به گزارش گروه بین الملل «کمال مهر»؛؛ رویترز در مطلبی درباره حمله ویروس استاکسنت به تاسیسات هستهای ایران نوشت: حمله سایبری به تاسیسات هستهای ایران آغازگر نسل جدیدی از جنگ سایبری بود. این مسئله در مستندی که درباره حمله سایبری به تاسیسات هستهای نطنز در ایران با استفاده از ویروس استاکسنت تهیه شده، به خوبی نشان داده شده است. فیلم مستند “روز صفر” (یا “صفر روز”) به بررسی هنجارها و قواعد ناشناخته این جنگ جدید میپردازد.
شش سال پیش کارشناسان امنیت سایبری نوع جدیدی از یک بدافزار مخرب را شناسایی کردند که تاسیسات هستهای ایران را هدف قرار داده بود. در مستند روز صفر، راوی داستان به آرامی رد پای این ویروس را تا آمریکا و اسرائیل دنبال میکند.
نام این مستند به مدت زمانی اشاره دارد که قربانیان پس از کشف یک آسیبپذیری در شبکههای اطلاعاتی خود برای اصلاح آن فرصت دارند؛ یعنی در واقع، پس از کشف اینگونه آسیبپذیریها عملاً هیچ زمانی (صفر روز) برای واکنش به حمله وجود ندارد!
ویروس استاکسنت از ۴ آسیبپذیری موجود در شبکههای اطلاعاتی ایران استفاده کرد که نفوذ به آنها نیازمند زمان زیادی نبود.
«اریک چین» از شرکت امنیت سایبری “سیمنتک” و یک کارشناس امنیت سایبری دیگر در راستای این فیلم به مدت یک ماه تمام آنچه که در این حمله سایبری اتفاق افتاد را مورد بررسی قرار دادهاند. این فیلم جزئیات این حمله سایبری بزرگ را به زبانی قابل فهم برای بینندگان بازگو می کند و قابلیتهای عظیم این بدافزار را به روشی جذاب به تصویر میکشد.
نویسنده این گزارش مدعی است: ویروس استاکس نت از این لحاظ یک بدافزار غیر معمول بود که باعث نابودی فیزیکی بخشی از تاسیسات هستهای ایران شد. این ویروس کنترلگرهای صنعتی سانتریفیوژهای تاسیسات هستهای نطنز را هدف قرار داد و تقریبا ۲۰ درصد آنها را از کار انداخت.
با این حال، سامانه اطلاعاتی تاسیسات هستهای نطنز همچنان از عملکرد صحیح سانتریفیوژها خبر میداد؛ چراکه استاکسنت به طور همزمان اطلاعات عملکردی قدیمیتر (اطلاعات مربوط به قبل از حمله سایبری) را در اختیار کارکنان تاسیسات هستهای نطنز قرار می داد.
در حالیکه بسیاری از کارشناسان تاکنون از هرگونه اظهارنظر درباره حمله استاکسنت به تاسیسات هستهای نطنز امتناع کردهاند، بسیاری دیگر از کارشناسان امنیت سایبری، آن را یک حمله غافلگیرانه تمام عیار میدانند. «آموس یادلین» – رئیس اسبق اداره اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی – میگوید “هک” بهترین سلاح است؛ چراکه دشمن متوجه نمی شود چه اتفاقی در حال روی دادن است.
این گزارش در ادامه مدعی می شود: این حمله سایبری گسترده با وجود موفقیتآمیز بودن، پیامدهای منفی زیادی را نیز با خود به همراه داشت. در مستند روز صفر به خوبی نشان داده شده است که چطور روسیه و سایر کشورها با آگاهی از عملکرد این بدافزار، وارد جنگ سایبری جدیدی شدند که به هیچ وجه تابع هنجارهای بینالمللی نیست و در واقع، قواعد جدید این جنگ، شما را برای دفاع از خود به انجام هر کاری مجاز میکند.
واکنش ایران به حمله ویروس استاکسنت نیز به خوبی در این فیلم بیان شده است. درواقع، پس از این حمله سایبری بود که ایران به دنبال تقویت توانمندیهای سایبری خود رفت و با حمله به وبسایت حدود ۵۰ بانک آمریکایی از جمله “جیپی مورگان” و “بانک آمریکا” به نوعی سیاست مقابله به مثل را در دستور کار قرار داد.
در فیلم مستند روز صفر، به موارد دیگری از حملات سایبری بزرگ در سالهای اخیر از جمله حمله سایبری به شرکت نفتی “آرامکو” عربستان و حمله کره شمالی به شرکت آمریکایی “سونی پیکچرز” نیز پرداخته شده است تا نشان دهد دشمنی با دولتها در جهان امروز اشکال جدیدتری پیدا کرده است و اکنون این شرکتها هستند که در خط مقدم جنگ میان دولتها قرار گرفتهاند.
انتهای پیام /