به گزارش گروه سبک زندگی “کمال مهرم”، همه ما نام فرهنگ را زیاد شنیده ایم خصوصا اگر رفتار سبک و بی خردانه ای از کسی یا اشخاصی ببینیم شاید اولین نسبتی که به آنها می دهیم نسبت «بی فرهنگ»باشد. گاهی که از رفتار ناشایست و غیر انسانی یا اخلاقی شخصی متأثر می شویم بیشتر به مقوله فرهنگ و ماهیت آن می اندیشیم که به راستی فرهنگ چیست؟ چرا افراد وجوامعی که فرهنگ پایینی دارند در گیر مشکلات گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زیادی هستند.
فرهنگ در حقیقت مجموعه ای از ادبیات،علم،هنر، قوانین، عادتها،باورها ورفتارهای عرفی ما است که هر فرد به عنوان عضوی از خانواده ودرنهایت جامعه، آنها را فرا گرفته و سلسله وار به نسل های بعد منتقل می شود. البته با گذر زمان وتغییرات اقلیمی،آموزشی،تکنولوژی و بسیاری موارد دیگر فرهنگ هرجامعه دستخوش تغییر وتحولاتی می شود و بر هر جامعه و خانواده ای لازم است تا در حفظ فرهنگ و آمیزه های تاریخی و اعتقادی خود بسیار بکوشد تا تحت تاثیر شرایط اصالت فرهنگی خود را از دست ندهد.
کشور ایران با تاریخ کهن ودرخشان همیشه در بحث تمدن و اخلاق سرآمد و یکی از تاثیرگذارترین کشورهای جهان بوده است اما امروزه شاهد فاصله گرفتن از فرهنگ اصیل و باارزش ایرانی هستیم.ضعف در مطالعه و عدم شناخت از تاریخ یکی از عوامل منفی در فرهنگ امروزی جامعه ایران می باشد. فرهنگ کتاب و کتاب خوانی در ایران امروز بسیار پایین تر از شان ملتی است که همیشه صحبت از تمدن آن در دنیا بوده است. گستردگی استفاده وصرف وقت شبکه های اینترنتی و گرایش به فرهنگ غیرایرانی جای مطالعه پیرامون فرهنگ وتاریخ ایرانی را بسیار اشغال کرده واگر به همین منوال پیش برویم،خیلی دور نیست که از تمدن و فرهنگ اصیل ایرانی نشانی نبینیم.
کاهش معیارهای اخلاقی
یک کارشناس مسائل فرهنگی در این باره اظهار می کند: امروزه در ایران کاهش معیارهای اخلاقی نه تنها موجب شگفتی ایرانیان اهل خرد و اندیشه شده ، بلکه موجب شگفتی پژوهشگران جهان که در مورد ایران و فرهنگ ایرانی تحقیق و خدمت می کنند نیز شده است چرا که سرزمین و فرهنگ ایرانی یکی از پایه های اصلی شکل گیری اخلاق و ادب جهانی محسوب می شود و این امر بر همه پژوهشگران بی طرف غرب نیزروشن است.
فهیمه مهدوی راد می گوید: ملتی که بیش از سه هزار سال پیش بیرون انداختن آب دهان در کوچه و بازار و رودخانه ها برایش بسیار زشت و زننده محسوب می شده و هرگز به این امر غیر اخلاقی تن نمی داده امروز به راحتی نه تنها در خیابان و مکانهای سر پوشیده بلکه در مکانهای ارزشمند باستانی و دینی و طبیعت با عدم رعایت بهداشت و حرمت محیط زیست، نامهربان شده و این نمونه ای از کمرنگ شدن ادب وفرهنگ غنی شده ایرانی است.
جای خالی ارزشهای انسانی در ازدواج
مهدوی راد در ادامه می افزاید:امروزه در جامعه ایران کاهش معیارهای اخلاقی در شروع یک زندگی زناشویی حکایت از تغییر فرهنگ ایرانیان و نزول شدید معیارهای انسانی ملت ما دارد. پایه های یک زندگی مشترک که بایستی بر اساس مهر، عشق و خواستن طرفین گذاشته شود امروزه در نزد بسیاری از جوانان بر اساس معیارهای مالی گذاشته می شود .
این کارشناس فرهنگی در ادامه می گوید: متاسفانه این امر بیشتر در نزد زنان ایران گسترش چشم گیری پیدا کرده است و تجمل گرایی، پدیده چشم و هم چشمی در زندگی مدرن امروزی بیش از پیش نمایان شده ودر نتیجه این نوع زندگی ،اخلاق و معنویات و کردار نیک به کلی از ما دور شده و نه تنها به خود آسیب می زنیم بلکه در جامعه نیز موج منفی اخلاقیات را نیزگسترش می دهیم که حاصل این شیوه زندگی کردن استرس و پریشانی اعصاب و درگیری با هم نوعان خود است.
فردگرایی تاثیر رسانه های مجازی
مهدوی راد بیان می کند:افزون بر اینها رسانههای مجازی که به عنوان شبکههای اجتماعی رقم خوردهاند دوری از فرهنگ و ارزشهای ما را صدچندان کرده است. چرا که این شبکهها جوانان را از جامعه دور میکند و فرد گرایی را در جوانان رقم میزند تا جایی که در جمعهای خانوادگی نیز دیده میشود که هر کسی مشغول تلفن همراه خود است و کوچکترین و اساسی ترین نهاد اجتماعی که خانواده است در تیررس شبکههای اجتماعی قرار گرفته است و در حقیقت فردگرایی ودوری از خانواده و اجتماع بستر آسیب های اجتماعی وفرهنگی را فراهم می کند چرا که خانواده همیشه از مهمترین پایه های فرهنگ ایرانی به شمار می رفته اما متاسفانه امروز در معرض متلاشی شدن است.
وی در ادامه می افزاید:درگیری طولانی مدت با این آفت، آسیبهای زیادی به دنبال خواهد داشت اما اگر همه یک برنامه ریزی منسجم در مورد استفاده از شبکههای مجازی داشته باشیم و با زمان بندی و هدفمند از آن استفاده کنیم می توانیم در کنار مزایای استفاده از آن در حفظ ارزشهای اخلاقی وفرهنگی نیز قرم برداریم واز آنجا که فرهنگ مانند امنیت برای کشور لازم است، تلاش در حفظ و تقویت ان بر تک تک ما ضروری است.
مهدوی راد اظهار می کند:تزلزل فرهنگ در خانواده وجامعه تبعات جبران ناپذیری دارد که نسل به نسل منتقل می شود از این رو برای حفظ فرهنگ واصالت ایرانی باید همه سعی وتلاش خود را کرده و به مسائلی که به این سرمایه ایرانی لطمه می زند باید توجه ویژه داشت.
منبع: تیتریک
انتهای پیام/