به گزارش خبرنگار پارلمانی کمال مهر، نشست خبری جک استراو رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلستان به همراه همتای انگلیسی خود شامگاه امروز چهارشنبه ۱۸ دی ماه در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
همچنین در این نشست آقای جرمی کوربین رئیس کمپن ضد سلاح هستهای عضو حزب سلاح هستهای، بن والاس عضو حزب محافظه کار پارلمان انگلیس و متخصص دفاعی امنیتی این مجلس و لورد عضو مجلس اعیان انگلیس حضور و وزیر اسبق خزانه داری حضور داشتند.
جک استراو در این نشست خبری که یک ساعت به طول انجامید ابتدا به معرفی همکاران خود پرداخت و گفت: آقای بن والاس سیزده سال عضو پارلمان انگلیس بوده و از متخصصین دفاعی امنیتی و سیاست خارجی پارلمان به شمار میرود، همچنین آقای لرد عضو مجلس اعیان انگلیس از سال ۱۳۹۸ و پیش از آن نیز به مدت ۲۵ سال عضو مجلس عوام بوده است، رئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران و انگلیس و وزیر اسبق خزانه داری و حزب محافظه کاری انگلیس و همچنین آقای کوربین عضو حزب کارگر سابقه حضور ۳۱ سال در مجلس عوام و رئیس کمپین ضد سلاح هستهای به شمار میرود.
استراو با بیان این که ما همگی عضو یک گروه و یک حزب هستیم گفت: ما دعوت آقای منصوری را پذیرفتیم تا به ایران سفر کنیم.
*استراو: حامی حقوق هستهای ایران هستیم
استراو تاکید کرد: در جریان سفر به ایران در خصوص موارد بسیاری صحبت کردیم و من و همکارانم حامی حقوق هستهای شما هستیم و در چارچوب NPT نه تنها ایران بلکه همه کشورهایی که میخواهند استفاده صلح آمیز از این فناوری داشته باشند هستیم.
وی افزود: ما این جا نیستیم که پیشبینی کنیم ۱+۵ و ایران چه کاری میخواهند انجام دهند، ما با دقت به توافق ژنو گوش دادیم و معتقدیم در اجرای فاز اول نتیجه مطلوبی به دست آمده و امیدواریم در آینده نیز نتایج مطلوبی به دست بیاید.
استراو ادامه داد: همچنین در جریان سفر به ایران در خصوص مسائل دیگری از جمله سوریه، مسائل منطقهای و بازگشایی سفارت و بخش ویزا در ایران صحبت کردیم.
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس تاکید کرد: به طور رسمی از آقای منصوری و اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس مجلس شورای اسلامی دعوت کردیم که طی شش الی ۹ ماه آینده از پارلمان انگلیس بازدید کنند.
*ما معیارهای دوگانهای در مورد هیچ کشور از جمله ایران اعمال نمیکنیم
استراو رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس در پاسخ به سوالی درباره معیارهای دوگانه انگلیس در خصوص رسانههای جمهوری اسلامی ایران از جمله پرس تی وی گفت: ما معیارهای دوگانهای در مورد هیچ کشور از جمله ایران اعمال نمیکنیم.
وی درمورد برخورد انگلیس با مرداک سرمایه دار مشهور صهونیستی که رسانههای بسیاری در اختیار دارد گفت: بسیاری از مقامات و مدیران ارشد این شهر در دادگاههای لندن هستند و نمیخواهم بیشتر به آن بپردازم.
استراو همچنین در مورد اقدامات دوگانه انگلیس در قبال پرس تی وی گفت: تصمیمات خاصی درباره پرس تی وی را دولت یا پارلمان انگلیس نگرفته بلکه مرجع مقرراتی انگلیس این تصمیمات را گرفته است.
وی افزود: ممکن است ما در مورد برخی موارد توافق نظر نداشته باشیم ولی مسائلی وجود دارد که باید با همدیگر همکاری کنیم.
استراو با بیان این که برای ششمین بار است که به ایران میآید، گفت: در پنج بار نخست به عنوان وزیر امور خارجه انگلیس به ایران سفر کردم و ما همگی به دنبال بهبود روابط هستیم و نظر آقای ویلیام هیگ در مورد نتایج مذاکرات مثبت است.
*ما در مرحله مهم روابط ایران و انگلیس هستیم
وی تاکید کرد: ما در مرحله مهم روابط ایران و انگلیس هستیم و ما به عنوان نمایندگان انگلیس نقش خودمان را بازی میکنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص حضور اتباع انگلیس در سوریه و عدم دخالت انگلیس در این رابطه گفت: صریح بگویم دولت انگلیس به سوریه سلاح نمیفرستد نه پارلمان و نه دولت و نه ام آی سکیس هیچ سلاحی را به تکفیریها در سوریه نمیرساند.
وی افزود: ما دیدگاه خود را در قبال سوریه به اطلاع مسئولان ایران رساندم تنها راه حل رفع مشکلات سوریه نشست ژنو ۲ است که این موضوع نیز مستلزم حضور ایران در این کنفرانس خواهد بود.
*جمهوری اسلامی ایران باید بدون هیچ پیش شرطی در نشست ژنو شرکت کند
استروا تاکید کرد: من و همکارانم به این موضوع معتقدیم که جمهوری اسلامی ایران باید بدون هیچ پیش شرطی در نشست ژنو شرکت کند.
وی افزود: تروریستهای سوریه از کشورهای مختلف هستند که احتمال دارد برخی از آنها از انگلیس آمده باشند که ما در این زمینه نگرانی داریم و مقامات امنیتی و پلیس این کشور تمام تلاش خود را خواهند کرد تا چنین مشکلی حل شود.
لرد در تکمیل صحبتهای استروا تاکید کرد: اهمیت دارد به شما بگویم دولت انگلیس در ماه اوت علیه مداخله نظامی در سوریه رای داد و ما معتقدیم تراژدی سوریه صرفا از طریق فرآیند سیاسی آن هم در ژنو ۲ حل خواهد شد که آن نیز وابسته به شرکت ایران است.
*در دهههای گذشته دولت انگلیس به استقلال ایران احترام گذاشته
وزیر امور خارجه اسبق انگلستان در خصوص این مورد که ایران همواره انگلیس را به دخالت در امور داخلی متهم میکند چه کاری انجام خواهید داد تا چنین اتفاقی نیفتد، گفت: ما این موضوع را برای دهههای گذشته قبول داریم که پیچیدگیهایی در روابط ایران و انگلیس بود هم چون دوره شاه کودتای ۱۳۳۲ قضیه انحصار تنباکو ….. انگلیس دخالت میکرده است ولی در دهههای گذشته دولت انگلیس به استقلال ایران احترام گذاشته و هیچ دخالتی نکرده است و این موضوع در دولتی که من سیزده سال عضو آن بودم صدق میکند.
استراو تاکید کرد: من این اطمینان را میدهم که انگلیس هیچ دخالتی در امور ایران ندارد.
*امیدواریم توافق ژنو به صورت جامع اجرا شود
وی در پاسخ به پاسخ به پرسشی مبنی برعلت پذیرش انگلیس برای غنی سازی در خاک ایران چیست چرا که شما پیشتر با این موضوع مخالف بودید گفت: نمیخواهم وارد آن بحثها که من وزیر انگلیس بودم شوم، من تمام مواضع خودم را در کتابم توضیح دادم اما آن چه مهم است این که توافق ژنو امضا شود و ما هم چنین امیدواریم توافق ژنو به صورت جامع اجرا شود که شامل برنامه غنی سازی ایران نیز خواهد بود.
استراو در پاسخ به پرسش دیگری درباره واکنش احتمالی ایران در صورت تصویب تحریمهای جدید گفت: اگر تحریمهای جدیدی وضع شود مطمئنا ما شاهد واکنش ایران خواهیم بود ولی دولت ایالت متحده آمریکا نیز توافق نامه امضا کرده و براساس این توافق یک نقشه راه ترسیم شده است که باید در بلندمدت تحریمها برداشته خواهد شد.
وی افزود: جان کری و همه نمایندگان کنگره نیز اعلام کردند.
دیپلمات کهنهکار انگلیسی ادامه داد: من در مذاکرات دیپلماتیک زیادی شرکت کردهام بنابراین افراد نباید نوشته دیگران را تفسیر کنند چرا که همواره در توافق نامهها واژههایی هستند که تفسیر میشوند.
*امیدواریم هرچه سریعتر روابط دیپلماتیک ایران و انگلیس عادی سازی شود
وزیر اسبق امور خارجه انگلیس در خصوص ایجاد سفارت ایران در این کشور گفت: من در این باره با اقای ظریف و دیگر اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس در مجلس شورای اسلامی صحبت کردم و ما امیدواریم هرچه سریعتر روابط دیپلماتیک ایران و انگلیس عادی سازی شود.
وی افزود: ما اقداماتی که توسط دو دولت انجام شده در مورد کاردار غیرمقیم را قبول داریم و کاردار غیرمقیم انگلیس در تهران حضور دارد ولی جزییات هرگونه مذاکره در این رابطه به عهده وزرای خارجه دو کشور است.
استراو در مورد این که توصیه شما برای توافق ژنو چیست گفت: ما از توافق نامه ژنو حمایت میکنیم و امیدواریم ایران بتواند به فعالیتهای صلح آمیز هستهای دست پیدا کند.
وی در مورد تناقضگوییهای ویلیام هیگ وزیر امور خارجه کشور نیز گفت: دیدگاههای آقای هیگ این است که نباید هیچ تحریمی علیه ایران وضع شود.
وی در پاسخ به این پرسش که در پی تحریمهای ایران انگلیس به چه میزان متحمل هزینه شده است گفت: تحریمها چیزی نیست که هر کسی با آن موافق باشد ما معتقدیم که اعمال تحریمها لازم نبود و هر دو طرف در زمینه تحریمها هزینه دادند.
وی افزود: در زمانی جامعه بینالملل این گونه برداشت کرد که اگر تحریمها را اعمال نکنیم هزینه آن بیشتر از اعمال تحریمها خواهد بود اما زمانی است که باید خوش بین باشیم و ما دوست نداریم ایران تحریم شود.
*انگلیس در امور داخلی ایران دخالت نمیکند
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس در مورد اقدامات این کشور در فتنه ۸۸ و هم چنین عملکرد دیپلماتهای انگلیس در صورت ایجاد سفارت و تلاش برای خارج کردن نام گروهک منافقین از لیست گروههای تروریستی گفت: انگلیس در امور داخلی ایران دخالت نمیکند.
وی افزود: من در سال ۲۰۰۹ وزیر دادگستری بودم و یک قانونی را به تصویب رساندیم که به من اختیار میداد که حضور منافقین را ممنوع کنم و منافقین را تروریست اعلام کردم.
استراو افزود: منافقین یک سازمان تروریستی است و زمانی که من آنها را تروریست معرفی کردم از دادگاه درخواست بررسی مجدد دادند که متاسفانه انگلیس در این جدال نتوانست کاری انجام دهد.
وی در پایان گفت: ما نمیتوانیم در مورد توافق ژنو مذاکراتی انجام دهیم و این کار وزارت امور خارجه است و تنها کاری که ما میتوانیم انجام دهیم تعمیق درک انگلیس از ایران است.
*سیاست انگلیس ترور دانشمندان هستهای نیست
جک استراو رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس در نشست خبری خود که شامگاه امروز چهارشنبه برگزار شد در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران مبنی براینکه رئیس سرویس اطلاعاتی انگلیس صریحا گفته در پی ترور دانشمندان هستهای است، آیا شما توان کنترل افرادی همتای جان ساورز را دارید، گفت: من هیچ گاه نشنیدم آقای جان ساورز گفته دانشمندان هستهای را ترور میکنیم.
وی افزود: این سیاست جان ساورز، سیاست انگلیس و MI6 نیز نیست.
وزیر اسبق امور خارجه انگلستان تاکید کرد: اگر درست به خاطر داشته باشم زمانی که دانشمندان هستهای ترور شدند ما آنها را محکوم کردیم.
همچنین کوربین دیگر عضو هیئت گروه دوستی ایران و انگلیس در این رابطه گفت: هنگامی که دانشمندان هستهای به صورت ظالمانه ترور شدند من و همکارانم آن را محکوم کردیم.