رعایت نکردن مسائل ایمنی، استفاده از وسایل گرمایشی غیراستاندارد یا بدون ترموکوبل، قرار نداشتن لوله بخاری در جای مناسب و یا گذاشتن آن در سطل آب و یا بسته شدن مسیر دودکش توسط شی خارجی از عواملی هستند که در توضیح گازگرفتگی های زمستانی عنوان می شوند.
توصیه های ایمنی و البته حوادث و مرگ ومیر در این زمینه از گذشته وجود داشته اما طی روزهای اخیر با وقوع زلزله در برخی شهرهای کشور و همچنین استان البرز احتمال خطر و توصیه های ایمنی در این مورد بیشتر شده است که ضرورت دارد برای کاهش درصد آسیب در این زمینه جدی گرفته شود.
خاطره ای تلخ از گازگرفتگی
یکی از شهروندان کرج که سالها پیش در اثر گازگرفتگی پدر و برادرش را از دست داده می گوید: سهل انگاری پدر و مادرم باعث مرگ آنها شد.
«سحر حشمدار» در ادامه بیان می کند: زمان نصب بخاری گازی برای اینکه باید مقداری از شیشه پنجره بریده می شد و لوله از آن به بیرون هدایت می شد، با اصرار مادرم که با این روش پرده باید همیشه کنار بماند تا به لوله نچسبد و علاوه بر آن ظاهر و زیبایی خانه به هم نریزد پدرم لوله دودکش را داخل سطل آبی در پشت بخاری قرارداد.
حشمدار می افزاید: شبی که این اتفاق افتاد من و مادرم به دلیل مراقبت از مادربزرگم در خانه وی بودیم و پدر و برادرم که در خانه بودند در اثر گازگرفتگی هر دو فوت کردند.
وی می گوید: بعد از این حادثه مادرم علاوه بر شوک و ناراحتی مرگ همسر و فرزندش دچار عذاب وجدان برای اصرار به پدرم نیز بود اما دیگر عذاب وجدان و پشیمانی سودی نداشت.
این دختر آسیب د یده می افزاید: همه ما توصیه های ایمنی را می شنویم و می دانیم اما گاهی با سهل انگاری و جدی نگرفتن این موارد باعث آسیب و خطرهایی می شویم که قابل جبران نیستند.
وسایل گازسوز استاندارد با برچسب انرژی
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز با تاکید بر اینکه رعایت نکات ایمنی در همه اوقات زندگی لازم است می گوید:
با توجه به سرد شدن هوا رعایت برخی نکات از سوی شهروندان و مشترکان اهمیت دارد و همه باید از وسایل گاز سوز استاندارد با برچسب انرژی استفاده کنند و از تبدیل وسایل گاز سوز غیر استاندارد خودداری شودتا آسیبی به آنان وارد نشود.
«هرمز نوروزی» بیان می کند: بررسی آمار ها نشان می دهد حدود۴۴ درصد منشا حوادث ناشی از گازگرفتگی و آتش سوزی استفاده درست از بخاری، ۲۵ درصدآبگرمکن ، ۲۰ درصد منشا آن موتورخانه ها ،۸ درصد شومینه و ۲ درصد حوادث گزارش شده در طول سال ناشی از اجاق گاز های غیر استاندارد و یا عدم بهره مندی درست از آن است.
توصیه های ایمنی در مصرف وسایل گازسوز
نوروزی با اشاره به استفاده نادرست از بخاری و رعایت نکردن نکات ایمنی از سوی برخی شهروندان می گوید: لوله وسایل گاز سوز را در ظرف آب قرار ندهید متاسفانه برخی از مصرف کننده ها لوله دود کش را در مخزن آب قرار می دهند که باعث تولید گاز مونوکسید کربن در محل زندگی خود می شوند و در طی سالهای اخیر بسیاری از آتش سوزی ها و خفگی های در کشور به نبودودکش مناسب در خانه ها و محیط های کارگاهی بوده که متاسفانه خطرات جانی برای هموطنانمان داشته است.
وی در ادامه در تشریح استفاده درست از وسایل گاز سوز بیان می کند: حتما بایداز وسایل گاز سوز دارای ترموکوبل استفاده شود و از اتصال هود آشپزخانه به دود کش وسایل گاز سوز خودداری شود،انتهای دود کش باید حداقل ۱۰۰ سانتی متر از سطح پشت بام بالاتر باشد، از دودکش مشترک برای چند وسیله ی گاز سوز استفاده نشود.
نصب وسایل گازسوز در حمام ممنوع است
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز می افزاید: از قرار دادن لوله های تبدیل که باعث کاهش قطر لوله ی بخاری می شود خودداری شود، همچنین نصب هرگونه وسایل گاز سوز در حمام ، رختکن و سرویس های بهداشتی ممنوع است چرا که موجب به وجود آمدن سوخت ناقص و گاز گرفتگی خواهد شد.
نوروزی همچنین استفاده از پلوپز و وسایل غیرگرمایشی برای گرم کردن محیط را خطرناک اعلام کرده و می گوید: مشترکین باید از شلنگ و بست های مناسب برای اتصال وسایل گاز سوز استفاده کنند و شهروندان ازانتخاب بخاری های بدون دودکش برای خانه ها جدا خودداری کنند که به طور حتم رعایت این موارد تضمین سلامت آنها خواهد بود.
توصیه برای قبل و بعداز زلزله
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز با اشاره به مطرح بودن بحث زلزله در این روزها اظهار می کند:آبگرمگن ,اجاق گاز و وسایل گاز سوز باید در جای خود محکم باشند تا در حرکت لرزش حرکتی نداشته باشند و با توجه به اینکه امکان آتش سوزی بعد از وقوع زلزله وجود دارد یک کپسول آتش نشانی برای استفاده در مواقع ضروری تهیه شود و علاوه بر آن مواد اشتعال زا را در منزل نگهداری نشود .
وی همچنین با اشاره به اینکه چند ساعت نخستین بعد از زلزله قبل از بررسی سیستم لوله کشی از گاز نباید استفاده کرد تاکید می کند: امکان شکستگی لوله گاز هنگام زلزله وجود دارد و مشترکین در هنگام احساس بوی گاز، شیر اصلی را بسته و شرکت گاز را مطلع کنند و پس از وقوع زلزله از ایجاد هر گونه جرقه و روشن کردن آتش خودداری کنند.
منبع- تیتریک
انتهای پیام/