به گزارش گروه فرهنگی “کمال مهر“،آسیب ناشی از پدیده ی کم رنگ شدن عقاید دینی و مذهبی یکی از مشکلات اساسی جوامع انسانی امروزی است که دغدغه هایی را برای دینداران و خانواده های متدین ودر نهایت جامعه به وجود آورده و تهدیدی جدی برای نسل جوان محسوب می شود.
عواملی همچون تغییر ارزش های اخلاقی و اجتماعی خانواده ها، تبلیغات سوء دشمنان و ایجاد شبهه های دینی، روش های نادرست در آموزش دینی در دوران کودکی و نوجوانی همچنین فراگیری استفاده از فضای مجازی که امروزه به دنبال نمایش نوشته ها و تصاویر سعی در دخل وتصرف باورهاواعتقادات مردم می شود و … از طرفی هم کم کاری نهادهای مسئول در حفظ باورها و ارزش های دینی و اعتقادی همه وهمه دست به دست داده تا امروزه شاهد فاصله بین جوانان و نوجوانان با اصل دین واعتقاد باشیم.
با مرور گذشته و قیاس اخلاق وباورهای دینی وفرهنگی در جوانان امروز با دیروز به راحتی می توان تفاوت فاحش ایجاد شده در این زمینه را دید و البته این تفاوت تاثیر بسیار زیادی در زندگی و آینده نسل های بعد خواهد گذاشت.
عدم تعهدجوانان امروز به اصول اخلاقی ودینی
یک شهروند البرزی بااشاره به اینکه اکثر جوان های امروز خیلی به مسائل مذهبی و اسلامی پایبند نیستند و حداقل در ماه رمضان مراعات مسائل شرعی را نمی کنند، می گوید:در گذشته حتی اگر جوانی به هردلیل نمی توانست روزه داری کند مراعات این ماه و روزه داران را می کرد، اما جوانان امروزی به هیچ اصولی متعهد نیستند و در کوچه وخیابان و خانه ها به راحتی روزه خواری می کنند. ایوب سلیمانی می افزاید:ارزش های دینی و اخلاقی در بین جوانمان خیلی کم رنگ شده و این امر در وهله اول برای جوانان و خانواده هایشان و بعد هم برای جامعه اسلامی ما خوب نیست.
خانواده اولین نهادموثر درآموزش مسائل دینی
مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز با بیان اینکه ماه رمضان ماه رحمت مغفرت و استغفار و بازگشت به باریتعالی است می گوید:به لحاظ ارزش و اهمیت این ماه، هم در قرآن کریم وهم روایات اهل بیت عنوان شهرالله به این ماه نام داده شده است و در این ماه به نمود روزه مردم طوق بندگی باریتعالی را بیش از ماههای دیگر به گردن می نهند به همین دلیل از ابتدای اسلام در ماه مبارڪ رمضان شاهد حضوربیشتر مردم در مساجدونماز و امر روزه داری هستیم و در واقع این ماه برای جلای بندگان و نزدیکی آنها با خداوند قرارداده شده است و خداوند برای تشویق بندگان در این ماه ثواب هرکار را چندبرابر قرارداده تاحدی که خواب، استراحت و نفس بندگان نیز عبادت محسوب می شود.
حجت الاسلام سیدعباس مسعودی در ادامه با بیان اینکه جوانان امروز برای نزدیک شدن به مسائل دینی و اعتقادی نیاز به حمایت و فرهنگ سازی بیشتری دارند،می گوید: اولین نهاد در این راه خانواده است واگر در خانواده پد وماد به تربیت دینی فرزندان اهتمام داشته باشند بدون شک بر روی فرزندان تاثیرگذارخواهند بود.
حجت الاسلام والمسلمین مسعودی می افزاید:در خصوص آداب روزه داری اگر پدر ومادر وقت سحر بیدار شده و آداب ماه رمضان را برای روزه داری واعمال مربوطه به جا آورند و فرزندان شاهد آن باشند آموزش اولیه را خواهند دید چرا که روزه و انس با قرآن از طریق پدرومادر به فرزندان منتقل می شود. اما وقتی پدرومادر اهل نماز وروزه و اهل مسجد نباشند فرزندان نیز با این مسائل آشنانخواهند شد.
زیبایی پیشرفت علم درکنار اخلاق و دینداری
وی در ادامه اظهار می کند: خانواده هاهمانطور که درباب مسائل علمی وکلاسهای درسی و هنری سرمایه گذاری می کنند نیاز است برای آینده و سعادت و دین فرزندان نیز سرمایه گذاری کنند. چرا که متاسفانه این سنت بین خانواده ها فراموش شده است و اگر نمره دینی و قرآن فرزندان کم باشد اهمیت چندانی به آن داده نمی شود اما اگر نمره ریاضی و فیزیک و … کم شود به فکر کلاسهای جبرانی می افتند تا کمبود را جبران کنند و زیباست که علم با عمل و اخلاق و دین پیشرفت داشته باشد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی با بیان اینکه در مرحله بعد ارگانها ونهادهای مسئول قراردارند می افزاید: مراکز آموزشی«آموزش وپرورش» نقش بسزایی در این زمینه دارندو با توجه به اینکه دانش آموزان مدت زمان زیادی را درمدرسه سپری می کنند، چنانچه معلم عملا و علما انسان متعهدی باشد حتما روی دانش آموزان نیز اثرگذار است.
حجت الاسلام والمسلمین مسعودی می گوید: مساجد محله ها نیز باید زمینه انس بیشتر جوانان ونوجوانان رافراهم کنند و در این مقوله اگرهیئت امنا مسجد یا امام مسجد با شناخت وآشنایی ازروحیه جوانان در هرکاری عمل کند می تواند در جذب آنها موثر باشد. در این مسیر چنانچه حتی از جوانان برخوردی مغایر با شئون دیده شد باید با راه درست سعی در جذب وی کرد نه اینکه با برخورد تند وی را از مسجد راند.اگر درمساجد با آنها با خلاق خوب و تشویق و مدارا رفتارشود می توان جوانان را جذب کرد.
وی درادامه می افزاید:البته مسجد نباید فقط به برگزاری نماز اکتفا کند بلکه باید با ایجاد فضای ارزشمند وامکانات فرهنگی و آموزشی مناسب در جذب و تربیت دینی وفرهنگی جوانان موثر باشد.
کارفرهنگی نیازمند اعتباروبودجه است
حجت الاسلام مسعودی اظهار می کند: گام مهم دیگردرراستای توسعه فرهنگی و دینی به دستگاه های فرهنگی و مسئولانی که در باب اعتبارات فرهنگی تصمیم گیرنده هستند مربوط می شود و آنها باید به این موضوع برسند که کار فرهنگی نیاز به اعتبار و بودجه دارد. درست است که کشور ما یک کشور اسلامی است اما آنچه که دولت ما در مسائل فرهنگی سرمایه گذاری می کند با آنچه که دشمنان سرمایه گذاری می کند غیرقابل قیاس است و لازم است دولت هزینه مورد نیاز را متقبل شده تا برای دین و فرهنگ مردم سرمایه گذاری کند.
وی می افزاید:در صورت تامین بودجه و اعتبارلازم اداراتی نظیر سازمان تبلیغات اسلامی،حوزه علمیه و اداره ارشاد و نهاد کتابخانه ها که در زمینه فرهنگی و دینی مسئولیت دارند بهتر می توانند ایفای نقش و وظیفه کرده و زمینه حضور جوانان بیشتر فراهم ودر نتیجه کمتر در دام دشمن گرفتار خواهند شد. پس خانواده، مدرسه، دستگاه ها و مسئولان باید ید واحده شوند تا در زمینه فرهنگ جامعه قدمهای بلند و موثری بردارند.
مسئله ای که صداوسیمای کل کشور از آن غافل است
مدیرکل تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه صداوسیما که رسانه ای ملی است می افزاید:باتوجه به تاثیرگذاری عمومی این رسانه باید نگاه آن هم ملی باشد.اگر این دستگاه با برنامه های متنوع مذهبی و با تله فیلم های ۵ یا ۱۰دقیقه ای که دارای پیام باشد آنچه را که در کف جامعه است به منصه ظهور بگذارد و راهکار آن را نیز ازهمان کف جامعه پیداکرده و به نمایش بگذارد ودر نهایت بتواند با این کار با مردم ارتباط نزدیک و صمیمی بگیرد مطمئنا از همه ارگانها تاثیرگذارتر خواهد بود.
حجت الاسلام مسعودی می گوید:اقدامات مقطعی صداوسیما مثلا در ماه رمضان شاید تاثیرگذارهم باشد اما ضرورت دارد در طول سال این برنامه ها اجرا شود. از طرفی آنچه که صداوسیمای کل کشور از آن غافل است این است که گاهی از هنرپیشه ای در نقشی معنوی و مثبت استفاده می شودودرانتهای فیلم نشستی با عوامل فیلم برگزار می شود و چهره ای که در فیلم نقش ایفا کرده با چهره ای که در واقعیت دارد وبسیار تفاوت دارد از جانب بیننده قیاس می شود و این کار اثرگذاری خود در فیلم را از دست می دهدو همه زحمت ها و تلاشها در این سریال هدر می شود.از این رو ضرورت دارد از کسانی در نقش ها استفاده کنند که در صفحات اینستاگرام خود مسائل اخلاقی و اسلامی رارعایت می کنند .
وی می افزاید:شبکه مجازی امروزه بسیار قوی عمل می کندو لحظه به لحظه کار هنرمندان را رصد می کند و در این زمینه وقتی درفیلمی از یک خانم محجبه متدین استفاده می شود اما در واقعیت خلاف آن را می بینند اعتقاد جوانان سست و سلب می شود و این را فقط صحنه سازی می بینند. اما با رعایت این نکات ریز زحمت زیادی را که برای تولید یک فیلم کشیده می شود می توان حفظ کرد.
خدیجه ستارزاده