به گزارش گروه استانی “کمال مهر“،مسجد درجایگاه پایگاه اجتماعی اسلام همیشه کانون جذب تربیت دینی جوانان بوده است و مردم و مربیان دینی و مذهبی به آن توجه خاص داشته اند.درگذشته های دور از مساجد فقط برای اقامه نماز و برگزاری مراسم جشن یا سوگواری استفاده می شد اما تحولات روزافزون دنیای مدرن و تهاجم فرهنگی در عصر جهانیشدن ازیک سو و تربیت دینی جوانان به عنوان یکی از اصلیترین دغدغههای عالمان تربیتی و فرهیختگان دینی مسلمان ازسوییدیگر اهمیت مسجد را در تربیت دینی بیشازپیش روشن کرده است.
علاوه بر آن یکی از دغدغه های والدین در فصل تابستان ثبت نام فرزندانشان در کلاسهای تابستانی و پر کردن اوقات فراغت آنها به بهترین شکل است. از طرفی هزینه های بالای کلاس ها و آموزشگاه ها برای همه خانواده ها میسر نیست و از طرفی هم به دلیل تعدد کلاسها و رفت و آمد زیاد برای فرزندان و والدین در فصل گرما مشکل ساز است.
سال هاست که با شروع تابستان کانون فرهنگی و هنری اکثر مساجد در محله ها اقدام به برگزاری کلاس های تابستانی برای دانش آموزان می کنند و تبلیغ آن را بر روی بنرهای بزرگی در حوالی مسجدها می بینیم. نکته جالبی که در این کلاس ها به چشم می خورد اینکه این کلاس ها و آموزش ها ادغامی از رشته های مختلف اعم از فرهنگی،هنری، ورزشی و اخلاقی است.
مسئله مهم دیگری که در این کانون ها متمایز از دیگر آموزشگاه ها است،هزینه بسیار پایین کلاس های مربوطه است. علاوه بر این موارد که برای انتخاب یک مورد مناسب برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان اهمیت دارد فضای برگزاری این کلاس ها است. چرا که درکنار کلاس های آموزشی با فضای مسجد،نماز و آداب اسلامی نیز آشنا می شوند.
رضایت والدین از کلاس های کانون فرهنگی مساجد
یکی از والدین با بیان اینکه اولین بار است که ۲ فرزندش را در کانون فرهنگی یکی از مساجد کرج برای گذران اوقات فراغت تابستان ثبت نام کرده می گوید: ثبت نام پسرانم در این کانون از چند جهت برایم دارای اهمیت است.
«شراره اکرمی» اظهار می کند: در این کانون از نیروهای جوان و پرانرژی و خوش اخلاق برای آموزش بکارگرفته شده و روزانه حدود ۴ ساعت زمان طوری تقسیم بندی می شود که موارد مختلف از قبیل کامپیوتر،قرآن،خوشنویسی، حلقه های معرفت« رفتار با والدین،اخلاق و اصول دینی» آموزش داده می شود و علاوه بر آن یکروز در هفته به ورزش در سالن و یک روز هم به اردوهای دسته جمعی اختصاص داده می شود.
وی در ادامه می گوید:هزینه ای که این کانون برای برگزاری کلاس ها برگزار می کند بسیار کم و ناچیز است. در حالیکه برای گذراندن فقط یک کلاس کامپیوتر و یا خوشنویسی به طور جداگانه باید چند برابر هزینه ای که این کانون برای کل کلاسها دریافت می کند می پرداختم.
اکرمی می افزاید:علاوه بر اینها مسائل اخلاق و رفتار با والدین که به کودکان و نوجوانان آموزش داده می شود بسیار باارزش واهمیت است.
پر کردن اوقات فراغت به بهترین نحو
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان البرز اظهار می کند: باتوجه به اوقات فراغت و تعطیلات تابستانی دانش آموزان،یکی از مراکزی که برای پرکردن اوقات آنها اقدام به برگزاری کلاس و دوره های آموزشی می کند،کانون فرهنگی وهنری مساجد است.
«حجت الاسلام حمیدرضا ولیزاده» می گوید: در استان البرز ۳۷۰ مسجد دارای کانون فرهنگی هنری است که در طول سال فعالیت دارند و با برگزاری کلاس های دینی،علمی،هنری،تفریحی و همچنین اردوهای تفریحی برای پر کردن اوقات فراغت با رویکرد مثبت اقدام می کند.
حجت الاسلام ولیزاده ادامه می دهد: این کانون ها برای دختران کلاس های مختلفی مانند صنایع دستی وهنری برگزار می کند که با آموزش آن می توانند وارد بازار کار هم بشوند.
وی می افزاید: برای دانش آموزان پسر هم با توجه به شرایط مناسب آنها کلاسهای مختلفی برگزار می کند و در این راستا از سالن های دستگاه های مختلف با گرفتن تخفیف ویژه استفاده می شود.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان البرز با بیان اینکه تحول فرهنگی باید اتفاق بیفتد تصریح می کند:چه جایی بهتر از مساجد که درآن بتوانند برای غنی سازی اوقات فراغت فعالیت کنند.
این مسئول با بیان اینکه در مساجد کتابخانه نیز وجود دارد، می گوید: نوجوانان و جوانان از فضای این کتابخانه هابرای قرائت،مطالعات درسی و مطالعه آزاد بخشی از روز را در آن سپری می کنند.
حجت الاسلام والمسلمین ولیزاده با تاکید بر اینکه شرایط مکانی در تربیت نوجوانان و جوانان خیلی مهم است می گوید: اگر آموزش در یک فضای زیارتی یا معنوی برگزار شود قطعا روی حال فرد تاثیر معنوی خواهد داشت. حتی نشستن در مسجد باعث هدایت و رشد و تعالی شده و پالایش درونی و بیرونی به همراه دارد.
وی اظهار می کند: بنابر سیاست وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی هر مسجدی باید دارای کانون فرهنگی هنری باشد اما با توجه به اینکه اکنون بیش از یک سوم مساجد دارای کانون فرهنگی هنری هستند،تلاش بر این است همه مساجد به کانون فرهنگی هنری مجهز شده و تجهیزات لازم در آنها مهیا شود.
آموزش های اخلاقی در کانون فرهنگی مساجد
مسئول برگزاری طرح نشاط تابستانی شهدا در کانون فرهنگی هنری بصیر متعلق به مسجد شهدا در این باره اظهار می کند: رویکرد کلی کلاس ها برطبق معیارهای اخلاقی، تربیتی ونظم بوده و پس از یک دوره کوتاه کلیاتی از این موارد آموزشی را می توان در نوجوانان مشاهده کرد.
«حامد اسدی» می گوید: در صورت تداوم حضور نوجوانان در مسجد و کانون مسجد بعد از دوره تابستان می توان شاهد رشد و تعالی اخلاقی و معرفتی در کودکان بود.
وی در ادامه می افزاید: برگزاری اردوهای تفریحی و زیارتی،همچنین کلاسهای کمک درسی و بالا بردن روحیه شاداب دانش آموزان در دیگر ماه های سال از برنامه های این کانون است.
وی با اشاره به اینکه همه برنامه ها تحت نظر کانون های فرهنگی هنری مساجد در استان است می گوید: با توجه به اینکه اکنون شاهد جنگ نرم از سوی دشمنان هستیم ،بطور ویژه فعالان فرهنگی هر منطقه به دنبال جلو بردن اهداف فرهنگی هستند تا افکار نوجوانان و جوانان را از آسیب ها حفظ کنند و در این زمینه نباید فقط منتظر مسئولان بمانند.
خدیجه ستارزاده
انتهای پیام/