به گزارش گروه استانی «کمال مهر»،وقتی حادثه ای در گوشه ای از کشور یا شهر اتفاق می افتد بلافاصله انگشت ها به سمت مسئول یا نهادی که با نوع حادثه مرتبط است نشانه می رود و به دنبال مقصر در آن می گردیم،اما اینکه تک تک ما در مواقعی که باید،قانون و حقوق دیگران را رعایت کنیم جای تامل دارد.
تصویر ماشین آتش نشانی روشن که روی پل یکی از ایستگاه های آتش نشانی در شهرکرج که کنار پارکی قراردارد و تکاپو و دویدن ماموران آتش نشان برای پیداکردن راننده ای که خودروی سواری خود را جلوی پل این ایستگاه پارک کرده و مانع عبور ماشین آتش نشانی برای عملیات است، شاید بدترین تصویر نمایان شدن خودخواهی و بی بهره بودن از فرهنگ اجتماعی وشهروندی برخی باشد که بدون درنظرگرفتن عواقب کارشان،فقط به فکر مقاصدشخصی و راه افتادن کار خود هستند.متاسفانه این اهمال و کوتاهی در مسیر عملیات امدادرسانی قرار می گیرد.
زمانیکه حادثه ای در گوشه ای از کشور یا شهر اتفاق می افتد بلافاصله انگشت ها به سمت مسئول یا نهادی که با نوع حادثه مرتبط است نشانه می رود و به دنبال مقصر در آن می گردیم.اما اینکه تک تک ما در مواقعی که باید،قانون و حقوق دیگران را رعایت کنیم جای تامل دارد.درست است که هر نهاد یا ارگان خدمات رسانی در شرایط خاص ومرتبط موظف به ارائه خدمات به بهترین شکل ممکن است اما گاهی این خدمات رسانی جدای از امکانات و عملکرد آنها به دلیل اهمال و کوتاهی در اجرای قوانین اخلاقی شهروندان با نقص و کاستی انجام می شود. به طور مثال زمان آتش سوزی در محلی،انتظار داریم مامورین وماشین های آتش نشانی بلافاصله و درچشم برهم زدنی با همه امکانات در محل حاضر شده و آتش را خاموش کنند. اما بعضی مواقع عملیات این سازمان به دلیل خودخواهی و بی فکری برخی به تاخیر افتاده و چه بسا ابن تاخیر در عمق حادثه،خسارت و مهمتراز آن زندگی افرادی که در حادثه محصور شده اند تاثیر خواهد داشت.
پارک خودروها در معابر بحث گسترده ای دارد و تابلوهای پارک ممنوع با اشکال مختلف از هشدارگرفته تا تهدید به پنچری و یا گذاشتن میله یا مانعی جلوی برخی ملک ها و مغازه ها برای همه آشنا است.
لزوم فرهنگسازی و آگاهی مردم
یک کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه این روزها بیشترین شکایت همسایهها و شهروندان در شهرهای بزرگ در خصوص سد معبر و پارک خودرو در مقابل پارکینگ منازل است می افزاید: گاهی این امر منجر به اتفاقاتی مانند پنچر کردن خودرو از سوی مالکان پارکینگ میشود.
محسن حدادی می گوید:طبق قانون این موضوع خود تخریب محسوب میشود و نمیتوان این اقدام را انجام داد، بلکه با توجه به ممانعت در حق از سوی مالک خودرو برای رفتو آمد از طریق پلیس باید اقدام کرد تا در صورت مانع شدن در رفتو آمد و مشکل برای مالکان خانه ها، خودرویی که مزاحمت ایجاد کرده است توسط جرثقیل از سوی پلیس برداشته شود.
حدادی در ادامه اظهار می کند:اگر فردی خودرو خود را در مقابل پارکینگ پارک کند، جرم تلقی نمیشود و راهها و فضای عمومی، جزء حریم عمومی محسوب میشود، مگر اینکه اساساً این امر منجر به مزاحمت یا ممانعت در حق شود، در این صورت میتوان این امر را تخلف دانست و از سوی پلیس آن را پیگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه بنا بر قانون عمومی نباید برخی مغازهها و ادارات در مقابل ساختمان خود و در پیادهرو مردم پارکینگ درست کنند می گوید:اختصاص دادن محل رفت و آمد مردم به پارکینگ نادرست و تخلف است اما از طرفی در خصوص نهادهای امدادرسان در این امر تعریفی در قانون ارائه نشده است در حالیکه با توجه به حساسیت کار آنها و عدم رعایت تعهدات اخلاقی برخی از مردم در این زمینه ،باید در این موارد استثنائاتی قائل شد.
این کارشناس حقوقی می گوید:در زمینه پارک کردن خودرو که مانع رفت و آمد افراد میشود، باید از سوی برخی نهادها از جمله پلیس راهنمایی و رانندگی و رسانه ملی فرهنگسازی صورت گیرد، چون در این زمینه آگاهی مردم پایین است.
تقسیم بندی ایستگاههای آتش نشانی بر اساس پراکندگی حوادث
مدیر روابط عمومی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج اظهار می کند:در راستای خدمت رسانی بهتر به شهروندان اقدامات پیشگیرانه ای را انجام می دهیم وبا توجه به میزان حوادثی که اتفاق می افتد تقسیم بندی هایی برای ایستگاهها انجام می شود و این تقسیم بندی ها بر اساس پراکندگی حوادثی که در منطقه است انجام می شود.
سیدجواد موسوی می گوید:به طور مثال در منطقه مهرشهرو کیانمهر که بیشتر حوادث در قالب آتش سوزی علفزار است و یا در منطقه ای مانند عظیمیه بیشتر حوادث مربوط به حبس شدن افراد در آسانسور است پس بر اساس این پرا کندگی در ایستگاههای مختلف تمهیدات متفاوتی انجام می شود.یکی از این تمهیدات هموار کردن جلوی درب ایستگاهها به نحوی که دسترسی به محل حادثه به حداقل زمان ممکن برسد است،چرا که تایم طلایی در عملیات امدادی برای هرفرد خیلی مهم و قابل توجه است.
موسوی با بیان اینکه گاهی مشاهده می شود که به دلیل کمبود جای پارک خوردو و در اثر بی احتیاطی برخی افراد که به طور سهوی و به خیال خود برای تایمی کوتاه خودروی خود را جلوی پارکینگ ایستگاه پارک می کنند و ازقضا درهمان تایم کوتاه حادثه ای اتفاق می افتد ماموران ایستگاه آتش نشانی برای اعزام دچار مشکل می شوند.
به موقع رسیدن به محل حادثه فراهم کردن رضایتمندی شهروندی
وی در ادامه بیان می کند: پیش از این برای جلوگیری از ایجاد خلل در تردد ماشین آتش نشانی،اگر جلوی ایستگاه را با زنجیر مسدود می کردیم و یا به دلیل پارک خودروهای شخصی در فاصله ای نزدیک با محل عبور ماشین های آتش نشانی، برخوردی بین خودروی سازمان با خودروی پارک شده ایجاد می شد شکایاتی انجام می شد و اکنون اجازه گذاشتن مانع جلوی ایستگاه را هم نداریم.
موسوی می افزاید: با توجه به اینکه آتش نشانی زیرنظر شهرداری اداره می شود و دستورالعمل شهرداری بیشتر در زمینه جلب رضایتمندی شهروندی است ما نیز در این راستا باید اقدام کنیم .در حالیکه به موقع رسیدن به محل حادثه خود نوعی فراهم کردن رضایتمندی شهروندی است اما به دلایل مختلف اجازه بستن و اختصاص دادن فضای بیرونی سازمان را نداریم.
مدیر روابط عمومی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج تصریح می کند:اما به منظور پیشگیری از این حوادث در ایستگاه ها آیفون های تصویری نصب شده که ماموران سازمان بطور مداوم رصد می کنند تا در صورت پارک خودرو رسیدگی کنند که اگر حادثه و عملیاتی پیش آمد بتوانند در اسرع وقت اعزام شوند.
لزوم بازنگری قانون
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون موردی بوده که پارک خودرو جلوی درب ایستگاه آتش نشانی باعث دیرتر رسیدن نیروهای امدادگر شده باشد، می گوید:بله مواردی بوده که موجب اختلال و دیر رسیدن نیروها به محل حادثه شود اما خوشبختانه تاکنون این موارد منجر به فوت یا جرح نشده در حالیکه این امکان وجود داشت که این اتفاق بیفتد.
موسوی با اشاره به حادثه پلاسکو می گوید:در این حادثه ابتدا آتش نشانی محکوم شد که چرا اخطار داده نداده در حالیکه آتش نشانی ۶ماه یکبار اخطار داده بود. در کرج نیز با وجود ۱۰۵ ساختمان وبازار که نقطه پرخطر هستند توسط سازمان آتش نشانی هر ۶ماه یکبار مبنی بر ایمن نبودن آنها اخطار صادر و ابلاغ می شود که توجهی به آن نمی شود،اما زمان حادثه به ما نشان می رود که چرا اعلام نکردید و ما به دلیل اینکه ضابط قضایی نیستیم نمی توانیم اشخاص را مجاب به ایمن کردن و … کنیم و فقط در حد اختیار و وظایف قانونی که اخطار دادن است اقدام می کنیم.
مدیر روابط عمومی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج می افزاید:با توجه به نقصی که در این زمینه در قانون وجود دارد، باید مراجع قانون گذاری این مورد و مشابه آن را قانون گذاری کرده و به صورت مدون ابلاغ و قابل اجرا کنند، در آن صورت مراجع قضایی هم با توجه به قانون می توانند در این موارد ورود و نظارت کنند.
خدیجه ستارزاده
انتهای پیام/