گروه استان«کمال مهر»؛ به نقل از نگارانه؛داود فتعلی بیگی پدر نمایش آیینی و سنتی ایران ، از هنرمندان پیشکسوت تئاتر و رییس انجمن نمایش استان البرز گفتگویی اختصاصی با نگارانه انجام داده است که شرح مصاحبه با ایشان را می خوانید:
دلیلی که مردم استان البرز استقبال خوبی از تئاتر نمی کنند،چیست؟
استان البرز بخاطر این که سالن حرفه ای تئاتر ندارد و الا هنرمند های خیلی خوبی در استان البرز هستند که اینجا ساکن اند ولی درتهران کار می کنند. هنرمند هایی داریم که در عرصه های بین المللی درخشیدند. هنرمند هایی داریم که حتی بعضی هاشون را دعوت کردند خارج از کشور تا با گروه های خارجی کار کنند و برای آنها کارگردانی کنند. اینجا سالن حرفه ای نداریم؛ سالنی که موقعیت جغرافیایی درستی داشته باشد را نداریم. آن جایی که الان به اسم تئاتر شهر در کرج است،در یک نقطه کور است و اطرافش یک پارک است. باید این سالن تئاتر اولا تخصصی برای تئاتر باشد و ثانیا یک استقلالی داشته باشد و بعد در یک موقعیت جغرافیایی درستی در شهر باشد تا دسترسی برای مردم راحت باشد. همه اینها علت این است که استقبال خوبی از تئاتر استان نمی شود، البته یک بخشی اش این است و یک بخشی اش هم گاهی وقتها آن قدر نمایش انتزاعی کار می کنیم که باید چهار تا مفسر هم همراه تئاتر باشد که معنی کنند این یعنی چی و این سبک نمایش ها فایده ندارد.
چند درصد مردم عادی در استان البرز تئاتر می بینند ؟
اولا خیلی ها هنوز عادت نکردند و با هنر تئاتر آشنایی ندارند ولی اگر چنانچه مکان و موقعیت وجود داشته باشد ،می توان نمایش هایی کار کرد که هم به جهت محتوایی بسیار قابل توجه باشد و هم به لحاظ زبانی که برای مردم قابل فهم باشد. اصلا من نمی گم سطح تئاتر را پایین آورید و عامه پسندش کنید که حالا در حد سرگرمی باشد، نه ولی باید به زبانی حرف بزنید که مردم با آن ارتباط برقرار کنند.
چرا تبلیغات حوزه تئاتر در استان البرز این قدر پایین است؟
این به مدیریت فرهنگی استان و شهر بر می گردد و مستلزم این است که یک همکاری بین شهرداری و هنرمندان تئاتر صورت بگیرد. اینکه بیلبورد را با فلان قیمت اجاره کنید هنرمندان تئاتر چقدر بودجه دارند که حالا بخواهند بیلبورد اجاره کنند. لازمه کار فرهنگی یک اتحاد و همدلی و همبستگی است. شهرداری هم به نسبت وظیفه خودش باید همکاری کند. اما از همه اینها مهمتر این است که ما سالن حرفه ای داشته باشیم که به طور مستمر در آن تئاتر اجرا شود؛ وقتی این اتفاق بیفتد،حالا خود به خود تماشاگر پاتوقی پیدا میکند. باید سالن اختصاصی برای تئاتر ساخته شود و مردم بدانند کجا باید مراجعه کنند و کجا بلیط بگیرند و آن دیگر به اصطلاح مسیر اداری نداشته باشد و یک استقلالی داشته باشد لذا اگر آن استقلال پیدا شود، که این مختصات را داشته باشه، هم موقعیت جغرافیایی اش خوب باشد و هم سالن برای اجرای تئاتر حرفه ای باشد، بسیاری از دوستان که در تهران کار می کنند به شهر خودشان بر می گردندو خود به خود این اتفاق می افتد. البته برای آشنا شدن مردم با فرهنگ تئاتر راه های دیگری هم باید رفت که از جمله :آموزش و پرورش بچه ها و دانش آموزان را از سنین طفولیت با تئاتر آشنا کند که در سن بزرگسالی هم بدانند تئاتر یک نیاز اجتماعی است و در سبد هزینه های خانوارشان این را پیش بینی کنند.
تئاتر استان البرز با تئاتر حرفه ای چقدرفاصله دارد؟
تئاتر استان البرز بعضی از گروه هاش با تئاتر حرفه ای هیچ فاصله ای ندارد. کاملا حرفه ای اجرا می کنند ولی در شرایط بد ناچارند اجرا کنند لذا بخشی از وظایف دولتهای مدرن سرمایه گذاری در زمینه فعالیت های فرهنگی است.
صحبت پایانی تان را بفرمایید؟
امیدوارم که این اتفاق های خوب که به آن اشاره نمودم هر چه زودتر در استان البرز بیفتد تا شاهد رشد و شکوفایی این هنر ارزشی در استان باشیم.