به گزارش گروه استانی “کمال مهر“،رشد آمارهای مربوط به طلاق، اعتیاد، خودکشی و ناهنجاری های دیگر همه و همه بی شک در یک کانون جمع می شود و آن هم نابسامانی های خانواده است. اگر کانون خانواده ای گرم باشد و پیوند های عاطفی و اخلاقی میان اعضاء آن برقرار، هرگز یک آسیب نمی تواند عضوی از این گروه بنیادین را تهدید و یا به ورطه نابودی بکشاند ولی چنانچه این پیوند ها سست شده و یا بدتر از آن گسسته شود، بدون تردید باید منتظر تبعات ناخوشایند این گسستن ها بود.
سرمنشا اغلب کنش های اجتماعی در خانواده است، جمعی که برای ایرانیان، مقدس تلقی شده و بی توجهی بدان عامل بسیاری از ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی به شمار می رود.
البته کنش های اجتماعی ریشه در عوامل خارج از خانه نیز دارد و از نقش نهادهای آموزشی مثل مدرسه و دانشگاه، نهاد های دینی همچون مساجد، نهادهای اقتصادی مثل محل کار و نهاد های سیاسی مثل حکومت نیز نمی توان غافل بود ولی اگر بنیان اخلاقی یک فرد در خانواده به صورت صحیح شکل گرفته باشد کج روی های اجتماعی در این گونه افراد قابل اصلاح است.
رواج دروغگویی از خانواده به جامعه
بی اعتنایی به برخی مولفه های اخلاقی از جمع خانواده است که به بیرون هم تسری پیدا می کند و می تواند بروز همان را در خارج از محدوده خانواده عادی سازد. برای مثال رواج دروغ گویی های جزئی و کم اهمیت در خانواده می تواند آسیب های فراونی را در گروه های بزرگتر و همچنین جامعه بیافریند.
در این زمینه مدیرکل بهزیستی استان البرز می گوید: آسیب اول در جامعه دروغ است زیرا با بررسی پرونده های دادگستری مشخص شده است که دروغ باعث شروع آسیب، ایجاد فساد، اختلافات خانوادگی وجرم ها می شود.
داریوش بیات نژاد که خود را بیش و پیش از مسئول این نهاد اجتماعی یک جامعه شناس عنوان کرد، می افزاید: درصد بالایی از پرونده ها دلیلش دروغ است و در عین حال مشکلات فرهنگی خود باعث گفتن دروغ می شود.
فضای مجازی ناهمگن ترین مهمان جامعه
با ورود یک مهمان غریبه به جامعه و سپس خانواده ایرانی بسیاری از حریم ها شکسته شده و ارزشهایی که تا چند وقت پیش با تعصب و غیرت پاسداری می شد، سر از ناکجا آباد در آورده است.
بی شک فضای مجازی ناهمگن ترین محیطی است که تا کنون پا به عرصه فرهنگ و جامعه گذاشته و این فناوری جذاب نه تنها در جامعه و خانواده ایرانی که سایر جوامع سراسر جهان را با مشکلات فرهنگی روبرو ساخته است.
اینترنت حتی در سالهای نه چندان دور و تا زمانی که در قالب شبکه های اجتماعی ظاهر نشده بود، تاثیر جدی بر کانون هایی مثل خانواده نداشت ولی طی ۵ سال اخیر شدت درگیری اعضا خانواده ها در این محیط به اندازه ای بوده که به عنوان حائل میان آنها گسست غیر قابل باوری را درپی داشته است.
در این زمینه هم داریوش بیات نژاد مدیرکل بهزیستی استان البرز معتقد است: تا زمانیکه بستر استفاده معقول از یک نوع خدمات فراهم نشود، عوارض و آسیب آن بیشتر از نفع آن خواهد بود.
وی با اعلام اینکه ارتباطات در خانواده ۲۰ تا ۳۰ برابر کاهش داشته است، ادامه می دهد: مسیر تغییرات در دنیای امروز موجب نامهربانی در روابط میان زن ومرد، والدین و فرزندان و فرزندان با یکدیگر شده و این در حالی است که در گذشته اگر خانواده ها طی شبانه روز۲ ساعت را با یکدیگرو دورهم می گذراندند امروز در خانواده ها ارتباط ها به نهایت ۱۰ دقیقه رسیده است.
کاهش سن بزهکاری با آسیب دیدن کانون خانواده
شاید یکی از مهمترین آسیب های بروز کرده در سالهای اخیر کاهش سن بزهکاری با آسیب دیدن کانون خانواده به واسطه ورود شبکه های اجتماعی به این حریم است. کاهش سن اعتیاد به مواد مخدر و ابتلا به انواع بیماری های جنسی از جمله همین آسیب ها است که متهم ردیف اول آن بی شک فضای مجازی است. در این زمینه هم داریوش بیات نژاد تصریح می کند: روزبه روز سن بزه و آسیب کاهش می یابد و بخشی ازآن به فضای حاکم بر خانواده ها بر می گردد چرا که فضای مجازی بر خانه ها حاکم شده و در این بین فرزندان به سمت دوستان وهمسالان خود جذب می شوند ولذتی که در گذشته فرزندان در جمع خانواده می بردند امروزه وجود ندارد.
وی ادامه می دهد مسیرتغییر فرهنگی بسیار سریع طی می شود و برای این تغییر باید افراد جامعه با آموزش توانمند شوند. باید در عرصه های مختلف و در تمامی سطوح از پیش دبستانی تا سالمندی آموزش لازم دیده شود تا در برابر این تغییر و رشد سریع آمادگی لازم بوجود آید.
مدیرکل بهزیستی استان البرز همچنین می گوید: امروزه برخی حتی در مسائل معیشتی دارای مشکل هستند اما دسترسی به اینترنت و شبکه های مجازی برایشان در اولویت است.
لزوم میانه روی خانواده روی فرزندان
بی شک همانطور که گفتیم خانواده بنیانگذار کنشگری در جامعه است و چنانچه بر لزوم تقویت همبستگی در خانواده برای دفاع در مقابل آسیب های اجتماعی رسیده باشیم، باید چارچوب های رفتاری در این محدوده را هم بشناسیم.
همانگونه که در منابع دینی هم تاکید شده خیر امور در میانه روی است و نباید خانواده از یک سو بر محور استبداد و یا از سوی دیگر بر روال سهل انگاری قرار گیرد.
در این زمینه نیز داریوش بیات نژاد می گوید: بخش وسیعی از خانواده های سختگیر باعث ایجاد انحراف و فاصله میان اعضای خانواده، همسرآزاری، اعتیاد، فرارفرزندان ازخانه و خودکشی می شوند.
وی همچنین تاکید می کند: در خانواده های آسانگیر نیز به دلیل اینکه حوصله یا توان دیدن اشک وناراحتی فرزندان را ندارند، همه چیز را در اختیار اعضاء خانواده قرار می دهند واز این رو باعث ایجاد انحراف و مشکلات دیگر می شوند.
سهم دولت در مقابله با آسیب های اجتماعی
اغلب ما به لحاظ تاریخی برای شروع به حرکت از دولت ها انتظار داریم و از آنجایی که نظام جمهوری اسلامی نیز به همه گیر شدن این آسیب ها رضایت نمی دهد، آشنایی با سهم دولت در مقابله با آسیب های اجتماعی لازم به نظر می رسد.
مدیرکل بهزیستی استان البرز در این زمینه از جایگاه سازمانی خود به فعالیت هایشان اشاره کرده و می گوید: خدمات ما در چارچوب اقدامات حمایتی، توانمندسازی وتوانبخشی و در عین حال اقدامات پیشگیرانه است.
داریوش بیات نژاد ادامه می دهد: اقدامات پیشگیرانه بهزیستی از قبل از تولد اشخاص شروع شده و تا بعد از فوت هم ادامه دارد. این اقدامات شامل مشاوره ژنتیک، مشاوره پیش از ازدواج و آموزش خانواده وآموزش حین ازدواج به مردم ارائه می شود.
وی در عین حال تاکید می کند: البته این آموزشها از نظرمن کافی نیست و باید گسترش کمی وکیفی داده شود.در گسترش کمی باید بعنوان مثال در استان البرز ۱۰۰درصد جوانان آماده ازدواج را پوشش دهیم و درگسترش کیفی نیز باید افراد ومتولیان امرآموزش را بطور مرتب آموزش ضمن خدمت داد وبه روز کرد، چرا که ما در مرحله گذار از یک جامعه سنتی به یک جامعه مدرن هستیم.
خدیجه ستارزاده
انتهای پیام/