گروه استانی «کمال مهر»؛»، به نقل از فردیسان، برخورداری از هوای سالم ، پاک و عاری از آلودگی از حقوق اولیه شهروندی محسوب می شود و تضمین آن در راستای داشتن محیط زیست سالم است .
آسم، بیماری های انسداد دستگاه تنفسی، سرطان های ریه و مجاری تنفسی، بیماری قلبی و عروقی و حملات قلبی، عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی و سردرد از جمله بیماری های عمده ناشی از آلودگی هواست که چنین مواردی ضرورت توجه به هوای پاک در شهرهای پرجمعیت و لزوم تدبیر و مدیریت رادر این شهرها می طلبد.
شهرستان فردیس به علت مجاورت با شهرک های صنعتی مانند شهرک صنعتی سیمین دشت با ۱۸۵ واحد صنعتی فعال ، شهرک صنعتی نور با ۷۰ واحد صنعتی ، نیروگاه منتظر قائم ، کارخانجات گروه صنعتی مپنا و تعدادی صنایع پراکنده در اطراف این شهرستان با معضل الودگی هوا و محیط زیست مواجه است.
حضور این صنایع درشهرستان فردیس از جمله شهرک صنعتی سیمین دشت در مجاورت منطقه مسکونی وحدت باعث تشدید آلودگی های زیست محیطی خواهد شد و با توجه به عدم اجرائی شدن سیستم تصفیه فاضلاب شهرک صنعتی سیمین دشت به دلیل عدم تامین اعتبار این موضوع اهمیت بیشتری می یابد.
اما در میان این صنایع سهم نیروگاه منتظر قائم از آلودگی زیست محیطی شهرستان فردیس پررنگ تر است ، نیروگاه منتظرقائم در کیلومتر ۷ جاده کرج به ملارد و در محدوده شهرستان فردیس قرار داشته و فعالیت خود را از سال ۱۳۵۰ آغاز کرده است ، استفاده از سوخت مازوت و عدم رعایت شعاع ۳ کیلومتر در این نیروگاه، اصلی ترین موضوعاتی است که موجب شده تا نام نیروگاه منتظرقائم در صدر جدول نیروگاه های آلاینده بشمار رود.
البته با پیگیری های صورت گرفته توسط اداره محیط زیست استان البرز و شهرستان فردیس به حکم دادستان عمومی انقلاب کرج در تاریخ ۱۹ خرداد ماه سال ۹۴ ،یازده شیر اصلی سوخت مازوت در این نیروگاه پلمپ شد و شهروندان شهرستان فردیس به خصوص منطقه فردیس و حومه که به جرم مجاورت با این نیروگاه متحمل خسارت بیشتری می شدند نفس راحتی از آلایندگی این نیروگاه کشیدند.
علاوه بر آلودگی هوا ،آلودگی۶۲ هکتار از اراضی کشاورزی ضلع جنوبی نیروگاه منتظر قائم به دلیل آلودگی ناشی از خروج غیر اصولی پساب را هم می توان به لیست آلودگی های زیست محیطی این نیروگاه اضافه کرد و این موارد را باید به استفاده نزدیک به یک سوم از منابع آب شهرستان فردیس توسط این نیروگاه با توجه به بحران کمبود آب اضافه کرد .
علاوه براین تخلیه نخاله های ساختمانی در شهرستان فردیس ، تغییر کاربری اراضی کشاورزی به واحدهای ضایعاتی آلاینده و همچنین تغییر کاربری واحدهای زیست محیطی دارای مجوز انبار به واحدهای صنعتی آلاینده و غیر مجاز از دیگر مشکلات زیست محیطی شهرستان فردیس محسوب می شود.
مرتضی شکوری رئیس اداره محیط زیست شهرستان فردیس در این رابطه گفت:بعد از بسته شدن لوله های سوخت مازوت نیروگاه منتظر قائم الودگی هوا در شهرستان فردیس به مقدار قابل توجهی کاهش یافته وبه طوری که تعداد روزهای سالم در سال ۹۳، ۱۳۴ روز و در سال ۹۴ با بسته شدن شیرهای مازوت به ۲۳۷ روز افزایش یافت و میزان آلودگی هوا نیزهمه روز از طریق سامانه سنجش آلودگی هوا مورد رصد قرار می گیرد.
وی در ادامه گفت:در زمستان به دلیل کمبود گازمصرفی در صورت نیاز نیرو گاه منتظر قائم از سوخت گازوئیل استفاده می کند و هم اکنون ۱۰۰ درصد این نیروگاه با گاز طبیعی کار می کند.
شکوری گفت : بخشی از الودگی هوا شهرستان مربو ط به صنایع بازیافتی هستند که به صورت غیرمجاز مشغول به فعالیت در سطح شهرستان می باشد که با جمع آوری زباله و سوزاندن آن باعث الودگی هوا می شوند.
وی در ادامه گفت: الایندگی واحد های صنعتی در بخش پساب صنعتی توسط اداره محیط زیست رصد شده وصنایع آلاینده ازطریق مراجع قضایی و یا از طریق ماده ی ۳۸ قانون ارزش افزوده به عنوان واحد آلاینده معرفی می شوند که در سال ۹۴، ۱۶ واحد آلاینده را در شهرستان فردیس شناسایی وجریمه های زیست محیطی به واحدهای آلاینده تعلق گرفت.
شکوری از تجهیز ۱۲واحد صنعتی بزرگ در شهرستان فردیس به سیستم آنلاین پایش الودگی هوا خبرداد و گفت:صنایعی بزرگ تولیدی مانند مپنا و شرکت آوند فر مجهز به این سیستم می باشند و اداره محیط زیست به طور مرتب و هر ۳ ماه در بخش هوا و پساب از واحدهای صنعتی نمونه برداری کرده و در صورت مشاهده آلودگی اخطار لازم را به صنایع مربوطه می دهد ،خوشبختانه در سال ۹۵ شهرستان فردیس از هوای سالم برخوردار بوده است و امیدواریم این روند تا پایان سال ادامه پیدا کند.
خروج از بحران آلودگی نیازمند انتقال صنایع آلاینده و شهرک های صنعتی به خارج از مناطق مسکونی،تلاش در جهت احداث سیستم تصفیه فاضلاب در شهرک های صنعتی و پایش و کنترل آلودگی های زیست محیطی است تا همه از نعمت هوای پاک در سراسر کشور بهره مند شوند.