به گزارش گروه اقتصاد بینالملل کمال مهر به نقل از رویترز، خریداران آسیایی نفت ایران در سال ۲۰۱۳، واردات نفت از ایران را ۱۵ درصد کاهش دادند و انتظار میرود، حتی با وجود توافق هستهای ژنو و کاهش برخی از تحریمها، ارسال محمولههای نفتی ایران به این کشورها در سال جاری، تنها اندکی افزایش یابد.
آمارها نشان میدهد که چین، هند، ژاپن و کره جنوبی در مجموع در سال ۲۰۱۳، واردات نفت از ایران را به ۹۳۵ هزار و ۸۶۲ بشکه در روز رساندهاند.
توافق میان ایران و کشورهای غربی در ماه نوامبر اجازه میدهد، تا سطح صادرات نفت ایران در سطح یک میلیون بشکه در روز باقی بماند.
افزایش تولید نفت ایران میتواند قیمت نفت را کاهش دهد، چرا که کشورهای دیگر عضو اوپک نظیر عربستان برای پر کردن خلا ناشی از نبود نفت ایران در بازار و کاهش تولید در شمال آفریقا و خاورمیانه، صادرات نفت خود را افزایش دادهاند.
اما در مورد چگونگی بازگشت میزان صادرات ایران به سطح بیش از سال ۲۰۱۲ (پیش از تحریمها) تردید وجود دارد، به ویژه از این لحاظ که خریداران آسیایی تا دستیابی به توافق جامع هستهای، تمایلی برای افزایش چشمگیر در حجم نفت وارداتی از ایران ندارند.
فریدون فشارکی رئیس موسسه فکتس گلوبال انرژی گفت: ما هیچ دلیل واقعی برای اینکه مذاکرات به یک مصالحه قابل توجه منجر شود، نمیبینیم.
وی افزود: ما فکر میکنیم که این موضوع چندین سال به طول بینجامد و میزان قابلتوجهی از نفت ایران به بازار بازنخواهد گشت.
فشارکی پیشبینی کرد که تولید نفت ایران بر اساس توافق کنونی، میتواند ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز افزایش یابد.
چین به عنوان بزرگترین مشتری نفت ایران، در سال ۲۰۱۳ واردات نفت از ایران را ۲.۲ درصد کاهش داد و به ۴۲۸ هزار و ۸۴۰ بشکه در روز رساند که کمترین کاهش در میان ۴ خریدار بزرگ نفت ایران به شمار میرود.
بیشترین کاهش واردات نفت ایران توسط هند صورت گرفته است که حجم واردات نفت از ایران را ۳۸ درصد کاهش داد و به ۱۹۵ هزار بشکه در روز رساند.
کره جنوبی نیز خرید نفت از ایران را در سال گذشته میلادی ۱۴.۳ درصد کاهش داده است و ۱۳۴ هزار و ۸ بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده است.
ژاپن نیز واردات نفت از ایران را در سال ۲۰۱۳، حدود ۶.۴ درصد کاهش داده و به ۱۷۷ هزار و ۴۱۴ بشکه در روز رسانده است.
این میزان واردات، کمترین حجم روزانه واردات نفت ایران از سال ۱۹۸۱ توسط این کشور است.
انتهای پیام/ب