا مراجعه می کنند ترجیح می دهند آنها را به کار بگیرند.
کرمی اضافه می کند: خیلی دوست دارم ادامه تحصیل دهم اما در حالیکه حتی در پرداخت کرایه اتاق اجاره ای خود مانده و گاهی تا چند روز هیچ درآمدی نداریم چنین امکانی برایم وجود ندارد.
گاهی کارفرما دستمزمان را نمی دهد
«نورالدین کرمی» پدر مهرداد می گوید: بیشتر ما به دلیل کار سنگین کمردرد و زانو درد داریم و دیسک کمر در بین کارگران مشترک است اما حتی برای درمان نمی توانیم اقدام کنیم.
کرمی می گوید: من اگر ۵ میلیون تومان داشتم در شهر خودمان چند گوسفند می خریدم و همانجا زندگی می کردم و از خانواده ام دور نمی شدم.
وی با بیان اینکه برای گرفتن وام درخواست کرده می گوید: بدون ضامن وام نمی دهند و هیچ کسی را هم که ضامنم شود نداشتم. برای پرداخت وام شرایط سختی می گذارند که گرفتن آن امکان ندارد.
کرمی با بیان اینکه دستمزد کارگران روزانه ۵۰هزار تومان است می گوید: کسانی که ما را برای کار می برند ۲۰ یا ۳۰ هزار تومان بیشتر نمی دهند و ما هم مجبوریم همان را قبول کنیم برای اینکه اگر آن هم نباشد هیچ درآمدی نداریم.
وی می افزاید: گاهی هم بعد از تمام شدن کار، کارفرما با زورگویی دستمزدمان را نمی دهد و مجبور می شویم با ۱۱۰ تماس بگیریم و پلیس دستمزد ما را می گیرد.
کارگران هر روز بیشتر فراموش می شوند
یکی دیگر از افراد حاضر با بیان اینکه معمار ساختمان و دارای کارت ملی مهارت است می گوید: من عضو اتحادیه کارگران ساختمانی هم هستم اما هیچ فرقی بین من و بقیه نیست.
«اکبر یزدان فر» می افزاید: مشکل کا نبود کار است و مدتهاست که در ماه فقط ۵ روز کار داریم و مابقی ماه را بیکار و بدون درآمد هستیم.
یزدان فر می گوید: چطور می توانیم با درآمد این ۵ روز بقیه ماه را بگذرانیم؟ در شرایطی که هر روز همه چیز گران و شرایط اقتصادی سخت تر می شود کارگران هر روز بیشتر فراموش می شوند.
شرایط آزمون و گواهینامه صنعت ساختمان
مدیر روابط عمومی سازمان فنی و حرفه ای البرز می گوید: از کسانی که برای آزمون صنعت ساختمان ثبت نام می کنند در مرحله اول آزمون کتبی گرفته می شود و اگر قبول شوند برای آزمون عملی معرفی می شوند.
«مرتضی قاسمی» می افزاید: به کسانی که در هر دو مرحله قبول شوند گواهینامه صنعت ساختمان داده می شود و بعد از آن برای بیمه کارگری به سازمان تامین اجتماعی معرفی می شوند.
قاسمی با بیان این که برخی افراد سواد ندارند و تحصیلات آنها کمتر از پنجم ابتدایی است می گوید: این افراد آزمون کتبی ندارند و فقط آزمون عملی گرفته می شود.
وی با بیان این که این آزمون در سال حدود۷ بار برگزار می شود می گوید: با توجه به شرایط و سختی کار این شغل برای بانوان فقط آقایان مجاز به شرکت در این آزمون هستند.
فقط کارگران فصلی بیمه مورد حمایت قرار می گیرند
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی البرز با بیان این که ۴۶ هزار کارگر ساختمانی بیمه شده در البرز وجود دارد می افزاید: کارگران روزمزدی که بیمه هستند مانند دیگر بیمه شده ها از حمایت های دولت برخوردار هستند.
« اسماعیل خلیلی» می گوید: این افراد در صورت وجود مشکل و شکایت در مسائل کاری به اداره کار مراجعه و مراجع حل اختلاف مستقل به شکایت آنها رسیدگی می کند.
خلیلی می افزاید: اما رسیدگی به مشکلات کارگران فصلی و روزمزدی که بیمه ندارند به اداره کار ارتباطی ندارد و مورد حمایت دولت نیز قرار نمی گیرند.
سازمان تامین اجتماعی پاسخ نداد
برای اطلاع از دلیل بسته بودن سایت بیمه کارگری و همچنین چگونگی تعهدات سازمان تامین اجتماعی در قبال کارگران فصلی با سازمان تامین اجتماعی تماس های مکرر گرفته شد اما متاسفانه پاسخی در این زمینه داده نشد.
آمار تلفات کارگران ساختمانی از تصادفات جاده ای بیشتر است
رییس اداره سنجش و ارزشیابی مهارت اداره کل آموزشی فنی و حرفه ای البرز با بیان این که از ابتدای سال تاکنون ۵ مرحله آزمون کارگران ساختمانی برگزار شده می افزاید: در این آزمون ها ۳هزارو۶۴۸ نفر شرکت کردند که ۳ هزارو۳۰۹ نفر آنها قبول شدند.
«محمدرضا زیدی» می گوید:از پذیرفته شدگان آزمون ۲هزارو۹۴۴نفر بی شواد و۷۴۴ نفر باسواد بودند.
زیدی با بیان این که هر ساله تعداد زیادی تلفات ناشی از کار در بحث ساخت وساز ساختمانی داریم تاکید می کند: آموزش کارگران ساختمانی در پایین آوردن حوادث ناشی از کار تاثیر بسزایی خواهد داشت.
وی می افزاید: اگر این آموزش ها به کارگران داده شود و سازنده ها و پیمانکاران نیز از کارگران آموزش دیده استفاده کنند آمار تلفات کارگران ساختمانی کاهش چشمگیری خواهد داشت.
رییس اداره سنجش و ارزشیابی مهارت فنی و حرفه ای البرز با بیان این که آمار تلفات این صنف از آمار کشته های تصادفات بیشتر است می گوید: با توجه به این که این کارگران از قشر ضعیف جامعه هستند در صورت حادثه علاوه بر خود کارگر خانواده آنها نیز آسیب زیادی می بینند و به دنبال آن مشکلات زیادی برای جامعه نیز ایجاد می شود.
نقش مهم کارگران ساختمانی در امنیت ساختمان ها
زیدی می افزاید: علاوه بر اینها با توجه به اینکه این کارگران در صنعت مهمی در جامعه مشغول به کار هستند اگر از کارگران آموزش دیده استفاده شود با کیفیت مناسب کار آنها در آینده، عمر مفید ساختمان ها می تواند افزایش پیدا کند و در مقابل بلایایی مثل سیل و زلزله مقاوم باشد پس آموزش و مهارت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی می گوید: بیشتر مواقع کارگرانی که در صنعت ساختمان سازی کار می کنند با جهل و بدون این که اطلاع داشته باشند کار آنها در آینده ساختمان و اتفاقاتی که ممکن است ایجاد شود چه تاثیری خواهد داشت در انجام کار اهمال و کوتاهی می کنند.
وی در مورد اتباع بیگانه شاغل در این صنعت می گوید: این آموزش ها برای ایرانی هاست اما قانون منعی برای آموزش اتباع خارجی ندارد. البته در بحث مزایای بیمه فکرنمی کنم مشمول قانون شوند.
ضرورت اجرای قانون الزام به کارگیری کارگران دارای پروانه مهارت
زیدی اظهار می کند: نه فقط در صنعت ساخت و رشته های عمران بلکه در همه حرفه ها، اتباع خارجی که با مجوز در ایران اقامت دارند می توانند از آموزش های ما برخوردار شوند.
وی با بیان اینکه متاسفانه کمتر از یک درصد اتباع خارجی که در ساختمان سازی کار می کنند آموزش دیده هستند می گوید: اگر قانون الزام به کار گیری کارگران دارای پروانه مهارت از فنی و حرفه ای رعایت شود بسیاری از مشکلات و آسیب ها کاهش می یابد و از حوادث احتمالی نیز می توان پیشگیری کرد.
انتهای پیام/
منبع:تیتریک