تاریخ : سه شنبه, ۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Tuesday, 23 April , 2024
0

زنجان «اژدها» دارد + تصاویر

  • کد خبر : 30370
  • 28 اسفند 1392 - 16:12
زنجان «اژدها» دارد + تصاویر

دایی در حوالی «داش‌کسن» دو اژدهای بزرگ در میان کوه‌ها خفته‌اند، اژدهایی که نمادی از چین هستندو انگار چینی‌ها زمانی در زنجان حکمرانی می‌کردند که این‌ها روی دیوارهای یک معبد جا خوش کرده، اما واقعیت این است که این دو اژدها، نقش‌های حکاکی‌شده از دوره‌ی ایلخانان مغول‌اند.

به گزارش کمال مهر، در جاده‌ی قدیم تهران‌ – زنجان حدود ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی شهر سلطانیه، همان جایی که گنبد سلطانیه هم قرار دارد، در حاشیه‌ی روستای «ویر» تابلویی دیده می‌شود که روی آن نوشته شده، معبد «داش‌کسن» یا «اژدها». از روستا تا معبد، پنج کیلومتر راه است، جاده هم تقریبا خاکی، اما ماشین‌رو است. جاده، مستقیم به سمت معبد می‌رود. شواهد در اطراف معبد نشان می‌دهد، این بنا روزی مسقف بوده و احتمالا در دل کوه‌ تراشیده شده، اما حالا دیگر سقفی ندارد و سقف آن ریخته است.

کنار معبد اژدها، کانکس نگهبانی قرار دارد و گویا وجود همین نگهبان باعث شده سنگ‌تراش‌های معبد شامل خطوط اسلامی و نقش‌های حکاکی‌شده متعلق به ایلخانان مغول، تا حد زیادی سالم بماند. حتی دو اژدهای حکاکی‌شده هم در محفظه‌ای شیشه‌ای قرار داده شده‌اند.

معبد اژدها

در معبد اژدها علاوه‌ بر این‌که روی دیواره‌ها، نقوش قرینه دیده می‌شود، دو محراب قرینه هم وجود دارد که ظاهرا محلی برای عبادت بوده است. تراش‌هایی هم به خط عربی روی دیواره‌ها در کنار خطوطی که تقریبا ناآشناست، وجود دارد. این گمان می‌رود که آن خطوط ناآشنا، امضای حکاک نقوش دیواره‌ی معبد باشد.

http://www.seemorgh.com/uploads/1392/12/1u.JPG
معبد اژدها

این گمان می‌رود که در سراسر ایران فقط همین یک معبد اژدها وجود داشته باشد.

هومن شاهواری راهنمای توری که در یکی از سفرهای اکتشافی و برنامه‌ریزی تور به زنجان با این معبد روبه‌رو شده است، درباره‌ی مستنداتی که از مبعد اژدها وجود دارد، به خبرنگار ایسنا گفت: ایلخانان مغول وقتی حکومت خود را در ایران شکل دادند، آثار و هنر معماری چین و مغول را به‌نوعی به سرزمین ایران وارد کردند. در دوره‌ی «الجایتو» نیز چند بنای مهم در ایران ساخته شد؛ گنبد سلطانیه، رصدخانه‌ی دامغان و معبد اژدها.

http://www.seemorgh.com/uploads/1392/12/2u.JPG

وی اظهار کرد: نقوش و معماری معبد اژدها ظاهرا الهام‌گرفته از هنر چینی و مغولی است. در انتهای معبد، دو اثر بزرگ که نقش دو اژدهاست دو متر بالاتر از سطح زمین روی دیواره‌ی معبد، تراش خورده‌اند. اکنون این دو اژدها در محفظه‌ای شیشه‌ای قرار دارند که اقدامی ارزنده برای حفاظت از آن‌ها محسوب می‌شود و باعث شده از آسیب دیدن این آثار جلوگیری شود.

او همچنین با رد این فرضیه که معبد اژدها، معبد بودایی‌ها بوده است، گفت: مذهب ایلخانان یا مغول‌ها «شمنیسم» بوده که بت‌های کوچکی را که القاکننده‌ی حس قدرت بودند، می‌پرستیدند. شمنیسم‌ها فرهنگ دیگری هم داشتند، مثلا مرده‌های خود را در منطقه‌ای ناپیدا، دفن می‌کردند؛ اما وقتی آن‌ها (مغول‌ها) با دین اسلام آشنا شدند از شیوه‌ی اسلامی دفن مردگان استقبال کردند و روش قبلی خود را تغییر دادند.

http://www.seemorgh.com/uploads/1392/12/3u.JPG

این راهنمای تور با توجه به نقش‌های حکاکی‌شده روی دیوارهای این معبد از جمله خروس و اژدهایی که از زاویه‌ی دیگر سر آن شبیه به سگ است، تحقیق و بررسی روی این معبد را الزامی و ضروری دانست و ادامه داد: برای شمنیسم‌ها، سگ مقدس بوده و برای تأیید این ادعاها با توجه به نقش‌های ترکیبی که از هنر مغول، ایران‌ باستان و دوره‌ی اسلامی در این معبد دیده می‌شود، لازم است تحقیقات بیشتری در این بنای بی‌نظیر انجام شود.

http://www.seemorgh.com/uploads/1392/12/4u.JPG

نقش خروس

شاهواری همچنین افزود: معبد اژدها، اثری ارزشمند است که به توجه بیشتر برای حفظ و نگهداری نیاز دارد، برای همین می‌توان مبلغی را به‌عنوان ورودی از بازدیدکنندگان گرفت، تا هم از معبد محافظت شود و هم جاده‌ی منتهی به آن، شرایط بهتری پیدا کند.

۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
لینک کوتاه : https://kamalemehr.ir/?p=30370

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
افکار شما را دوست دارم، لطفا نظر دهیدx
()
x