به گزارش گروه استانی«کمال مهر»؛، روز ۵ شهریور، مصادف با زادروز محمد زکریای رازی در ایران روز داروسازی نام گرفته است. این روز همچنین مقارن با بزرگداشت این دانشمند ایرانی نیز میباشد. به همین بهانه “تیتر۱” به معرفی اجمالی تحقیقات و تولیدات موسسه واکسن و سرم سازی رازی که در استان البرز و منطقه شهر کرج واقع شده است می پردازد.
مرکزی با سابقه در حدود یک قرن
موسسه سرم سازی رازی واقع در کرج سابقه ای بیش از ۹۰ سال در تحقیقات و تولید محصول دارد. زمینه شروع فعالیت های این موسسه در سال های اول به دلیل شیوع طاعون گاوی در سراسر کشور در آن سالها بوده است که تلفات عظیمی از دامها و انسانها را رقم زد.
این انستیتو پس از پاک کردن آثار طاعون در آن سالها کم کم شروع به تولید واکسن های دیگر دامی و سپس در سالهای آتی واکسن های انسانی را نیز تولید کرد.
نکته ای که حائز اهمیت میباشد این است که دوران شکوفایی و رشد و توسعه مؤسسه تحقیقات رازی مربوط به دوران پس از واگذاری مدیریت مؤسسه به متخصصان داخلی در سال ۱۳۲۹ میباشد و خوشبختانه بخش عمدهای از واکسنها و دیگر فرآوردههای بیولوژیک در این سالها مورد تحقیق و تولید قرار گرفتهاند. در سالهای پس از انقلاب اسلامی روند فعالیتها در مؤسسه تحقیقات رازی از لحاظ کمی و کیفی گسترش پیدا کرد به طوری که تحقیق و تولید عمده ای از واکسنهای دامی و انسانی در این سالها انجام گرفت. تا جایی که امروزه قریب به ۷۰ نوع واکسن و فرآورده های بیولوژیک در این موسسه تولید می شود و این مرکز بزرگترین مرکز تولید در خاورمیانه و جزو ۱۰ کشور تولید کننده این گونه محصولات در جهان است.
مهر موسسه رازی بر بازوان همه ی ایرانی ها
همچنین از ۹ واکسن استراتژیک که مصرف آن برای سلامتی و در امان ماندن از بیماریها درانسان اجباری است، ۷ گونه آن در این انستیتو تولید و سالهای متمادی است که در کشور استفاده می شود.این واکسن ها شامل فلج اطفال، سرخک، دیفتیری، کزاز، و سیاسرفه سرخجه و اوریون می باشد.
بنابراین می توان گفت تمام متولدان از حدود دهه ۴۰ به بعد در ایران مهر موسسه بر بازوهایشان خورده و این ۷ نوع واکسن تولید شده در بدنشان است در غیر این صورت این بیماری های خطرناک ریشه کن نمی شد و همچنان جان آنها را تهدید می کرد. به نحوی که در ۱۵ سال گذشته حتی یک مورد ابتلا به فلج اطفال در کشور گزارش نشده علی رغم اینکه ایران در منطقه پرخطر و در مجاورت کشورهای مبتلا چون پاکستان، افغانستان، عراق و حتی ترکیه قرار دارد.
تبلور تحقیقات و تولید موسسه رازی در جان سالم و سفره ی سالم هر ایرانی
علاوه بر واکسن های دامی که حدود ۹۰ درصد از مصرف مورد نیاز در کشور را این مرکز تولید می کند و سفره های انسانها را به لحاظ این که در شبکه ناقل تزریق می شود از ابتلا به بیماری های مهلکی چون تب برفکی وقانقاریا و بیماری مثل تب مالت و تیفوس پاک می کنند. همچنین علاوه بر واکسن های دامی و انسانی، موسسه رازی توانایی تولید واکسن های مورد نیاز برای مصارف طیور را نیز دارد.
محققان و داروسازان موسسه رازی توانایی تولید ۸۰ درصد از واکسن طیور مورد نیاز و مصرفی در کشور را در این مرکز دارند و علی رغم این مطلب این موسسه حدود ۴۰ درصد از این نیاز را در کشور تولید می کند به گونه ای که حتی دکتر کوهنام رئیس موسسه رازی هم ضمن اشاره به این مطلب گله مند است و می گوید این نه تنها برخلاف سیاست های اقتصاد مقاومتی است بلکه با واردات این واکسن ها از کشورهای دیگر حتی امکان ورود بیماری جدید و همچنین عدم همخوانی با گونه های داخلی طیور وجود دارد. وارد کنندگان این واکسن ها برای ایجاد حاشیه امن برای واردات و متعاقبا سودجویی، کیفیت واکسن های طیور داخلی را در این مرکز زیر سوال می برند.
موسسه رازی جزو اولین ها و بی نظیرها در سطح بین المللی
دکتر ناصر محمدپور مسئول بخش جانوران سمی و پادزهر موسسه رازی در گفتگو با “تیتر۱” افزود: این مرکز جزو اولین ها در تولید سرم است که دارای سابقه ی علمی درخشان و جزو بی نظیرها در سطح بین المللی است و در دنیا کمتر می توان نظیر آن، موسسه ای برای تولید انواع واکسن برای مصارف انسانی و دامی و مصارف طیور و آبزیان و حشرات و غیره را معرفی کرد که همزمان تحقیق و تولید در این زمینه ها داشته باشد .
همچنین فرآورده هایی که امروزه در بازار است در نتیجه تحقیق و تولید دانش فنی که در این مرکز تبدیل به دانش و محصول قابل استفاده شده است، می باشد.
گسترش دامنه زودودن بیماری تا آن سوی مرزهای ایران
محمد پور گفت: جای مباهات است که علاوه بر اینکه در سبد محصولات این موسسه این تنوع دارویی وجود دارد این مرکز برای کنترل برخی بیماریها در داخل، کشورهای همجوار را هم از وجود برخی بیماری ها پاک کرده است مثل فلج اطفال که موسسه رازی سالیان سال داروهای رایگان در اختیار برخی کشورهای همسایه قرار می دهد که شعاعی از اطراف ایران را از وجود این بیماری ها پاک کند تا این بیماریها وارد کشور نشوند.
اقرار تحریم کنندگان ایران به نیازشان به محصولات ایرانی موسسه رازی
از محصولات دیگر تولیدی این انستیتو از دیرباز سرم ها هستند. سرم به معنای آمپول ضد مارگزیدگی و ضد عقرب زدگی است.
زهر ماری که در موسسه استهصال می شود عمدتا برای تولید پادزهر استفاده می شود. ایران به لحاظ دارا بودن اکوسیستم متنوع جغرافیایی در دنیا در آمار گزش مار و عقرب بعد از مکزیک رتبه دوم جهان را داراست.
مسئول بخش جانوران سمی و پادزهر موسسه رازی افزود: تعهد این مرکز برای تولید پادزه رها سالیانه در حدود ۸۰ هزارتا مارگزیدگی و ۹۰ هزارتا پادزهر عقرب زدگی است و ظرفیت تولید موسسه بالاست و جزو رتبه های اول در دنیا است و نیاز کشور را به طور کامل تولید می کند. کیفیت سرم های تولیدی این مرکز به گونه ای است که فرمانده ارشد نظامی آمریکا در افغانستان در روزنامه وال استریت ژورنال اذعان کرد که تنها پادزهرهای تولید شده ایران از مرگ سربازان آمریکایی در افغانستان جلوگیری کرد.
توصیه ای برای ورود داروسازان جوان به عرصه علم آوری – رازی جزو پرچمداران اقتصاد دانش بنیان
این محقق و دکتر داروسازدر ادامه ضمن توصیه به دانشجویان داروسازی کشور برای ورود به عرصه های علمی، گفت: دانشجویان داروسازی برای کشور تولید علم بکنند و در نظر داشته باشند که محصولات بایوتک در برابر حوزه کانونشنال و داروهای شیمیایی قابل مقایسه نیستند و بسیار ارزشمند هستند.
حوزه های مولوکلونال آنتی بادی و آنتی بادی های پلی کلونال و واکسن ها، حوزه هایی هستند که می توانند برای کشور ارز آوری داشته باشند و به اقتصاد دانش بنیان کشور کمک بکنند.
وی افزود: طرح های مختلفی در این حوزه ها در حال تحقیق هست که در آینده ثمراتش را کشور استفاده خواهد کرد. انواع پادزهر های جدید و محصولاتی که از این سم می توان استخراج کرد مثل تولید محصولات ضدانعقاد، پادزهرهایی برای درمان بیمارانی که دچار ام آی می شوند، برای زمینه استفاده از آثار ضد سرطانی و آثار ضد ام اس این سموم که امیدواریم بعدا وارد بازار شده و مورد استفاده قرار گیرند.
دکتر محمد پور در پایان گفت: فعالیت های موسسه سرم سازی رازی چون علاوه بر تولید، تحقیقاتی هم هست شرکت های دانش بنیان گوناگونی در راستای جامه عمل پوشاندن به اقتصاد مقاومتی دارد که می تواند نتایج تحقیقاتی خود را به مرحله تجاری سازی و تولید محصول و متعاقبا ارز آوری و بهره برداری اقتصادی برای سود آوری کشور برساند.
پرورش حیوانات آزمایشگاهی در موسسه رازی
این موسسه دارای سالن بزرگی برای پرورش حیوانات آزمایشگاهی است که در حدود ۲۰ نوع حیوان آزمایشگاهی در این سالن پرورش می یابند. از گونه های پرورشی این مجموعه می توان موش ، خوکچه هندی ، همستر و خرگوش و …. را نام برد.
به گزارش “تیتر۱” ، در پایان می توان گفت این موسسه تحقیقاتی و تولیدی با بهره گیری از محققان و دانشمندان ایرانی از سالهای دور تا کنون توانسته است علاوه برکنترل کامل و ریشه کن نمودن بسیاری از بیماریهای مهلک که در طی سالیان خطرساز بودند اکنون با افتخار به مجموعه ای تبدیل شود که علاوه بر افتخار آفرینی در سطح بین المللی همچنان عرصه ای برای فعالیت، تحقیقات و علم آفرینی و زمینه ای برای رشد و بالندگی اقتصادی باشد. مرکزی که در کنار دیگر مراکز داخلی کشور نیازمند حمایت های داخلی برای تولید صد در صدی موارد مصرفی مورد نیاز داخلی در زمینه های تخصصی خود می باشد. جمایتی که در راستای اقتصاد مقاومتی است و منتهی به رشد و بالندگی و بی نیازی ایران عزیز خواهد شد.
ف، خ – تیتر۱
انتهای پیام/