لازم است, کمتر صحبت کنیم؛ هرجا میشود، چشمها را ببنیدم؛ از شنیدن حرفها و نواهای غیرضروری بهویژه اگر حاوی انرژیها و موضوعات منفی باشند، پرهیز کنیم؛ و به هر چیزی اجازه ورود به حریم ذهن و فکر و جسم خود را ندهیم.
باید از خشم و اندوه، گشتوگذارهای بیدلیل و طولانی در فضای مجازی، تماشای مداوم تلویزیون و فیلمهای مختلف و دنبالکردن اطلاعات و اخبار حجیم و ناکارآمد در روزنامهها و رادیو و تلویزیون بپرهیزیم.
پس «روزه اخبار» را در رمضان شروع کنید؛ ورودیهای مختلف جسمی و ذهنی را محدود کرده و روزی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه با خود خلوت کنید تا به مرور موجب مدیریت ذهنی خوبی شود.
میدانیم که در ماههای گرم سال، دستگاه گوارش انسان ضعیف میشود و پرهیز نیاکان ما از غذاهای سنگینی چون کله پاچه و آش رشته و حلیم در فصول گرم(که غذاهای مهم و مفید زمستانی هستند ) نیز حاکی از این دیدگاه حکیمانه است.
در طول روزهداری نیز معده در اثر گرسنگی و تشنگی دچار افزایش حرارت و کاهش رطوبت میشود. با افزایش ترشح صفرا نیز ممکن است, سوزش و گزش مختصری در بالای معده ایجاد شود.
این عوامل همگی موجب ایجاد ضعف هضم در معده در پایان ساعت روزه میشوند که در فصل تابستان که دستگاه گوارش طبیعتاً ضعیف میشود و نمود بیشتری دارد.
پس غذاهای سنگین مانند کله پاچه، آش رشته، آبگوشت، حلیم و حتی فسنجان که هم برای دستگاه گوارش ضعیف شده ما باری گران است و هم موجب گرسنه نشدن و سبک نشدن تا وعده بعدی میشود، بنابراین برای رمضان و به ویژه وعده افطار اصلاً خوب نیستند ولی اگر اصراری به خوردن شام جدا از افطار داشته باشید، با فاصله حدود یک تا دو ساعت پس از افطار و با حجم کم قابل مصرف است. البته ورزشکاران حرفهای میتوانند با حلیم یا کباب افطار کنند.
در مقابل خورشها به عنوان منحصر به فردترین غذاهای ایرانی که با این سیاق در جای دیگری پیدا نمیشوند، خوراکهای خوبی برای وعدههای سحر و افطار هستند و میتوان گفت خورشها، شبیه جوشاندههای گیاهی هستند که به علت زیاد پختن، از ارزش دوایی آنها کم شده و بیشتر غذا هستند.
یادمان باشد که عدم توجه به اصول خوردن و آشامیدن در رمضان پس از چند روزی موجب درد معده، ترش کردن، کسالت و سنگینی و… میشود و تعداد زیادی از افراد را به درمانگاهها و مطبهای پزشکان میکشاند.
تسنیم