گروه فرهنگی«کمال مهر»؛»، از خیلی جهات بررسی عنوان ولنگاری آن هم در کشور شاید چندان راه گشا و مورد استفاده در سطح استان نباشد. چون تحولات آنقدر گسترده و کلان است که دیگر اثر بخشی این مطلب را نمی توان در روند کلی مثبت دانست، اما این دغدغه در سطح پایین تر و استانی شاید راه گشا شود. استان تازه تاسیس البرز نیز تنها یک نمونه و یکی از قطعات پازل گسترده ولنگاری فرهنگی در کشور است.
نزدیکی به پایتخت یکی از مهمترین ویژگی های این منطقه است. می توان ادعا کرد که بسیاری از مسائل و رویه های فرهنگی متاثر از پایتخت است. روزانه جمعیت بیش از یک میلیون نفربین این دو استان جابجا می شوند و از طرفی پایتخت بعنوان مرکزیت اداری کشور عمده نخبگان شهر را جذب خود کرده و عملاً استان را در محاق محرومیت نیروی انسانی مجرب و بومی فرو برده است.
تعبیر ولنگاری به نوعی ترسیم انفکاک و جدایی و عدم ارتباط بین کسانی است که متولی امر فرهنگ اند. به طور مثال متولی امور قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی است. اما سپاه پاسدارن در دارالقرآن خود بر این موضوع کار می کند. اوقاف، شهرداری، شورای شهر، شورای فرهنگ عمومی، امور مساجد، کانون های فرهنگی، اداره ارشاد و از همه مهمتر بسیاری از موسسات خصوصی در حال فعالیت قرآنی اند و نه با هم ارتباط دارند و نه کار منسجم و اثر گذار در سطح شهر از آنها مشاهده می شود.
این مسئله که ناشی از معضلات ساختار اداری است قبلاً به نوعی پیش بینی شده است. شورای فرهنگی عمومی عالی ترین نهاد متولی فرهنگ در هر استان است که ریاست آن با نماینده ولی فقیه و دبیرخانه آن اداره کل ارشاد است.
به این معنی که عمده مسائل و مواردی که باید در شورا بررسی و طرح شود توسط اداره ارشاد تهیه و در جلسات مطرح می گردد و پس از تصمیم گیری، این دبیرخانه است که مصوبات و تصمیم ها را پیگیری می کند. نقش دبیرخانه در روند برگزاری و اداره بسیار مهم است. دبیرخانه عملاً یک فیلتر ورودی برای جلسه می باشد. و در انتها نیز این دبیرخانه است که تصمیمات را به مرحله اجرا متصل می نماید. اشکال و ناکارآمدی دبیرخانه می تواند منجر به رکود و بی نتیجه بودن کل شورا شود، اتفاقی که متاسفانه طی سالهای گذشته بوجود آمد.
شورا به مصابه یک سیستم باید در نظر گرفته شود که نقص یکی از اجزای کلیدی آن می تواند کل را با چالش و ناکارآمدی مواجه کند. به راستی بعد از تعطیلی این شورا بوجود آمدن این وضعیت چه باید کرد؟آیا باید گذاشت تا ارتباط دیگر نهادهای فرهنگی باهم نیز قطع گردد؟ مشکل یکی از نهادها را به تمام سازمانها تسری داد؟
به نظر میرسد در وضعیت کنونی با توجه به گله رهبر انقلاب از وضعیت فرهنگی کشور، مسئولین باید سازو کاری برای منسجم شدن و ارتباط بهتر با بهره وری بالا را بوجود آورند. در این راستا اگر امکان برقراری مجدد شورای فرهنگ عمومی می باشد که آن احیاء شود و اگر این امکان وجود ندارد جایگزین مناسب به ضرورت و سرعت تشکیل شود تا از برکات هم فکری و تعامل و ارتباط بین مسئولین، فرهنگ استان بهرمند گردد.
استان البرز ضرورتاً یک سری مشکلات دارد که حل آن بسیار بعید است مانند نزدیکی به پایتخت و جذب نخبگان به مناطق دیگر، کسری بودجه و… اما در کنار اینها تعداد کثیری از مسائل قابل حل وجود دارد که تلاش و هم افزایی مسئولین را طلب می کند تا اندکی از مشکلات فرهنگی استان را بهتر و مطلوب تر نماییم.
انتهای پیام/