به گزارش گروه بین الملل «کمال مهر»، شب گذشته رئیس جمهور آمریکا تعهد کشور خود به توافق هسته ای موسوم به برجام را رسماً زیر سوال برد و علی رغم اینکه عدم پایبندی آمریکا را موکول به نظر کنگره و شرکای خود کرد، اما دیگر نمی توان پذیرفت که این کشور توافق هسته ای را اجرا می کند.
این تغییر رویه که بعد از انتخابات آمریکا و جابجایی قدرت حاصل شد، فقط منتهی به موضوع هسته ای نمی شود و پای صنایع دفاعی، سپاه و حمایت از محور مقاومت در منطقه را نیز به میان کشیده است، موضوعی که برای ایران خط قرمز محسوب شده و به هیچ وجه تمایلی به مذاکره در آن ندارد.
اما در این میان مخالفت اروپا و کشور های ۵+۱ با این رفتار آمریکا و تاکید بر ادامه برجام بسیار حائز اهمیت است و نباید در گرداب این بازی غرق شد، اتحادیه اروپا به نمایندگی مسئول سیاست خارجی خود و تعدادی از مسئولین سیاسی کشورهایی که طرف توافق هسته ای اند در مواضعی به پایبندی ایران به برجام و تعهد خود پرداخته اند و انتقاداتی به ترامپ نیز داشته اند.
این موضوع با توجه به صحنه دشمنی بر علیه ایران خطرناک به نظر می رسد، چرا که ایران بارها از این تاکتیک لطمه خورده است و یک نمونه بارز آن اولین مذاکرات هسته ای در دولت دوم اصلاحات به نمایندگی جناب آقای روحانی به عنوان دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی است که اعتماد به اروپا و واسطه گری آنها منجر به تحریم بیشتر و تعطیلی صنایع هسته ای کشور و پذیرش پروتکل الحاقی شد.
بعد از کسب تجربه از آن سالها راهبرد صحبت مستقیم با کدخدا در کشور با این توجیه مطرح شده که اروپایی ها واسطه و شریک خوبی برای مذاکره و توافق نیستند و باید با خود کدخدا وارد بحث شد و مشکلات را حل کرد، این تحلیل یکی از پایه های شورع مذاکرات هسته ای در دولت آقای روحانی بود.
بر این اساس بدعهدی اروپا یک دلیل برای مذاکره مسستقیم با آمریکا بود حالا امروز که دوباره آمریکا خیانت کرده اعتماد دوباره به اروپا می تواند و بازگشت به سیاست پانزده سال پیش بسیار خسارت آفرین باشد.
در روزهایی که ترامپ و دستگاه حاکمه آمریکا سخن به انتقاد از برجام گشوده اند و عملاً مسیر لغو آن را پیگیری می کنند متاسفانه بار دیگر ساز اعتماد و اتکا به اروپا در کشور کوک می شود و ادعا می شود برای در انزوا قرار دادن آمریکا و تداوم توافق هسته ای باید به اروپایی ها تکیه کرد، و یا این که تعهد اروپا به برجام می تواند مشکلات ما را حل کند، بر همین اساس رفت و آمد های دیپلماتیک وزیر خارجه به اروپا افزایش یافته و دولت نظر مثبت خود برای ادامه مسیر از این طریق ابراز داده است.
این تحلیل بدون شک غلط است و تجربه نیز نشان می دهد که اروپایی ها هیچ زمانی شریک قابل تکیه ای برای ایران نبوده اند، از طرفی همین اروپایی ها نیز در بسیاری از موضوعات هم چون صنایع موشکی، سپاه، حقوق بشر و حمایت از مقاومت در منطقه هم نظر واشنگتن هستند و اعلام کرده اند که باید مذاکره بر سر موارد اختلافی را آغار کنند.
اروپا امروز با تاکید بر پایبندی به برجام از طرفی و فشار هم زمان برای مذاکره پیرامون موضوعات موشکی و حمایت از محور مقاومت نشان داده که به دنبال قرار دادن ایران در مسیری است که نهایتاً منجر به مذاکره مجدد بر سر موضوعات تازه خواهد شد.
اعتماد به آمریکا یک چاله بزرگ برای ایران بود که امروز با مواضع ترامپ از آن خارج شدیم اما باید دقت کرد که در این مقطع اعتماد به اروپا قطعاً چاهی است که بیرون آمدن از آن دشوار تر از چاله آمریکا خواهد بود.
انتهای پیام/