به گزارش گروه بینالملل«کمال مهر»؛ الجزیره در گزارشی به بررسی این موضوع پرداخت که آیا ادبیات و اقدامات خصمانه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور جدید آمریکا، علیه ایران، در نهایت منجر به وقوع جنگ میان دو کشور خواهد شد یا خیر. در این گزارش آمده است: با تشدید جنگ لفظی میان واشنگتن و تهران، احتمال وقوع یک درگیری نظامی دیگر در منطقه خاورمیانه افزایش یافته است.
در ادامه گزارش آمده است: بهار سال ۲۰۱۶ میلادی، یک ژنرال بازنشسته چهارستاره آمریکایی -که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما وادار به کنارهگیری از سمت خود شد (منظور جیمز متیس است که اوباما بدلیل سیاستهای ایرانستیزانهاش با وی اختلافنظر داشت)- در حضور جمعی از کارشناسان دفاعی و سیاستخارجی این کشور در نزدیکی کاخ سفید، ایران را بزرگترین تهدید برای ثبات خاورمیانه خواند. این ژنرال بازنشسته ۶۵ ساله افزود هر روز صبح که از خواب بیدار میشود، ۳ سؤال نخست وی از افراد زیردستش درباره ایران، ایران و ایران است.
نگارنده گزارش سپس میافزاید: ۹ ماه پس از آن، «جیمز نورمن متیس» بهعنوان وزیر دفاع دولت دونالد ترامپ انتخاب شد. وی در مقام جدید خود، کنترل ۱.۳ میلیون نیروی نظامی آمریکا و بودجه ۵۸۲.۷ میلیارد دلاری «پنتاگون» را در اختیار دارد. سیاستگذاری نظامی آمریکا اکنون برعهده متیس است و ترامپ با افتخار این ژنرال بازنشسته را «سگ دیوانه» خطاب میکند.
طرفداران متیس بدلیل تجربیاتش در جنگهای عراق و افغانستان، وی را بهترین گزینه برای تصدی پست وزیر دفاع آمریکا میدانند؛ اما، منتقدان متیس معتقدند دشمنی بیمارگونه متیس در قبال ایران و خصومت ترامپ علیه این کشور نفتی حوزه خلیجفارس، ترکیب خطرناکی است که احتمال دارد آمریکا را به سوی جنگی شبیه جنگ عراق -البته در ابعادی وسیعتر و بهمراتب فاجعهآمیزتر- سوق دهد.
گزارش رسانهها حاکی از آن است که همین گرایشهای ایرانستیزانه متیس و عزم وی برای آغاز جنگ علیه ایران بود که در نهایت باعث شد اوباما وی را در سال ۲۰۱۳ میلادی از ریاست «ستاد فرماندهی مرکزی» آمریکا برکنار کند.
در ادامه گزارش آمده است: اکنون با کنار رفتن اوباما و بازگشت متیس پس از راهیابی ترامپ به کاخ سفید، جنگ لفظی میان تهران و واشنگتن در سه هفته آغازین ریاستجمهوری ترامپ شدت یافته است. متیس پس ار آزمایش موشک بالستیک ایران، این کشور را «بزرگترین کشور حامی تروریسم» خواند. ترامپ نیز با ادبیات بحثبرانگیز خود ایران را متهم به «بازی با آتش» کرد. رئیسجمهور جدید آمریکا همچنین، تحریمهای جدیدی را علیه ۱۳ شرکت و ۱۲ شخص حقیقی ایرانی وضع کرد. زمانی که از ترامپ درخصوص اقدام نظامی علیه ایران سؤال شد، وی پاسخ داد: تمامی گزینهها روی میز است.
تهران نیز در مقابل این اقدامات هشدار داد هیچگونه اقدام خصمانهای را از سوی دشمنان بیپاسخ نخواهد گذاشت.
یکی از کارشناسان مسائل ایران در داشنگاه شیکاگو نیز در این خصوص اظهار داشت: متأسفانه روابط میان آمریکا و ایران روز به روز خطرناکتر میشود. این کارشناس همچنین افزود نگران آن است که اعضای کابینه دولت ترامپ تلاش خواهند کرد ایران را به اتخاذ اقدامی اشتباه سوق دهند. وی همچنین، درباره اعمال تحریمهای بیشتر آمریکا علیه ایران و تلاش واشنگتن برای ایجاد بیثباتی در این کشور هشدار داد.
یکی دیگر از کارشناسان نیز در گفتگو با الجزیره، درخصوص ادبیات خصمانه کاخ سفید در قبال ایران اظهار نگرانی کرد و افزود از مقامات آمریکایی خواسته برای کاهش تنشهای میان دو کشور با مقامات ایرانی مستقیماً وارد گفتگو شوند.
در ادامه گزارش آمده است: تاکنون، هیچیک از مقامات دولت جدید آمریکا علناً برای تماس با ایران و انجام گفتگوهای مستقیم با این کشور اقدام نکرده است.
از سوی دیگر، «مایکل فلین»، مشاور امنیت ملی، نیز همانند متیس بدلیل گرایشهای ضدایرانیاش شهرت دارد. وی همچنین مدعیست ایران بدنبال ساخت سلاح هستهای است. این در حالی است که شواهد کارشناسان مسائل ایران خلاف ادعاهای وی را ثابت میکند.
«مایک پامپئو»، رئیس جدید سیا، نیز از طرفداران بمباران مراکز نظامی ایران است. پامپئو مدعیست ایران درخصوص فعالیتهای هستهایش، جامعه جهانی را فریب میدهد.
با این وجود، یکی از سردبیران «المانیتور» معتقد است در این مقطع زمانی، وقوع جنگ نظامی میان ایران و آمریکا بسیار بعید بهنظر میرسد. وی افزود: باید توجه داشت بیانیهها و پیامهای توئیتری، بیانگر سیاستخارجی [آمریکا] نیستند. سردبیر المانیتور معتقد است موقعیت استراتژیک منطقه خاورمیانه و عدم اجماع جهانی درخصوص چنین ماجراجویی فاجعهباری، ترامپ و اعضای کابینهاش را از درگیری نظامی با ایران برحذر خواهد داشت. وی همچنین افزود جامعه داخلی آمریکا -بویژه پس از جنگهای عراق و افغانستان- درگیری نظامی واشنگتن را در جنگی دیگر و بهمراتب دهشتناکتر برنمیتابد.
در ادامه گزارش به نقل از سردبیر بخش انگلیسیزبان یکی از خبرگزاریهای ایرانی آمده است: از سوی دیگر، ایران تلاش دارد در صحنه سیاستخارجی نقشی منطقی ایفا کند. مقامات ایرانی در این خصوص با احتیاط عمل میکنند تا آمریکا بهانهای برای حمله علیه این کشور پیدا نکند. وی افزود در حال حاضر دو طرف در حال ارزیابی یکدیگر هستند. ترامپ تلاش میکند ایران را به انجام واکنش دلخواه وی وادارد و ایران نیز تلاش میکند با دنبال کردن یک روند منطقی، از وقوع جنگ میان دو کشور جلوگیری کند. با این وجود، ادبیات خصمانه ترامپ و وضع تحریمهای جدید باعث اتحاد مردم ایران در برابر دولت جدید آمریکا شده است.
نگارنده گزارش در ادامه میافزاید: روز جمعه، صدها هزار ایرانی با شرکت در تظاهرات سی و هشتمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران، خشم خود را نسبت به سیاستهای ترامپ نشان دادند.
از سوی دیگر، «هیلاری من لوِرت»، مشاور امور خاورمیانه در دوران ریاستجمهوری «جُرج دابلیو بوش» و «بیل کلینتون»، معتقد است بسیاری از سیاستگذاران آمریکایی به اشتباه تصور میکنند آمریکا بدلیل برتری نظامی میتواند خواستههایش را به دیگر کشورها -از جمله ایران- تحمیل کند. این در حالی است که همانند ویتنام، افغانستان و عراق، ایران از لحاظ جغرافیایی با آمریکا فاصله زیادی دارد؛ بنابراین، علیرغم اینکه ایران از لحاظ قدرت نظامی با آمریکا برابری نمیکند و در موضع ضعف قرار دارد، بدلیل آنکه دارای منافع بیشتری در منطقه خاورمیانه است، هرگونه تهدید آمریکا علیه این منافع را دفع خواهد کرد.
انتهای پیام/